3 πραγματάκια που δεν πρέπει να ξεχνάτε μετά την προπόνηση

Τι δεν πρέπει να παραλείψεις μετά την προπόνηση για να έχει αποτέλεσμα και η προσπάθεια σου;

Όλοι συμφωνούμε ότι η γυμναστική είναι εξαντλητική. Πιέζεις το σώμα σου στα όριά του, ιδρώνεις πολύ και φεύγεις από το γυμναστήριο σαν να έχεις κάνει ντους. Και το πρώτο πράγμα που θες να κάνεις είναι να πέσεις στον καναπέ και να ξεκουραστείς για ώρες. Δυστυχώς, αν το κάνεις αυτό, μπορεί να περιορίσει τα οφέλη που αποκομίζεις από την άσκηση. Επομένως, υπάρχουν 3 βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις αφού γυμναστείς. Όχι μόνο θα συμβάλουν στην αποκατάστασή σου, αλλά θα εξασφαλίσουν ότι μεγιστοποιείς τα αποτελέσματα, χωρίς να προσπαθήσεις περισσότερο.

1. Φάε αμέσως μετά

Σύμφωνα με το Women’s Running: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τροφοδοτήσεις το σώμα σου μετά από μια προπόνηση, όπως το να ανανεώσεις τα αποθέματα γλυκογόνου και ενέργειας, να διατηρήσεις το ζάχαρο στο αίμα, να ξαναχτίσεις την πρωτεΐνη και να μειώσεις τη φλεγμονή, μεταξύ άλλων. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ακόμα τον κανόνα 30-60 λεπτών, που σημαίνει ότι πρέπει να ανεφοδιαστείς εντός 30-60 λεπτών από την άσκηση.

Ωστόσο, ο κανόνας αυτός είναι ευέλικτος και εξαρτάται από το είδος άσκησης που έκανες, τη διάρκεια κλπ. Αν και, το γεγονός παραμένει ότι αν ο ανεφοδιασμός αναβάλλεται, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, αυξημένες πιθανότητες τραυματισμών και μειωμένη απόδοση. Γι’ αυτό το λόγο, η επανατροφοδότηση μετά την προπόνηση με ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες είναι το κλειδί για να γίνεις ένας πιο δυνατός αθλητής και να παραμείνεις υγιής.

2. Ενυδατώσου

Παρόλο που όλοι συμφωνούν ότι η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν είσαι ενεργός, εξακολουθεί να είναι μια πρακτική που πολλοί παραμελούν. Το Michigan State University υποστηρίζει ότι: “Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος να ενυδατώσεις και να δροσίσεις το σώμα σου από μέσα προς τα έξω. Ενυδατώσου μετά από την άσκηση, πίνοντας αρκετά υγρά για να αποκαταστήσεις την απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι ειδικοί στα αθλήματα υποστηρίζουν ότι η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για να ανανεώσεις την ισορροπία ηλεκτρολυτών, που χάνεται κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων και ανταγωνισμού.”

3. Κάνε ένα ζεστό ντους

Μπορεί αυτό να μοιάζει ότι γίνεται για λόγους υγιεινής, αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικά οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις. Επίσης, ένα ντους μετά από την άσκηση είναι απολαυστικό. Σύμφωνα με την Kristin Maynes, P.T., D.P.T.:”Αν μετά από ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης, βοηθάς την αποκατάστασή σου με stretching, yoga κλπ, στη συνέχεια ένα ζεστό ντους θα βοηθήσει.”

Ο τρόπος που αναρρώνεις μετά την προπόνησή σου και ειδικά αμέσως μετά είναι κρίσιμος για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη. Αν ήδη προσπαθείς, αφιέρωσε μερικά λεπτά ακόμα για να κάνεις ορισμένα πράγματα που θα συμβάλουν στη σωστή σου αποκατάσταση και στο τέλος θα είσαι ευγνώμων που το έκανες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ