Γεύμα πριν την προπόνηση: Ποια σνακ να προτιμήσετε

Το γεύμα πριν την προπόνηση και το timing των γευμάτων παίζουν καθοριστικό ρόλο στον αθλητή ή τον ασκούμενο καθώς επηρεάζουν σημαντικά την απόδοσή του.

Όλοι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά επιθυμούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνετε την γυμναστική σας ακόμα πιο έντονη, και να φτάσετε στους στόχους σας με μεγαλύτερη σιγουριά, από το να τρέφετε σωστά τον οργανισμό σας. Η σωστή διατροφή πριν από την άσκηση παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο από ό,τι είχατε φανταστεί.

Υδατάνθρακες
Οι μύες χρησιμοποιούν την γλυκόζη από τους υδατάνθρακες ως καύσιμο. Για γυμναστική γρήγορη και έντονη, αξιοποιούνται τα αποθέματα γλυκόζης στους μύες και στο συκώτι. Αλλά για γυμναστική που απαιτεί αντοχή, οι συνθήκες αλλάζουν, και το πώς χρησιμοποιούνται οι υδατάνθρακες επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες.

Πρωτεΐνες
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν την άσκηση βοηθάει να ενισχύσουμε τις επιδόσεις μας, με το να αυξάνει την παραγωγή πρωτεϊνών στους μύες, άρα και την αύξηση της μυϊκής μας μάζας. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως η πρωτεΐνη βοηθάει στο χτίσιμο πιο γερής μυϊκής μνήμης, όπως και στην αύξηση της σωματικής μας δύναμης.

Δεν σημαίνει ότι πριν την προπόνηση πρέπει να υπερφορτώσετε το στομάχι σας. Ένα γεμάτο στομάχι κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, φούσκωμα, μετεωρισμό, διάρροια ή ακόμα και λήθαργο, ιδιαίτερα σε άσκηση μεγάλης διάρκειας. Αυτά μπορούν να αποφευχθούν τρώγοντας ένα μικρό γεύμα-σνακ τουλάχιστον 1 ώρα πριν την γυμναστική. Το σνακ αυτό καλό θα είναι να μην ξεπερνά τις 200 θερμίδες, ώστε να μην επιβαρύνει το στομάχι, ενώ θα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες ώστε να προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια για την ολοκλήρωση της άσκησης.

Τέτοιο σνακ μπορεί να είναι:

1 ποτήρι γάλα 1,5% με 1/2 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με 1/2 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως

1 ποτήρι χυμός φρούτων

milk-shakes από γιαούρτι και φρούτα

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως

2-3 κράκερς με λίγο τυρί

1 μπανάνα τυρί κότατζ με κομμάτια φρούτων

1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές με λίγο μαρμελάδα ή μέλι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ