Μπορεί να κολλήσουμε COVID-19 από επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα;

Τους τελευταίους μήνες η μάσκα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τη φοράμε, γελάμε, φτερνιζόμαστε και μιλάμε μέσα τους. Μετά τη διπλώνουμε και τη βάζουμε στην τσάντα ή την τσέπη μας μόνο για να την ξαναβγάλουμε και να τη φορέσουμε ξανά μετά.

Ωστόσο, παρά τις επίσημες συμβουλές ότι πρέπει να φοράμε μια καθαρή μάσκα κάθε φορά που μπαίνουμε σε έναν κλειστό δημόσιο χώρο, μια δημοσκόπηση του YouGov αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι φορούν τη μάσκα αρκετές φορές ανάμεσα στα πλυσίματα -το 15% των Βρετανών δεν πλένουν καθόλου τις επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες τους. Ομοίως, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που επιλέγουν μάσκες μίας χρήσης τις φοράνε ξανά -το 7% από αυτούς τις φορούν επ’ αόριστον.

Οι μάσκες προσώπου έχουν σχεδιαστεί για να πιάνουν τα αναπνευστικά σταγονίδια που εκπέμπουμε από το στόμα και τη μύτη μας, αλλά δεδομένου ότι είναι τα δικά μας αναπνευστικά σταγονίδια, είναι πραγματικά τόσο κακό που χρησιμοποιούμε μια μάσκα ξανά και ξανά; Πώς μολύνονται οι μάσκες προσώπου και με τι είδους μικρόβια;

Εάν μπορούσατε να δείτε τους μικροοργανισμούς σε ένα τρυβλίο καλλιέργειας Petri της χρησιμοποιημένης σας μάσκας, θα βρίσκατε μια ποικιλία βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Οι περισσότεροι είναι πιθανό να είναι ακίνδυνοι ωστόσο, σε συνδυασμό με την τριβή και την υγρασία που σχετίζονται με την παρατεταμένη φθορά της μάσκας, αυτή η μικροβιακή «βόμβα» μπορεί να προκαλέσει εστίες ακμής.

Μπορεί όμως να κολλήσειτε COVID 19 από μία άπλυτη μάσκα;

Εάν είχατε Covid-19, η μάσκα προσώπου θα ήταν πολύ μολυσμένη με κορονοϊό, καθώς και άλλα μικρόβια-βακτήρια κλπ. Η μάσκα θα αποτελούσε κίνδυνο για τους άλλους αν την την έπιαναν με τα χέρια τους, οπότε δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε μάσκες ή να αγγίζετε κάποιον άλλο χωρίς να πλένετε καλά τα χέρια σας.

Οι εκπνοές άλλων ανθρώπων είναι ένα διαφορετικό θέμα. Μια μελέτη του 2019 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εντόπισε διάφορους ιούς του αναπνευστικού στο εξωτερικό των μασκών τους, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αδενοϊού, μια αιτία του κοινού κρυολογήματος. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τέτοια εξωτερική μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο Covid-19, «θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί αν αγγίζατε τη μάσκα και έπειτα αγγίζατε τη μύτη ή τα μάτια σας», λένε οι ειδικοί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ