kids

Διδάξτε στα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους άλλους αλλά μάθετε γιατί δεν πρέπει να τα πιέζετε μπροστά στους άλλους να είναι ευγενικά.

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν αμήχανα τις στιγμές όταν τα παιδιά δεν λένε “ευχαριστώ” ή “παρακαλώ” στους άλλους. Θεωρούν προσωπική τους αποτυχία, ότι κάτι δεν έμαθαν καλά στο παιδί τους για τους καλούς τρόπους και σπεύδουν να διορθώσουν τη συμπεριφορά τους. Είναι απαραίτητο να λέτε μπροστά στα παιδιά να φερθούν ευγενικά ή είναι καλύτερο να επιτρέψετε να φερθούν όπως νιώθουν; Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πιέζετε να είναι ευγενικά τα παιδιά.

1 Μη του λέτε “είσαι αγενής”

Παρόλο που επιμένουμε στην ευγενική συμπεριφορά των παιδιών στην πραγματικότητα γινόμαστε αγενείς με στόχο να διδάξουμε στο παιδί να είναι ευγενικό. Γιατί λοιπόν να λέμε σε ένα παιδί μπροστά σε άλλους ότι πρέπει να πει “παρακαλώ” ή “ευχαριστώ”. Φανταστείτε για λίγο να διορθώνατε έναν συνάδελφό σας ή έναν φίλο σας εάν αγνοούσε να πει “ευχαριστώ” σε έναν υπάλληλο σε κατάστημα. Μια καλή αρχή θα ήταν να σκεφτείτε “θα το έλεγα αυτό ή θα συμπεριφερόμουν έτσι σε έναν ενήλικα;” Επίσης, μην το αναγκάζετε να λέει “ευχαριστώ” ή “παρακαλώ” μπροστά στους άλλους, όταν το παιδί έχει γλωσσική καθυστέρηση ή τραυλισμό. Το παιδί πιέζεται και νιώθει άγχος, ενώ μειώνεται και η αυτοπεποίθησή του.

2 Μην το πιέζετε να λέει “συγνώμη”

Τα μικρά παιδιά είναι εγωκεντρικά – τα περισσότερα δεν καταλαβαίνουν καν ότι οι άλλοι έχουν συναισθήματα – κι όταν τα πιέζετε ή τα αναγκάζετε να ζητήσουν “συγγνώμη”, όταν δεν λυπούνται πραγματικά, μπερδεύονται. Φυσικά θέλουμε τα παιδιά να αναπτύξουν συμπόνια και ενδιαφέρον για τους άλλους. Αλλά θέλουμε επίσης να γνωρίζουν πρώτα πώς αισθάνονται και στη συνέχεια να είναι ειλικρινή για αυτά τα συναισθήματα. Πιέζοντας τα παιδιά να πουν “συγγνώμη” χωρίς να το έχουν μετανιώσει δεν τους διδάσκει γνήσια συμπόνια, διδάσκει μόνο πώς να κάνουν του ενήλικες να νιώσουν καλά και λιγότερα άβολα. Η λέξη “συγνώμη” όχι μόνο διδάσκει λάθος μαθήματα, αλλά δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα. Μέχρι την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να ζητούν συγνώμη χωρίς να τους ζητηθεί, αλλά τα λόγια τους καλό είναι να υποστηρίζονται και με ανάλογες πράξεις, όπως πχ να καθαρίσουν οτιδήποτε χύθηκε, να επιδιορθώσουν ή να αντικαταστήσουν ό,τι έσπασε. Ακριβώς όπως το “σ’ αγαπώ” βγαίνει αβίαστα, ένα “συγγνώμη” είναι άσκοπο χωρίς το παιδί να έχει καταλάβει ότι έκανε κάτι για το οποίο πρέπει να ζητήσει συγνώμη. Πολυετείς έρευνες σε ρομαντικές σχέσεις δείχνουν ότι όταν ένα άτομο στο ζευγάρι αισθάνεται αναγκασμένο να ζητήσει συγνώμη χωρίς να είναι έτοιμο, δεν βοηθά καθόλου στην αποκατάσταση της σχέσης. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, είτε όταν πρόκειται για φίλους είτε για τα αδέλφια.

3 Αφήστε τα να θέλουν! “

Θέλω”: Η πιο αυθεντική και χρήσιμη λέξη έχει περάσει στη συνείδησή μας ως αγένεια. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν. Ως κοινωνία ενδιαφερόμαστε υπερβολικά γι’ αυτό που φαίνεται και ελάχιστα για την ουσία των πραγμάτων. Ένα παιδάκι 3 χρονών που παίρνει για δώρο ένα παιχνίδι και τρέχει ενθουσιασμένο να παίξει με αυτό, νιώθει ευγνωμοσύνη. Απλώς την εκφράζει με τον τρόπο του. Λέει “ευχαριστώ” με τον δικό του τρόπο. Το να περιμένετε να φερθεί όπως ένας ενήλικας είναι καταπιεστικό.

4 Προσοχή στις αγκαλιές

Μην πιέζετε ή ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγκαλιάζουν, να φιλούν, να δέχονται αγγίγματα στα σώματά τους ή ακόμη και να χαιρετούν ξένους ανθρώπους, όταν δείχνουν ότι δε θέλουν. Όταν το κάνετε, δίνετε το μήνυμα ότι είναι υποχρεωμένα να υπομένουν μια σωματική πράξη με την οποία δε νιώθουν άνετα. Επιπλέον, μη μαθαίνετε στα παιδιά να είναι «ευγενικά» με ενήλικες που ζητούν να τους βοηθήσουν, όταν εσείς δεν είσαστε παρόντες ή δεν το γνωρίζετε. Μάθετε στα παιδιά ότι άλλο η ευγένεια κι άλλο η ασφάλεια.

5 Η καλύτερη εκπαίδευση είναι το παράδειγμά σας

Αν πείτε στο παιδί σας να είναι ευγενικό, αλλά εσείς είστε αρνητικό παράδειγμα με αγενείς συμπεριφορές στους γύρω σας, τότε τα λόγια σας δεν θα έχουν το παραμικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά του. Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και αντιγράφουν συμπεριφορές. Δείξτε στο παιδί σας σεβασμό ακόμα και όταν του διδάσκετε την πειθαρχεία. Μιλάτε με το σύζυγό σας ευγενικά. Φροντίστε να είστε ευγενικοί στο δρόμο, στο κατάστημα, παντού. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Φίλια Μητρομάρα

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ