Επηρεάζει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού την ανδρική γονιμότητα

Απευθυνθήκαμε στη Θεοδοσία Ζεγκινιάδου, Βιολόγο Αναπαραγωγής, M. H. Sc., Ph. D. και μας απάντησε εάν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού την ανδρική γονιμότητα.

Ο κορωνοιός έχει σίγουρα αναστατώσει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Εισβάλοντας σε ιστούς και όργανα επηρεάζει τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Στο διάστημα του Covid που ζούμε λοιπόν δημιουργήθηκαν πολλές ανησυχίες και φόβοι που αφορούσαν διάφορα πεδία, ανάμεσά τους και η ανθρώπινη αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα για τους άνδρες υπήρχε ο φόβος ότι θα μπορούσε να εισχωρήσει στον όρχι γιατί τα κύτταρα του ορχικού ιστού έχουν υποδοχείς με τους οποίους ενώνεται ο κορωνοιός ώστε να βρεθεί στο εσωτερικό τους και να επηρεάσει την σπερματογένεση, την παραγωγή δηλαδή των σπερματοαζωρίων. Εύλογα λοιπόν υπήρχε η ανησυχία για την επίδρασή του στην ανδρική γονιμότητα – ευτυχώς όμως πληθώρα μελετών έδειξε ότι δεν υπάρχει κορωνοιός στο δείγμα του σπέρματος.

Το εμβόλιο του Cov-Sars-2, που αποτελεί για πολλους την σωτηρία αποτελεί για άλλους πηγή άγχους και αγωνίας. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και οι ανακρίβειες και οι υπερβολες δεν λείπουν. Πρόσφατα λοιπόν, κυκλοφορεί η φήμη ότι το εμβόλιο θα προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες, αν και ο κορωνοιός δεν το κατάφερε! Η επιστημονική κοινότητα έβαλε λοιπόν στο μικροσκόπιο των αναλύσεων και αυτό το ερώτημα και τα νέα είναι ευχάριστα!

Τι δείχνουν οι έρευνες

Δύο πολύ πρόσφατες μελέτες έρχονται να ρίξουν πλέον φως στο ερώτημα: θα επηρεάσει το εμβόλιο την γονιμότητα του άνδρα;

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021 και εκπονήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μαιάμι ενώ η δεύτερη δημοσιεύτηκε μόλις πριν από 2 εβδομάδες από ομάδα επιστημόνων του Ισραήλ. Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της γονιμότητας των ανδρών είναι το σπερμοδιάγραμμα και, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι δύο μελέτες αξιολόγησαν τις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος, δηλαδή μέτρησαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους και την μορφολογία τους.

Σε καμία από τις δύο μελέτες δεν βρέθηκε αλλοίωση των παραμέτρων μετά το εμβόλιο για τον Sar-Cov-2. Στις ομάδες των εθελοντών που ελέγχθηκαν υπήρχαν άνδρες με καλά δείγματα που δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή αλλά και άνδρες με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος οι οποίοι επίσης δεν είχαν πρόβλημα μετά την χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου.

Οι πρώτες αυτές μελέτες βασίστηκαν στην αξιολόγηση του σπερμοδιάγραμματος και είναι γνωστό ότι ο έλεγχος για την ανδρική γονιμότητα δεν εξαντλείται με το σπερμοδιάγραμμα. Μοριακοί μηχανισμοί που είναι απαραίτητοι για τις λειτουργικές ανάγκες του σπερματοζωαρίου παίζουν σημαντικό ρόλο και είναι θέμα χρόνου το πότε θα έχουμε δεδομένα που θα καλύπτουν και αυτούς τους μηχανισμούς. Μέχρι τότε όμως μπορούμε να βσιστούμε στα ευχάριστα αυτά δεδομένα. Οπότε από τα πρώτα αυτά δεδομένα φαίνεται πως άνδρες μπορείτε να εμβολιαστείτε χωρίς να ανησυχείται για την γονιμότητά σας !

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ