Πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνιση αίματος στην εγκυμοσύνη;

Πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνιση αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Αποτελεί άμεσο κίνδυνο; Τι πρέπει να κάνει η μέλλουσα μητέρα;

Μερικές σταγόνες αίμα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης ενδέχεται να μην είναι τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια του οργανισμού να ανταποκριθεί στις νέες ορμονικές συνθήκες ή στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Συγκεκριμένα, κοντά στην ημέρα κατά την οποία, εάν δεν υπήρχε η κύηση, θα περιμένατε την περίοδό σας, είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχει μια μικρή αιμορραγία που διαρκεί μερικά εικοσιτετράωρα. Σε αυτή την περίπτωση, το αίμα είναι λίγο και η όλη κατάσταση μοιάζει με «ελαφριά» περίοδο, γι’ αυτό και πολλές γυναίκες αργούν να καταλάβουν ότι είναι έγκυοι. Εκτός, όμως, από την αιμορραγία, μπορεί να έχετε κράμπες ή πόνο στην κοιλιά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας.

Που οφφείλεται η εμφάνιση αίματος στην εγκυμοσύνη;
Το ¼ των εγκύων θα εντοπίσουν σταγόνες αίματος κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης. Έρευνα είχε δείξει ότι συνήθως, αυτό συμβαίνει μεταξύ της έκτης και έβδομης εβδομάδας. Τις πρώτες εννέα εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες έχουν αιμορραγία που οφείλεται στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Πρόκειται για καφετί κηλίδες, που ουσιαστικά δεν είναι αίμα αλλά μέρος από τα τοιχώματα της μήτρας που διαρρηγνύονται για να μπει μέσα το έμβρυο. Φυσιολογικά, δεν διαρκεί περισσότερο από δύο-τρεις μέρες και δεν συνοδεύεται από πόνο.

Η εμφάνιση αίματος οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό του τραχήλου γιατί με την εγκυμοσύνη αυτός γίνεται πιο ευαίσθητος και μπορεί να αντιδράσει σε ερεθισμούς, εμφανίζοντας αίμα, όπως για παράδειγμα μετά από μια σεξουαλική επαφή, ή εξαιτίας εμφάνισης μυκήτων. Η παρουσία μικρών αποκολλήσεων επίσης μπορεί να δώσει μικρή ποσότητα αίματος, χωρίς όμως περαιτέρω συνέπειες.
Κάποιες φορές η αιμορραγία, κυρίως όταν συνοδεύεται από πόνο, μπορεί να είναι ένδειξη επαπειλούμενης αποβολής.

Τι πρέπει να κάνει η μέλλουσα μητέρα;
Ηρεμία και όχι πανικό συστήνει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν είναι και πρέπει να καθησυχάσω τις μέλλουσες μανούλες, γιατί τουλάχιστον στις πρώτες εβδομάδες της κύησης η εμφάνιση αίματος είναι μάλλον συνηθισμένη και δεν συνεπάγεται τον κίνδυνο που εκφράζεται με μια λέξη όχι και τόσο ευχάριστη, την αποβολή. Μπορεί να συμβεί, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, αλλά συνήθως μεγάλο μέρος των γυναικών που εγκυμονούν, μετά από ένα επεισόδιο με παρουσία αίματος, συνεχίζουν κανονικά τη φυσιολογική τους κύηση».

«Δεν πρέπει να πανικοβληθεί αν δει αίμα στη διάρκειας της εγκυμοσύνης της, αλλά δεν πρέπει και να αψηφήσει το γεγονός, ενημερώνοντας άμεσα τον γιατρό της, γιατί κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος από σοβαρότερη αιτία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το 1ο τρίμηνο δεν παρατηρείται τόσο συχνά αιμορραγία, πράγμα που σημαίνει ότι αν παρουσιαστεί, πρέπει να διερευνηθεί άμεσα γιατί μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, ένας από τους σοβαρότερους να είναι η αποκόλληση πλακούντα, που συμβαίνει όταν ο πλακούντας ξεκολλήσει από το τοίχωμα της μήτρας πριν τον τοκετό. Οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως τραυματισμό, πτώση κ.ά και παρουσιάζεται με έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς».

Ο πόνος πάντως αποτελεί το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα και πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα την έγκυο. Η αποκόλληση θεωρείται πολύ σοβαρή κατάσταση και ανάλογα του βαθμού της μπορεί να χρειαστεί άμεσα να γίνει τοκετός με καισαρική, ή σε λιγότερο επείγουσα κατάσταση να παραμείνει η έγκυος στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ