Μήπως η άσκηση δεν σας βοηθά να χάσετε βάρος;

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, σε μαθήματα χορού ή κάνετε πιλάτες ή κάτι ανάλογο, ωστόσο, σύμφωνα με την Αυστραλή διατροφολόγο και επιτυχημένη συγγραφέα Jessica Sepel, η πολύ συχνή άσκηση μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Η διατροφολόγος υποστηρίζει ότι η πολύ έντονη και συχνή άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το σώμα σας να σταματήσει να καίει λίπος.

 

«Από την κλινική και την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να σας πω ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό στο βάρος σας παρά καλό», έγραψε. «Βλέπω όλους τους πελάτες που ασκούνται καθημερινά (μερικές φορές και δύο φορές την ημέρα) και δεν μπορούν να χάσουν βάρος».

«Όταν ασκείστε πάρα πολύ, τα επίπεδα κορτιζόλης σας ανεβαίνουν (θυμηθείτε, το σώμα σας δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ στρες λόγω άσκησης και ψυχολογικού στρες)».

«Στη συνέχεια, όταν αγχώνεστε για την άσκηση, τα επίπεδα κορτιζόλης σας πηγαίνουν στον θεό. Και υψηλή κορτιζόλη σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να κάψει λίπος – είναι πολύ απασχολημένο προσπαθώντας να εξισορροπήσει τα παρασυμπαθητικά και συμπαθητικά νευρικά σας συστήματα».

Η Sepel παρατήρησε ότι με τη μείωση της άσκησης υψηλής έντασης που έκανε, ανακτούσε ενέργεια και αισθανόταν ανανεωμένη τα πρωινά και όχι κουρασμένη. Αντί λοιπόν για έντονη άσκηση, συστήνει στους ανθρώπους να προτιμήσουν πιο ήπιες μορφές, όπως το περπάτημα, το πιλάτες ή τηγιόγκα.

Αυτή η αλλαγή έχει οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα τους πελάτες της Sepel: «Επέστρεφαν στο γραφείο μου και τα ρούχα τους ήταν πιο άνετα, το επίπεδο ενέργειάς τους ήταν υψηλότερο και κοιμούνταν πολύ καλύτερα», όπως λέει η διατροφολόγος.

Εάν ασκείστε πολύ και με μεγάλη ένταση σε μια προσπάθεια να χάσετε βάρος και δεν βλέπετε τα νούμερα στη ζυγαριά να μειώνονται, η Sepel συνιστά να μειώσετε τις προπονήσεις σας: «Η υπερβολική άσκηση μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους», λέει. «Εάν δεν έχετε μειώσει το βάρος σας μέχρι τώρα κάνοντας άσκηση υψηλής έντασης, δοκιμάστε να τη μειώσετε και δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ