hospital patient

Γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως ασθενείς;

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ασθενούς που είναι σήμερα (18 Απριλίου) μάθετε τα δικαιώματά σας ως ασθενείς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η υγεία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη απόλαυση όλων των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρα η υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι η υγεία αποτελεί ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, η πραγματοποίηση του οποίου απαιτεί τη συνεργασία και τη σύμπραξη πολλών ατόμων, θεσμών και φορέων αλλά και την εναρμόνιση με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α με το σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι, κανείς μόνος του δεν μπορεί να κάνει τα πάντα» υπενθυμίζει τον δεκάλογο για τα δικαιώματα των ασθενών, που έχει συντάξει, για τον οποίο έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στο συνέδριο EULAR PARE ενώ τον έχουν ζητήσει σύλλογοι σ’ άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α συνεργάστηκε με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της οποίας η συμβουλευτική υποστήριξη και οι προτάσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη των δικαιωμάτων.

1 Έχω δικαίωμα να παρακολουθούμαι από γιατρό που έχει καθήκον να συνεργάζεται αρμονικά με το ιατρικό προσωπικό, το οποίο χρειάζομαι σε κάθε περίπτωση, αλλά και να συγκαλείται ιατρικό συμβούλιο όποτε είναι αναγκαίο.

2 Έχω δικαίωμα να διεκδικήσω μια σχέση αλληλοσεβασμού με το γιατρό μου χωρίς κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, θρησκευτικές, βιολογικές, σεξουαλικές ή άλλες διακρίσεις.

3 Έχω δικαίωμα να ενημερώνομαι από το γιατρό μου για την πλήρη και αληθή εικόνα της κατάστασής μου με απλή και κατανοητή προς εμένα γλώσσα έτσι ώστε να μπορώ να συναποφασίζω με το θεράποντά μου σε ό,τι αφορά στη νόσο μου.

4 Έχω δικαίωμα να ενημερώνομαι πλήρως και αντικειμενικά για τις σχετικές με τη νόσο μου διαγνωστικές εξετάσεις και τη φαρμακευτική αγωγή αναφορικά με τη δράση και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

5 Έχω δικαίωμα να λαμβάνω ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όποτε νιώθω την ανάγκη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

6 Έχω δικαίωμα πρόσβασης στον ιατρικό μου φάκελο καθώς και να λαμβάνω αντίγραφά του, όπως και αντίγραφα κάθε είδους εξετάσεων στις οποίες έχω υποβληθεί.

7 Έχω δικαίωμα να ενημερωθώ από το γιατρό μου ή από οποιαδήποτε άλλη έγκυρη πηγή σε περίπτωση συμμετοχής μου σε κλινική έρευνα και να ζητώ πληροφορίες ως προς τη διαδικασία, τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη που ενδέχεται να προκύψουν.

8 Έχω δικαίωμα διαμαρτυρίας και καταγγελίας προς κάθε αρμόδιο όργανο εντός και εκτός νοσοκομείου ή άλλης μονάδας υγείας σε περίπτωση στην οποία ιατρικό ή μη προσωπικό απαιτεί παράνομη αμοιβή, παραβιάζει νόμιμα δικαιώματά μου ή παρακάμπτει με τη συμπεριφορά του τους καθιερωμένους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.

9 Έχω δικαίωμα να λαμβάνω από τον ιατρό μου την αυστηρή τήρηση του ιατρικού απορρήτου ακόμα και μετά το θάνατό μου.

10 Έχω δικαίωμα να απολαμβάνω όλα τα παραπάνω ακόμα και αν δεν είμαι ασφαλισμένος σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 1500 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ