Η σημασία της αναπνοής στο Pilates αλλά και στη ζωή μας

H αναπνοή θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι συνώνυμο της λέξης ζωή. Χωρίς οξυγόνο δεν μπορούμε να αντέξουμε παρά μόνο λίγα λεπτά.

Η σημαντικότητά της είναι πάρα πολύ μεγάλη. Κι όμως εμείς οι άνθρωποι δίνουμε ελάχιστη σημασία σε αυτήν. Δεν αναπνέουμε σωστά γιατί αναπνέουμε ρηχά και έτσι το οξυγόνο που λαμβάνουμε, είναι ελάχιστο. Τι μας συμβουλεύει η pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη.

Τα οφέλη της αναπνοής

Μια από τις 8 βασικές αρχές στο pilates είναι η αναπνοή. Ωστόσο σύμφωνα με τον Joseph Pilates, η σωστή αναπνοή δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται μόνο στην μέθοδό του αλλά και στην καθημερινότητά μας. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά.

  • Εκτός του ότι γεμίζει με οξυγόνο τα πνευμόνια και οξυγονώνει τον εγκέφαλο, λειτουργεί ως φάρμακο για την καταπολέμιση του άγχους το οποίο είναι η κυριότερη αιτία πρόκλησης σοβαρών ασθενειών.
  • Όταν ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου, αισθανόμαστε κούραση και νευρικότητα με αποτέλεσμα να πέφτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι γινόμαστε απροστάτευτοι μπροστά σε ασθένειες που παραμονεύουν.
  • Αναπνέοντας βαθιά διευκολύνεται η λειτουργία της καρδιάς, γιατί όσο περισσότερο οξυγόνο λαμβάνουμε, τόσο λιγότερο χρειάζεται εκείνη να εργαστεί για να στείλει το αίμα στα άκρα.
  • Η βαθιά εισπνοή κάνει μασάζ στα σπλάχνα, διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και έτσι μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος του σώματος.
  • Έχει απόλυτα ευεργετική επιρροή στο πεπτικό και νευρικό σύστημα, χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα.

Η βαθιά αναπνοή είναι η ίδια η μακροζωία, μιας ζωής πλήρους υγείας και ενέργειας.

Ο Joseph Pilates δημιούργησε τη μέθοδό η οποία είναι αυτοβιωματική για να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής του αλλά και όλων των ανθρώπων. Ήθελε να αλλάξει όλο τον κόσμο μέσα από την μέθοδό του. Και μας έδωσε ένα σπουδαίο δώρο ζωής. Θα την χαρακτήριζα ως το ελιξήριο της νεότητας.

3 ασκήσεις PILATES

1. SAW

Καθίστε με τα πόδια τεντωμένα σε flex και ανοιχτά λίγο πιο έξω από τα ισχία. Ανοίγουμε τα χέρια στο πλάι σαν να σχηματίζουμε ένα σταυρό. Εισπνέουμε κάνοντας στροφή κορμού σαν να στρίβουμε γύρω από ένα κατακόρυφο άξονα και με την εκπνοή κάνουμε επίκυψη προσπαθώντας το μικρό δάχτυλο του χεριού να φτάσει το μικρό δάχτυλο του ποδιού. Στο πίσω χέρι η παλάμη πρέπει να κοιτάει προς το ταβάνι. Κρατήστε τα πόδια σταθερά.

2.ARROW

Από πρηνή θέση, τα χέρια δίπλα στα ισχία. Το κεφάλι μας διατηρείται στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Σφίγγουμε κατά 50% τους οπίσθιους μηριαίους, εισπνέουμε και με την εκπνοή ανεβάζουμε θώρακα, κεφάλι και χέρια. Οι παλάμες των χεριών κοιτάνε προς τα πάνω. Άσκηση ενδυνάμωσης ραγχιαίων μυών.

3. CRISS -CROSS

Από ύπτια θέση πλέκουμε τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Κρατάμε αγκώνες ανοιχτούς ώστε να τους βλέπουμε με την άκρη των ματιών μας. Κρατάμε σταθερή και ουδέτερη τη λεκάνη. Εισπνέουμε και με την εκπνοή στρίβουμε τον κορμό στο λυγισμένο γόνατο, τεντώνοντας το άλλο πόδι λίγα εκατοστά από το έδαφος (αν έχουμε πρόβλημα στην μέση τεντώνουμε ψηλά το πόδι).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ