Cold-sore

Επιχείλιος έρπης: όλα τα μυστικά για τον νικήσετε!

Αυτό το μούδιασμα και το κάψιμο στα χείλη σημαίνει μόνο ένα πράγμα: νέες φυσαλίδες είναι έτοιμες να εκραγούν! Εάν ταλαιπωρείστε από επιχείλιο έρπητα σβήστε τον για πάντα με τα παρακάτω μυστικά.

Πώς προκαλείται
Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον ιό απλού έρπητα τύπου 1 (HSV 1). Πρόκειται για μια πολύ συχνή μόλυνση που επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV και το 33% αυτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό μια πρώτη φορά, θα τον εμφανίσουν ξανά. Συνήθως εμφανίζεται εξάνθημα το οποίο είναι μεταδοτικό, οδυνηρό και αντιαισθητικό. Όμως ο επιχείλιος έρπης δεν δημιουργεί προβλήματα που έχουν να κάνουν μόνον με την εμφάνιση, ενδέχεται να παρουσιάσει επιπλοκές και να προκαλέσει κερατοεπιπεφυκίτιδα στα μάτια, ερπητικό έκζεμα ή να μεταδοθεί στη γεννητική περιοχή μέσω στοματικού σεξ. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι συνήθως εξαφανίζεται από μόνος του σε δύο εβδομάδες περίπου. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητος.

1 Εντοπίστε τον νωρίς
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τον επιχείλιο έρπη. Φροντίστε να είστε σε επιφυλακή γι’ αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «πρόδρομο στάδιο» το οποίο περιλαμβάνει συμπτώματα όπως τσούξιμο, φαγούρα, φλεγμονή, ή πόνο στην περιοχή όπου θα εμφανιστεί εξάνθημα και πληγή. Εάν νιώθετε τα παραπάνω συμπτώματα ξεκινήστε θεραπεία με αντιικά σκευάσματα από το στόμα (ασικλοβίρη, βαλασικλοβίρη κλπ.) ή κρέμες. Εάν θέλετε να καλύψετε τις πληγές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά pathces που πωλούνται στο φαρμακείο. Τα επιθέματα Compeed δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον επούλωσης και παραμένουν σταθερά για μέχρι 12 ώρες. Τα επιθέματα λειτουργούν σαν προστατευτική ασπίδα κατά του ιού για να περιορίσουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης από τον έρπη. Επίσης, όταν ξεκινήσουν οι ενοχλήσεις (τσούξιμο) πάρτε ταμπλέτες σκόρδου.

pimple

Μάθετε να τον αναγνωρίζετε: αριστερά σπυράκι, δεξιά επιχείλιος έρπης.

2 Βάλτε ένα τζελ
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον πόνο, τον κνησμό, την αίσθηση καψίματος, την ερυθρότητα και τον ερεθισμό, να δεσμεύει ακαριαία τις εκκρίσεις του ιού, προκαλώντας την αποξήρανση τους και ελαχιστοποίηση της εξάπλωσής του και συμβάλλοντας στην επούλωση της προσβεβλημένης περιοχής του δέρματος.

3 Δοκιμάστε την πρόπολη
Η πρόπολη έχει αντιικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε τοπικά, πάνω στην πληγή είτε ως πόσιμο διάλυμα σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Μειώνει σημαντικά τα έλκη αλλά και επιταχύνει την επούλωσή τους. Όταν οι φυσαλίδες σπάσουν η χρήση αλοιφής με πρόπολη ενυδατώνει την περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί αιμορραγία.

4 Τονώστε το ανοσοποιητικό σας
Για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε ταχύτερα την έξαρση του έρπητος χρειάζεται να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, να αποφεύγετε τη ζάχαρη, να γυμναζόσαστε τακτικά, να κοιμόσαστε καλά και να αποφεύγετε το στρες.

5 Πάρτε ένα συμπλήρωμα λυσίνης
Εάν εμφανίζετε επιχείλιο έρπη περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο, θα σας βοηθήσει η λήψη ενός συμπληρώματος λυσίνης καθημερινά. Αν και ο οργανισμός λαμβάνει λυσίνη από πολλά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, το γάλα, το αβγό, το τυρί και τα ψάρια, η λυσίνη δρα κατά του ιού καταστέλλοντας τον μεταβολισμό της αργινίνης, ένα αμινοξύ απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό και την ενεργοποίηση του ιού.

6 Δοκιμάστε κάποια βότανα
Για τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα μπορεί να βοηθήσουν βότανα όπως η εχινάκεια, το βαλσαμόχορτο, το σκόρδο, το τζίντζερ, το λεμόνι και το μελισσόχορτο. Η χρήση των βοτάνων σε μορφή αλοιφής ή αφεψήματος μπορεί να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα.

7 Ρίξτε αιθέρια έλαια
Για να επιταχυνθεί η επούλωση του επιχείλιο έρπητος χρησιμοποιήστε κάποια αιθέρια έλαια. Περγαμόντο, γεράνι, μελισσόχορτο είναι ιδανικές επιλογές. Ρίξτε μόνο μία σταγόνα από οποιδήποτε από αυτά τα έλαια πριν κοιμηθείτε.

8 Προστατευτείτε
Ο ιός μπορεί να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη στα κύτταρά σας και να ενεργοποιηθεί όταν είστε αγχωμένοι, άρρωστοι, ή αν τα χείλη σας είναι πολύ ξηρά. Το κρύο όπως και η ηλιακή ακτινοβολία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τον ιό. Το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει τη λειτουργία του όταν εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις μολύνσεις αποτελεσματικά. Εάν κάνετε χειμερινά σπορ μην ξεχνάτε να φοράτε κάποιο αντηλιακό στικ με SPF. Επίσης, προστατεύετε τα χείλη σας από το κρύο απλώνοντας κάποιο lipbalm.

9 Μην σπάτε τις φουσκάλες
Αυτές οι κόκκινες, γεμάτες υγρό, φουσκάλες σας κάνουν να θέλετε να τις σπάσετε. Κρατήστε τα χέρια σας μακριά. Κάθε φορά που σπάτε μία φουσκάλα επιμολύνετε την περιοχή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επουλωθεί το σημείο και οι βακτηριακές λοιμώξεις να κάνουν τις πληγές να παραμένουν περισσότερο και να οδηγούν σε ουλές. Αν οι πληγές επιμένουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, γίνονται πιο κόκκινες, φλεγμαίνουν ή έχουν πύον, μπορεί να έχετε βακτηριακή λοίμωξη που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ