Πώς τα ρούχα μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση σας

Μέσα στη ντουλάπα σας βρίσκονται τα μυστικά και τα ρούχα για να δείχνετε καλά και να νιώθετε υπέροχα.

Έχετε ανοίξει ποτέ την ντουλάπα σας βρίσκοντας ρούχα τα οποία σας κάνουν να νιώθετε άσχημα; Οι ερευνητές έχουν βρει ότι οι γυναίκες αποδίδουν συναισθήματα στα ρούχα. Όταν κάποια τα συνδέουμε με κακές στιγμές δεν τα φοράμε αλλά φοράμε αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλά ως εργαλεία για να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας.

fashion

Η γρήγορη αλλαγή

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Queensland βρήκε πώς χρησιμοποιούμε τα ρούχα για να βελτιώσουμε ή να καλύψουμε τα συναισθήματά μας. Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Alastair Tombs λέει, “Απαιτούμε πολλά πράγματα από τα ρούχα. Αρκετοί άνθρωποι μίλησαν για τη χρήση ρούχων που αλλάζουν τη διάθεσή τους. Εάν δεν νιώθουν καλά θα έβαζαν κάτι που θα τους φωτίζει. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν ρούχα για να καλύψουν τα συναισθήματά τους.

fashion2

Παρά το ότι στηριζόμαστε στα ρούχα για να ενισχύσουμε τη διάθεση μας, κατηγορούμε επίσης ορισμένα ρούχα όταν κάτι πάει στραβά. «Συχνά οι άνθρωποι μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα στα ρούχα τους», λέει ο Δρ Tombs. “Αν πάνε σε κάποιο ραντεβού και δεν πάει καλά, θέλουν να κατευθύνουν τα αρνητικά συναισθήματα προς ένα αντικείμενο παρά στον εαυτό τους.” Ένα ρούχο είναι ο ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι πετούν ή σκίζουν ρούχα που συνδέουν με πρώην ή παλιά δουλειά, επειδή είναι ένας φυσικός τρόπος διακοπής της σύνδεσής τους.

fashion3

Αυτό που φοράτε επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σας

“Ένα φόρεμα που αναδεικνύει το σώμα μπορεί να εκτιμηθεί όχι μόνο επειδή κάνει τον χρήστη να αισθάνεται πιο σίγουρος, αλλά και επειδή η ανάμνηση της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού που φέρνουν αυτά τα ενδύματα εκτιμάται πολύ αφότου έχει πάψει να φοριέται”, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Qualitative Research In Psychology. “Τα ρούχα δεν είναι μόνο πηγή άγχους, αλλά και πηγή υπερηφάνειας και ευχαρίστησης.” Ο λόγος για τον οποίο τα συναισθήματα συνδέονται στενά με τα ρούχα με αυτόν τον τρόπο συνδέεται με τη μνήμη, λέει ο Δρ Tombs.

fashion4

“Τα ρούχα λειτουργούν σχεδόν σαν φωτογραφίες: φέρνουν πίσω τις αναμνήσεις μιας στιγμής στη ζωή σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν ρούχα από την εφηβεία τους και πολλές γυναίκες κρατούν τα νυφικά τους, παρόλο που δεν θα τα φορέσουν ξανά. Αυτά τα ρούχα έχουν τόσο μεγάλη συναισθηματική αξία που δεν μπορούν να τα πετάξουν. Εάν ήσασταν απολύτως λογικοί, θα τα αντιμετωπίζατε ως απλά κομμάτια υφάσματος, αλλά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αγαπούν ορισμένα ρούχα επειδή τους κάνουν να αισθάνονται ωραία.”

fashion6

Η Julie Zanes, ιδρυτής της Instyle Image, λέει ότι ενθαρρύνει τους πελάτες της να το εκμεταλλευτούν και να φορούν ρούχα που τους κάνουν να νιώθουν καλά όλη την ώρα. Λέει, «Όταν νιώθεις καλά αποδίδεις σε πολύ υψηλότερο επίπεδο στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και με τη διάθεσή σας. Μερικές φορές ξυπνάτε και δεν αισθάνεστε καλά. Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να ντύνονται σαν να αισθάνονται καλά. Αυτό επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους και βοηθά να μετατοπίζουν την αρνητική διάθεση σε θετική.”

fashion5

Πώς να κάνετε τη ντουλάπα σας μια ευχάριστη ζώνη

  • Εάν έχετε ένα αγαπημένο μπλουζάκι, αναρωτηθείτε γιατί αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας και προσπαθήστε να αγοράσετε ρούχα που σας δίνουν το ίδιο πρόσημο.
  • Μπορεί να έχετε αγοράσει ένα πουλόβερ και να το φορέσατε μία φορά, αλλά αν σας θυμίζει ένα κακό ραντεβού που προτιμάτε να ξεχάσετε, ξεφορτωθείτε το.
  • Μην αισθάνεστε άσχημα που κρατάτε παλιά ρούχα με τα οποία έχετε καλές αναμνήσεις. Ο Δρ Tombs λέει, “Είναι σαν να κοιτάς μια φωτογραφία και να αναβιώνεις αυτές τις αναμνήσεις.”

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ