crossfit

CrossFit: 9 συμβουλές για αρχάριους

To crossfit είναι μια μέθοδος προπόνησης με απαιτητικές πολυαρθρικές κινήσεις εκτελεσμένες σε υψηλή ένταση. Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος προπόνησης των τελευταίων ετών. Αυτές οι 9 συμβουλές θα βοηθήσουν όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτό.

1 Ανταγωνίζεστε τον εαυτό σας όχι τους άλλους

Όταν έρθει η ώρα να κάνετε το πρώτο σας Workout στο crossfit δεν είναι απαραίτητο να το εκτελέσετε Rx’d. Πηγαίνετε στο δικό σας ρυθμό, βρείτε την ένταση που θα δουλέψετε εσείς οι ίδιοι. Ξεκινήστε ήρεμα, μην βιάζεστε, μην βλέπετε τους άλλους αθλητές που σηκώνουν μεγάλα φορτία. Θα έρθει και η δική σας στιγμή που θα είστε ένας από αυτούς.

2 Κλιμακώστε τα Workout

Είναι σημαντικό να βρείτε ένα γερό θεμέλιο δύναμης και ευελιξίας. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε διαχειρίσιμα φορτία στις ασκήσεις και να μην έχετε μεγάλες προσδοκίες στην αρχή. Τον πρώτο σας μήνα στο γυμναστήριο πρέπει να μάθετε το ασκησιολόγιο και να επικεντρωθείτε στη τελειοποίηση της τεχνικής των ασκήσεων.

3 Προσοχή στη διατροφή σας. Είναι πιο σημαντική από τα φορτία που σηκώνετε

Η διατροφή σας είναι το μυστικό της επιτυχίας. Επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας και βοηθάει στην αποκατάσταση σας. Αρχικά προσπαθήστε τα τρόφιμα που καταναλώνεται να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γιατί η ποιότητα είναι πιο σημαντική από τη ποσότητα.

4 Μη διστάζετε να ζητάτε διευκρινίσεις. Ξανά και ξανά

Έχει να κάνει με το χρόνο που αφιερώνετε, τα χρήματα που ξοδεύετε αλλά και το σημαντικότερο έχει να κάνει με την υγεία σας. Αν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν καταλάβατε κάτι, ζητήστε ρωτήστε. Αν και πάλι δε το καταλάβατε, ξαναρωτήστε. Μην διστάζετε να ζητήσετε διευκρινίσεις για κάτι που δε κατανοήσατε, προφανώς είναι και άλλοι σαν εσάς που έχουν τις ίδιες απορίες. Οι ασκήσεις στο CrossFit (π.χ. Ολυμπιακές Άρσεις, Deadlifts, Squat) απαιτούν σωστή κατανόηση και αρκετή πρακτική εξάσκηση επομένως αν χρειαστείτε βοήθεια απλά ζητήστε την.

5 Το crossfit δεν είναι το παν

To crossfit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης που στηρίζεται στην εναλλαγή λειτουργικών ασκήσεων και αποτελεί από μόνο του ένα άθλημα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ολόκληρη η ζωή σας. Η πλειοψηφία των αθλητών CrossFit ασχολείται και με άλλα αθλήματα αλλά και δραστηριότητες(π.χ τρέξιμο, ποδηλασία, ορειβασία)

6 Δεν γίνεται ευκολότερο, απλά εσείς εξελίσσεστε

Γίνεστε δυνατότεροι, αποκτάτε μια καλύτερη φυσική κατάσταση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκτάτε μέρα με τη μέρα σας επιτρέπουν να γνωρίζετε πότε να πιέζετε τον εαυτό σας και πότε όχι έτσι ώστε να έχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

7 Δεν θα κάνετε προσωπικά ρεκόρ κάθε μέρα

Κάθε μέρα στο γυμναστήριο δεν είναι η ίδια. Είναι κάποιοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τόσο την ένταση που έχετε να βγάλετε στη προπόνηση όσο και τη δύναμη σας. Μη χάνετε όμως προπονήσεις μόνο και μόνο επειδή δε νιώθετε καλά. Το λίγο είναι περισσότερο από το τίποτα.

8 Διασκεδάστε το

Οι περισσότερες από τις προπονήσεις CrossFit δεν είναι διασκεδαστικές και αυτό είναι αλήθεια. Μόλις όμως ολοκληρώνονται εκτός από τη στιγμιαία ζάλη νιώθετε και ολοκληρωμένοι. Μην σας απασχολεί πόσες επαναλήψεις έκανε ο συναθλητής σας, αφήστε τον εγωισμό σας και χαμογελάστε, Αν δε το διασκεδάζετε δεν έχετε καμία δουλειά μέσα στο γυμναστήριο.

9 Σεβαστείτε απόλυτα τις ημέρες ξεκούρασης και αποκατάστασης

Πολλοί από τους αρχάριους αθλητές κάνουν το λάθος της υπερπροπόνησης. Το Overtraining όμως είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη. Προγραμματίστε μια ημέρα ξεκούρασης μέσα στην εβδομάδα σας και μια εβδομάδα ενεργής αποκατάστασης κάθε 4-6 εβδομάδες προπόνησης. Εάν δεν δίνετε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστεί τότε εβδομάδα με εβδομάδα, μήνα με το μήνα ο οργανισμός σας θα καταρρεύσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ