mother-daughter

9 πράγματα που δεν σας κάνουν τέλεια μαμά αλλά καλή μαμά

Το να μην είστε τέλεια μαμά δεν σημαίνει ότι δεν είστε καλή μαμά. Αυτά είναι τα 9 πράγματα που δεν σας κάνουν τέλεια μαμά αλλά καλή μαμά, όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα.

1 Mαθαίνετε πράγματα από τα παιδιά
Μία μαμά δεν μαθαίνει μόνον στα παιδιά αλλά μαθαίνει και από τα παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να σας διδάξει πόσο εύκολα ξεχνάει, πόσο διεκδικεί και πόσο χαίρεται με τα απλά πράγματα. Ένα μπαλόνι μπορεί να του είναι πιο διασκεδαστικό από ένα πανάκριβο παιχνίδι, διεκδικεί την αγκαλιά και την προσοχή σας συνεχώς, ξεχνάει ότι μόλις πριν δύο ώρες το μαλώσατε για κάτι. Αν αυτά τα υιοθετούσατε στη δική σας καθημερινότητα πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα για σας;

2 Aφήνετε να δουν ότι δεν είστε χαρούμενη
Τα παιδιά καταλαβαίνουν όταν εσείς δεν είστε καλά. Το να μοιράζεστε με τα παιδιά σας τα συναισθήματα που βιώνετε, χωρίς να ντρέπεστε ή να φοβάστε ότι θα τα στεναχωρήσετε, σηματοδοτεί την αρχή για τη συναισθηματική τους διαπαιδαγώγηση. Θα αποκτήσουν ενσυναίσθηση, θα μπορούν να εκφράζουν χωρίς να ντρέπονται τα συναισθήματά τους και θα μάθουν να τα διαχειρίζονται. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που κρύβουν τα συναισθήματά τους παρουσιάζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

3 Κάνετε λάθη και τα παραδέχεστε
Όταν παραδέχεστε τα λάθη σας δείχνετε στα παιδιά σας πως η αποδοχή της ευθύνης είναι πιο σημαντικό από το ίδιο το λάθος. Επίσης, τα παιδιά έχουν ανάγκη να καταλάβουν πως το να κάνετε λάθος δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμη αλλά δυνατή. Ζητώντας συγγνώμη διδάσκετε στα παιδιά σας πως λάθη γίνονται και είναι ανθρώπινα, αλλά δεν τα καλύπτετε ούτε λέτε ψέματα.

4 Eπιτρέπετε στα παιδιά να μεγαλώσουν με το δικό τους ρυθμό
Μην προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να μεγαλώσει πιο γρήγορα από τη βιολογική ή τη συναισθηματική του ηλικία, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το δυσκολέψετε. Αφήστε το παιδί να ευχαριστηθεί την παιδική του ηλικία και να ωριμάσει με τον δικό του ρυθμό. Δώστε του ευκαιρίες και εμπειρίες, ενθαρρύνετέ το να αναπτυχθεί, αλλά μην προσπαθήσετε να το σταματήσετε από το να είναι παιδί.

5 Δεν τα βοηθάτε πάντα
Αν νιώθετε ότι πρέπει να το βοηθήσετε να λύσει κάποιο πρόβλημα, αντισταθείτε στον πειρασμό να του πείτε τι να κάνει, ώστε να σας πει εκείνο πώς θα το λύσει. Δεν είστε υποχρεωμένες να διορθώσετε την κατάσταση ούτε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα. Απλώς αφήστε το να βρει μόνο του τη λύση, όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται αυτό.

6 Δεν είστε φίλοι με τα παιδιά
Ο ρόλος της μαμάς είναι μια καλή σχέση και σωστή επικοινωνία με το παιδί αλλά μέχρι εκεί! Διατηρήστε τα όρια, επειδή ο ρόλος σας είναι να είστε μαμά και όχι φίλη. Μην ελέγχετε συνεχώς τη ζωή του παιδιού σας, αλλά μη του μιλάτε λες και είστε φίλη τους.

7 Τα αφήνετε να βαριούνται
Αν η βαρεμάρα είναι δυσάρεστη για το παιδί σας, είναι πιθανόν να εφεύρει τις δικές του λύσεις για να την αντιμετωπίσει εάν το αφήσετε να βαρεθεί, χωρίς να του δίνετε συνεχώς πράγματα να κάνει. Θα χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και θα μάθει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

8 Αφιερώνετε χρόνο στο σύντροφό σας
Μπορεί όλη σας η προσοχή να στρέφετε στα παιδιά σας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάτε την ύπαρξη του συντρόφου σας. Μια καλή μαμά είναι και καλή σύντροφος, δίνει την προσοχή της και την αγάπη της στο σύντροφό της και βρίσκει πάντα χρόνο και για τους δυο.

9 Δεν έχετε τακτοποιημένο σπίτι
Μη φοβάστε το χάος στο σπίτι. Αγαπήστε το. Αυτό είναι που προσφέρει και τις όμορφες παιδικές αναμνήσεις και όχι το σπίτι όπου δεν μπορούν να παίξουν τα παιδιά μην τυχόν και γίνει κάποια ζημιά. Το πιο σημαντικό είναι οι στιγμές που περνάτε μαζί και όχι το να καθαρίζετε και να τακτοποιείτε το σπίτι. Παίξτε μαζί τους κυνηγητό, ζωγραφίστε στο πάτωμα, φτιάξτε ένα κέικ κάνοντας χάλια την κουζίνα, στήστε οχυρά στο σαλόνι. Διασκεδάστε με την καρδιά σας, μαζί με τα παιδιά σας.

Φίλια Μητρομάρα

Πηγή: Τι κάνουν οι καλοί γονείς; 75 απλές στρατηγικές για να μεγαλώσετε παιδιά που ξεχωρίζουν και προοδεύουν, εκδ. Πατάκης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ