Ονυχομυκητίαση: Πώς να την αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τον ειδικό

Οι μύκητες και η ονυχομυκητίαση αποτελούν μια συχνή πάθηση αλλά με την κατάλληλη θεραπεία και πρόληψη μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας. Ο ποδολόγος – ποδίατρος Ε. Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγους Ποδιάτρων – Ποδολόγων, MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS, μας εξηγεί.

Περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει ονυχομυκητίαση τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του. Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα με διαβήτη, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα με κυκλοφορικές διαταραχές (αγγειοπάθεια), άτομα που ιδρώνουν έντονα και τέλος άτομα που κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή στην πισίνα.

Πώς εμφανίζονται οι μύκητες

Οι μύκητες εμφανίζονται τόσο στην επιφάνεια των νυχιών, όσο και κατω απο αυτά. Κάθε περίπτωση έχει τα δικά της συμπτώματα. Μπορεί να μεταδοθει από την επαφή με κάποιον που έχει τη μόλυνση ή από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Στην ονυχομυκητίαση, το νύχι συνήθως εμφανίζει μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα στην άκρη του, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μεγαλώνει και καλύπτει όλη την επιφάνεια του. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να μεταφερθεί στα υπόλοιπα νύχια των ποδιών ή και στο δέρμα. Αν η μόλυνση από τον μύκητα προχωρήσει πιο βαθιά, θα οδηγήσει στην εμφάνιση ενός πιο χοντρού νυχιού, οι άκρες του οποίου αδυνατίζουν, σπάνε εύκολα και γενικότερα τα νύχια αλλοιώνονται. Πολλές φορές οι κηλίδες αυτές συνοδεύονται από άσχημη μυρωδιά, σπασίματα, πόνο, αλλά και την πλήρη αποκόλληση του νυχιού.

Η πρόληψη είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης

Η καλή υγιεινή και φροντίδα των ποδιών τα προστατεύει από μολύνσεις με μύκητες. Κάποιοι προληπτικοί απλοί κανόνες, που πρέπει να τηρούνται τόσο προληπτικά αλλά και μετά την θεραπεία ώστε να μην εμφανιστούν ξανά οι μυκητιάσεις είναι:

  • Πλένετε σχολαστικά και καθημερινά τα πόδια σας.
  • Στεγνώνετε τα πόδια σας πάντα με καθαρή πετσέτα την οποία δεν χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας.
  • Μετά την χρήση πλένετε και σιδερώνετε τις πετσέτες των ποδιών σε υψηλή θερμοκρασία.
  • Φοράτε πάντα τα παπούτσια με κάλτσες φτιαγμένες από 100% βαμβακερό ύφασμα.
  • Αλλάζετε κάλτσες καθημερινά και εναλλάσσετε τα παπούτσια σας (ποτέ δεν πρέπει να φοράτε τα ίδια παπούτσια 2 συνεχόμενες ημέρες).
  • Καλό είναι να προτιμάτε τα ανοιχτά παπούτσια το καλοκαίρι, (πέδιλα ή σανδάλια) ενώ οι άντρες που συνήθως φορούν κλειστά παπούτσια, θα πρέπει να επιλέγουν παπούτσια άνετα και όχι πολύ σφιχτά. Τα αθλητικά παπούτσια καλύτερα να αποφεύγονται αν δεν αερίζονται τα πόδια.
  • Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους όπως: πισίνες, ντους, αποδυτήρια, σάουνες κ.τ.λ. Στους χώρους αυτούς μη ξεχνάτε να φοράτε παντόφλες ή σαγιονάρες
  • Αποφύγετε την χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων όπως: χαλάκια, σφουγγαράκια, πετσέτες μπάνιου κ.τ.λ.

Πώς αντιμετωπίζεται
H ονυχομυκητίαση και η αντιμετώπισή της εξαρτάται από το είδος του μύκητα που προσβάλλει το νύχι. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.
Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη για σας θεραπεία (αντιμυκητιασικά χάπια, συνδυασμός με φάρμακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser), ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Σε ονυχομυκητιάσεις στα πρώτα στάδια ή σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση των νυχιών από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών που να περιέχει τη δραστική ουσία Αμορολφίνη, που εξουδετερώνει τον μύκητα των νυχιών των ποδιών και είναι κλινικά δοκιμασμένο. Η σύνθεση αυτή διεισδύει στο νύχι, εξουδετερώνει το 99,9% των μυκήτων και εμποδίζει την εξάπλωση και την επανεμφάνισή τους. Με εφαρμογή 1 φορά την εβδομάδα για 9-12 μήνες (μέση διάρκεια πλήρους ανάπτυξης του νυχιού) ο δισχρωματισμός εξαφανίζεται και τα νύχια αποκτούν υγιή όψη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ