running

Το τρέξιμο κάνει κακό στα γόνατα; Οδηγίες για τρέξιμο

Κάθε άλλο, ισχυρίζεται νέα έρευνα και εξηγεί πώς το τρέξιμο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη οστεοαρθρίτιδας. Και δείτε όλες τις οδηγίες για τρέξιμο!

Όλοι πιστεύουμε ότι αφού το τρέξιμο είναι επίπονο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα γόνατα, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για φλεγμονές στις αρθρώσεις. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την επικρατούσα άποψη, σχολίασε ο Matt Seeley, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής φυσικής αγωγής του Bringham Young University της Utah.

Ο Seeley και οι συνάδελφοι του έφτασαν στο συμπέρασμα μετά από ανάλυση των υγρών στις αρθρώσεις υγειών ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 με 35. Οι ερευνητές εξέτασαν τους εθελοντές για σημάδια φλεγμονής πριν και μετά από μισή ώρα τρεξίματος και βρήκαν ελάχιστες διαφορές. Σύμφωνα με τον κεντρικό ερευνητή Robert Hyldahl, αναπληρωτή καθηγητή φυσικής αγωγής στο BYU, η έρευνα έδειξε ότι στην περίπτωση νεαρών και υγειών ανθρώπων, η άσκηση δημιουργεί ένα αντιφλεγμονώδες περιβάλλον που μπορεί να είναι ωφέλιμο μακροπρόθεσμα για την υγεία των αρθρώσεων.

Οι ερευνητές επισημάνουν ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους δείχνουν πως το τρέξιμο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη εκφυλισμών στις αρθρώσεις, όπως την οστεοαρθρίτιδα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο Seeley υπογράμμισε ότι η έρευνα δεν δείχνει ότι οι δρομείς δεν θα πάθουν οστεοαρθρίτιδα, αλλά ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργεί ως φάρμακο.

Οδηγίες για τρέξιμο

Όταν ανοίγετε την πόρτα για ένα τρέξετε σκεφτείτε κάτι από τα παρακάτω:

– Ο καλύτερος τρόπος βελτίωσης αντοχής στο τρέξιμο γίνεται μόνο τρέχοντας.

– Ανεξάρτητα τη βελτίωση φυσικής κατάστασης που θα κερδίσετε από το κολύμπι, το ποδήλατο, το ορειβατικό σκι ή την ορειβασία, για να γίνετε καλύτεροι στο τρέξιμο πρέπει να τρέχετε.

– Τρέχετε αργά. Περίπου στο 65% με 75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Πολλοί δρομείς που θέλουν να αυξήσουν την απόσταση κάνουν λάθος να τρέχουν πολύ γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε τραυματισμούς, κούραση και καθυστερεί το χρόνο ανάρρωσης.

– Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε ότι δεν τρέχετε πολύ γρήγορα είναι να μπορείτε να συνομιλείτε χωρίς να κρατάτε την ανάσα σας (εκτός και αν χρησιμοποιείτε καρδιοσυχνόμετρο).

– Προσπαθείτε να κάνετε τα μεγάλα τρεξίματα με παρέα. Το πνευματικό μέρος του τρεξίματος είναι δυσκολότερο από το σωματικό. Έτσι αν έχετε κάποιον παρέα, με την κουβέντα ξεχνιόσαστε. Αν τώρα δεν βρίσκετε κάποιον με την ίδια φυσική κατάσταση με σας, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε να κανονίσετε να τρέχετε μαζί του ένα μόνο μέρος της απόστασης.

– Είναι πολύ καλύτερα να τρέχετε σε μέρη που δεν έχουν κίνηση αυτοκινήτων, όπως ένα πάρκο ή ένα μονοπάτι στο βουνό. Αποφύγετε τα στάδια γιατί θα βαρεθείτε πολύ γρηγορότερα.

– Πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια του μεγάλου σας τρεξίματος. Ένα αφυδατωμένο σώμα κουράζεται πολύ γρήγορα. Πίνετε δύο μεγάλες γουλιές κάθε 15-20 λεπτά ακόμη κι όταν δεν διψάτε. Αν δεν θέλετε να κουβαλάτε νερό μαζί σας διαλέξτε μία διαδρομή που να περνάει από πηγές.

– Να είστε συνεπής. Για να αυξήσετε την αντοχή σας χρειάζεστε ένα πρόγραμμα που θα ακολουθείτε με συνέπεια και πειθαρχία. Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε ότι τα πράγματα θα γίνονται ευκολότερα και να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ