kid

Bullying: 6 πράγματα να πείτε στο παιδί σας για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Πώς μπορεί ένα παιδί να αντιμετωπίσει κάποιον που το εκφοβίζει; Αυτά είναι τα 6 πράγματ απου μπορείτε να πείτε στο παιδί σας.

Θυμάστε το βίντεο που δημοσιεύθηκε από τη μητέρα του Quaden, που πάσχει από αχονδροπλασία έναν τύπο νανισμού που επηρεάζει την ανάπτυξη ενός ατόμου, και περιέγραφε τον εκφοβισμό που βιώνει κάθε μέρα ο γιος της; Εϊχε πει χαρακτηριστικά: «Μόλις παρέλαβα το γιο μου από το σχολείο, έγινα μάρτυρας ενός επεισοδίου bullying», λέει στο βίντεο η μητέρα ενώ εξηγώντας τους λόγους που το δημοσιοποιεί λέει: «Θέλω να μάθει ο κόσμος -γονείς, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι – αυτό είναι το αποτέλεσμα που έχει ο εκφοβισμός». Συνεχίζοντας η μητέρα είπε, ενώ ο γιος της έκλαιγε: «Κάθε μέρα κάτι συμβαίνει. Ακόμα ένα επεισόδιο, ακόμα ένας εκφοβισμός, ακόμα ένας χλευασμός, ακόμα ένας χαρακτηρισμός». Απευθύνοντας έκκληση προς όλους λέει επίσης: «Μπορείτε παρακαλώ να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας, τις οικογένειές σας, τους φίλους σας;». Ποια είναι τα συγκλονιστικά αποτελέσματα του bullying; Στο βίντεο ο Quaden ακούγεται να λέει κλαίγοντας: «Θα πεθάνω αμέσως τώρα… δώσε μου ένα μαχαίρι, θα με σκοτώσω. Δώσε μου ένα μαχαίρι ώστε να μαχαιρωθώ στην καρδιά.». Αργότερα προσθέτει: «Θέλω κάποιος να με σκοτώσει… Θέλω να πεθάνω»… Εκπαιδεύστε τα δικά σας παιδιά στο πώς να αντιμετωπίζουν τον σχολικό εκφοβισμό και το bullying.

Τι είναι το Bullying (εκφοβισμός);

To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται.

Σωματικός εκφοβισμός είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές κλπ. Λεκτικός εκφοβισμός είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις, τα σεξουαλικά σχόλια κοκ. Κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η απομόνωση από την ομάδα κλπ. Επίσης υπάρχει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κοκ.

Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που την ασκούν και σ’ αυτούς που την υφίστανται. Δεν πρόκειται για μια διαμάχη που χρειάζεται επίλυση. Όλη η εξουσία είναι στο άτομο ή στην ομάδα που την ασκεί. Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν απέχθεια και περιφρόνηση σ’ αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν. Πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί.

Τι πρέπει να  πείτε στο παιδί σας ως γονιός για να αντιμετωπίσει όποιον το εκφοβίζει;

1 Μην το κρατάς μυστικό
Πες το σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι και ζήτησε τη βοήθειά του. Μπορεί να είναι ο γονιός σου, ένας δάσκαλος, ο διευθυντής του σχολείου, ο προπονητής σου.

2 Όταν δέχεσαι τέτοια συμπεριφορά, μείνε ήρεμος
Προσπάθησε να μη δείξεις θυμό ή φόβο. Τα άτομα που ασκούν εκφοβισμό αποζητούν την αντίδρασή του θύματος. Τους αρέσει να βλέπουν ότι σε αναστατώνουν. Αν δεν αντιδράς όπως περιμένουν, μπορεί να βαρεθούν και να σταματήσουν.

3 Αγνόησε αυτούς που σε εκφοβίζουν
Όσο δεν νιώθεις άσχημα μ’ αυτά που σου κάνουν ή σου λένε, τόσο τους αποδυναμώνεις.

4 Γίνε μέλος μιας ομάδας
Έτσι θα κάνεις νέους φίλους και θα έχεις μεγαλύτερη υποστήριξη.

5 Μην αντεπιτίθεσαι
Είναι επικίνδυνο για σένα και συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μείνε κοντά σε άλλους, προστάτεψε τον εαυτό σου και ζήτα βοήθεια από έναν ενήλικα.

6 Προσπάθησε να αποφεύγεις καταστάσεις όπου μπορεί να είσαι εκτεθειμένος σε εκφοβισμό
Για παράδειγμα, απέφυγε περιοχές του σχολείου όπου δεν υπάρχουν πολλοί μαθητές ή δάσκαλοι. Μην μένεις μόνος στις τουαλέτες ή στα αποδυτήρια. Κάθισε κοντά στον οδηγό του σχολικού λεωφορείου. Μην φέρνεις ακριβά αντικείμενα ή πολλά χρήματα στο σχολείο. Κάθισε μαζί με άλλους φίλους στο φαγητό. Μείνε κοντά στους φίλους σου ή στο δάσκαλό σου στα σχολικά διαλείμματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ