Γιατί ματώνει η μύτη σας το πρωί; Δεν είναι αυτό που νομίζετε!

Η φαντασία του καθενός «καλπάζει» και συνδέει την απώλεια αίματος από τη μύτη με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Ευτυχώς, δεν ισχύουν ποτέ!

Ρινορραγία ονομάζεται η απώλεια αίματος από τη μύτη. Όταν η αιμορραγία είναι μικρή (λίγες σταγόνες) μιλάμε για επίσταξη. Όταν είναι πιο έντονη, μιλάμε για κανονική ρινορραγία.
Η ρινορραγία συμβαίνει σε κάθε ηλικία και το 60% του ενήλικου πληθυσμού θα πάθει τουλάχιστον ένα ή δύο επεισόδια επίσταξης ή ρινορραγίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όπως, μάλιστα, συμβαίνει και σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας, ακόμα και λίγες σταγόνες αίματος προκαλούν πανικό.

Γιατί ματώνει η μύτη σας το πρωί;

1ο σενάριο: Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Οι περισσότεροι ίσως σκεφτούν ότι έχουν αυξημένη πίεση. Η μύτη όμως δεν ματώνει λόγω ξαφνικής πίεσης, όπως θα άνοιγε μια βαλβίδα σε μια χύτρα ταχύτητος.

2ο σενάριο: Καρκίνος
Άλλο σενάριο είναι ότι σκέφτονται μήπως πρόκειται για κάποιον όγκο ή καρκίνο. Ωστόσο οι όγκοι στη μύτη είναι σπάνιοι, μην πανικοβάλεστε άδικα.

Ματώνει η μύτη σας: Ποια είναι η αλήθεια;
Τις περισσότερες φορές (στο 99% των περιπτώσεων) η επίσταξη οφείλεται σε ξηρότητα της μύτης, σε κρυολόγημα ή σε σκάλισμα της μύτης με το δάκτυλο! Τα αγγεία στο μπροστινό τμήμα του διαφράγματος είναι πολύ επιφανειακά και οι τρεις παραπάνω αιτίες μπορούν εύκολα να προκαλέσουν το σπάσιμο ενός τέτοιου μικρού αγγείου.

Το μυστικό

Σπανιότερα, σε ηλικιωμένους ασθενείς, η λήψη φαρμάκων με αντιπηκτική δράση (π.χ. ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη) ή κάποια συστηματική νόσος (π.χ. διαβήτης) μπορεί να σχετίζονται με τη ρινορραγία, ειδικά αν συμβαίνει συχνά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ