Πώς να μην παρατήσετε τη γυμναστική

Η προσπάθεια καμιά φορά είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα, κι όμως παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς είναι εκεί ακριβώς που την πατάμε, τόσο στη γυμναστική όσο και στη ζωή: μόλις φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, ξεχνάμε την προσπάθεια και εφησυχαζόμαστε.

1 Κάντε την γυμναστική που σας αρέσει
Όταν γυμνάζεστε κάνετε αυτό που σας αρέσει ή απλώς αυτό που σας είπαν; Καλό είναι να κάνετε αυτό που σας αρέσει. Αν σας αρέσει το περπάτημα, περπατήστε. Αν σας αρέσει το τρέξιμο, τρέξτε. Αν σας αρέσει ο χορός, ξεκινήστε μαθήματα.

Αν σας αρέσουν τα ομαδικά σπορ, τότε βρείτε τις παρέες και τους χώρους για να παίξετε το αγαπημένο σας σπορ. Αν πηγαίνετε γυμναστήριο, επιλέξτε το μηχάνημα ή το είδος γυμναστικής που σας αρέσει (π.χ. αερόμπικ, σουηδική κ.λπ.). Η γυμναστική δεν πρέπει να είναι καταναγκαστική και να σας ζορίζει, πρέπει να σας αρέσει.

2 Σχεδιάστε ένα πλάνο
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να εντάξετε τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο σας πλάνο. Μόνο αν δείτε την άσκηση σαν κάποιο εβδομαδιαίο ραντεβού σας θα βρείτε χρόνο για αυτή. Σημειώστε μέρες και ώρες που σας βολεύει να γυμνάζεστε.

Ο καθαρός χρόνος γυμναστικής δεν χρειάζεται να είναι παραπάνω από 30 με 40 λεπτά. Αφιερώνοντας 3 φορές την εβδομάδα για άσκηση διάρκειας 30-40΄ τα οφέλη της υγείας σας θα είναι σημαντικά και η φυσική σας κατάσταση θα βελτιωθεί.

3 Βάλτε στόχους
Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής, κάποιοι θέλουν να χάσουν βάρος, κάποιοι να σφίξουν, κάποιοι να δυναμώσουν, κάποιοι να ξεπιαστούν και άλλοι να νιώσουν ευεξία. Είναι σημαντικό λοιπόν να καθορίσετε τι ακριβώς θέλετε, θέτοντας από την αρχή κάποιους στόχους οι οποίοι πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι και ρεαλιστικοί.

Συνεργαστείτε με τον γυμναστή ή τον διαιτολόγο και επιδιώξτε π.χ. να χάσετε 5 κιλά σε έναν μήνα, κάτι που είναι εφικτό και ρεαλιστικό. Μόλις πετύχετε τον στόχο σας αυτό θα σας κάνει να νιώσετε μεγάλη ικανοποίηση και ταυτόχρονα θα αποτελέσει κίνητρο να συνεχίσετε και να τα πάτε ακόμη καλύτερα.

4 Καταγράψτε την πρόοδό σας
Φτιάξτε μια καρτέλα όπου θα σημειώνετε τις επιδόσεις σας. Θα εκπλαγείτε από τη βελτίωσή σας μετά από 2 με 3 μήνες. Βλέποντας για παράδειγμα ότι σηκώνετε κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερα βάρη σε κάθε άσκηση.

Ή ότι στον διάδρομο π.χ. κάνετε τζόγκινγκ σε διπλάσιο χρόνο και σε ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα.

5 Γυμναστείτε με φίλους
Η μοναχική γυμναστική είναι δύσκολο πράγμα και απαιτεί μεγάλη πειθαρχία για να συνεχιστεί επί μακρόν. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο πολλά όργανα γυμναστικής για το σπίτι καταλήγουν μετά από 2-3 μήνες να γίνονται κρεμάστρες.

Αντίθετα, έχει φανεί ότι ένας από τους βασικότερους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν να γυμναστούν σε εξωτερικούς χώρους είναι η παρουσία άλλων ανθρώπων.

6 Πάρτε έναν personal
Αν βαρεθήκατε τη γυμναστική, για να μην τα παρατήσετε η καθοδήγηση ενός personal trainer (προσωπικού γυμναστή) μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και να σας αποτρέψει από το να σταματήσετε την άσκηση. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνει κάποιες απαραίτητες αλλαγές, να σας διορθώσει, να σας ενθαρρύνει και να σας παροτρύνει στις δύσκολες στιγμές.

Το μυστικό

Δεν είναι όλες οι μέρες το ίδιο, ούτε όλες οι περίοδοι της ζωής μας. Είναι φυσικό λοιπόν σε δύσκολες περιόδους είτε στο επαγγελματικό είτε στο οικογενειακό περιβάλλον ένας από τους πρώτους τομείς που υφίστανται αυτές τις συνέπειες να είναι η σωματική άσκηση. Αν λοιπόν δεν γυμναστείτε για μία-δύο εβδομάδες, ακόμη και για έναν μήνα, δεν χάλασε ο κόσμος. Ούτε έχετε χάσει αυτά που κερδίσατε από τη γυμναστική ως τότε.

Το σώμα έχει μνήμη, όταν λοιπόν ξαναρχίσετε θα επανέλθετε ταχύτερα σε ένα πρόγραμμα από έναν τελείως αγύμναστο. Υπομείνετε λοιπόν τις δύσκολες στιγμές και όταν περάσουν ξαναρχίστε σαν να μη συνέβη τίποτε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ