Πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο: πώς επηρεάζει την υγεία σας;

Η The Most Wonderful Time Of The Year πλησιάζει και έχετε κατεβάσει από το πατάρι το πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Να τί πρέπει να προσέξετε.

Από τι είναι φτιαγμένα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα;

Συνήθως από συνθετικό πλαστικό που ονομάζεται πλαστικό πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) – το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, από ηλεκτρικά καλώδια, σωλήνες κατασκευών, παιδικά παιχνίδια, ιατρικές συσκευές, πόρτες, παράθυρα, κουρτίνες μπάνιου, πατώματα. Το PVC είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές, που μπορεί να χρησιμοποιήσει μέταλλα όπως μόλυβδο, κασσίτερο ή βάριο ως σταθεροποιητές. Μελέτη βρήκε ανιχνεύσιμες ποσότητες μολύβδου σε τεχνητά δέντρα, ο μόλυβδος είναι καρκινογόνος και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά. Το PVC απελευθερώνει πτητικές ενώσεις, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το PVC μπορεί επίσης να περιέχει φθαλικές ενώσεις, αναγνωρισμένες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και μειώνουν την τεστοστερόνη.

Επίσης, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χημικών ουσιών που βρίσκονται σε καταναλωτικά προϊόντα δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς για τοξικότητα ή για την ικανότητα πρόκλησης προβλημάτων υγείας, επομένως θεωρούνται ασφαλή. Πολλές φορές στις χημικές ουσίες γίνονται κάποιες προσμείξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο—κατά καιρούς—βλέπουμε αναφορές για υπερβολικά επίπεδα μολύβδου σε προϊόντα make up ή σε παιχνίδια.

Να ανησυχώ για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ποιο είναι το ποσοστό έκθεσης που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Εξάλλου όλοι μας εκτιθέμεθα συνεχώς σε διάφορα προϊόντων καθημερινά, που μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως μόλυβδο και φθαλικές ενώσεις, και σε περιβαλλοντικά αποδεκτά επίπεδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στη γονιμότητα και μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Η έκθεση σε μόλυβδο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, στειρότητα και στα παιδιά μειωμένο IQ και επίσης, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο. Δείτε πώς να προστατεύσετε την υγεία σας.

Αερίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από PVC τείνουν να απελευθερώνουν περισσότερα επιβλαβή αέρια όταν εκτίθενται για πρώτη φορά στον αέρα. Βγάλτε λοιπόν το δέντρο από το κουτί και αφήστε το σε εξωτερικό χώρο. Όσο περισσότερο αφήνετε το δέντρο να αερίζεται έξω από το σπίτι, τόσο το καλύτερο.

Μην το κρατάτε για πάντα

Το πλαστικό PVC αρχίζει να φθείρεται μετά από εννέα χρόνια. Αντικαταστήστε λοιπόν το πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο πριν τα εννέα χρόνια, καθώς ενδέχεται να εκτεθείτε περισσότερο στα μέταλλα.

Ψάξτε για δέντρο χωρίς PVC, κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο

Αυτό είναι ένα ισχυρό πλαστικό που γενικά θεωρείται ασφαλέστερο και δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επίσης, το τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

Ελέγξτε τα φωτάκια

Ανεξάρτητα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ελέγξτε ξανά τα φωτάκια. Μια αναφορά από το πανεπιστήμιο Cornell βρήκε ανιχνεύσιμα επίπεδα μολύβδου στα καλώδια των χριστουγεννιάτικων φώτων, που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί από δημόσιους οργανισμούς. Επίσης, καλό είναι τα παιδιά να μην πιάνουν τα φωτάκια και όποιος το κάνει θα πρέπει να πλένει τα χέρια του αμέσως μετά.

Το πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι οικολογικό!

Εάν πιστεύετε ότι το να αγοράσετε ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο σώζετε τον πλανήτη Γη, κάνετε λάθος! Το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των δέντρων είναι μη βιοαποικοδομήσιμο και καταλήγει ως τοξικό απόβλητο στη χωματερή μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Μάλιστα το θέμα της ταφής των απορριμμάτων έχει πάρει διαστάσεις κρίσης. Παρ’ όλο που μεγάλο τμήμα θάβεται σε ξεχωριστές χωματερές, πράγμα που δεν ισχύει βέβαια στην Ελλάδα, τα απορρίμματα που προέρχονται από χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και χριστουγεννιάτικα δέντρα καταλήγουν σε δημόσιες χωματερές, όπου τα πρόσθετα μπορούν να εκπλυθούν και να διαρρεύσουν στο περιβάλλον. Η δε αποστολή τους από την Κίνα ή άλλη μακρινή χώρα αφήνει αποτύπωμα άνθρακα, το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από την αποστολή τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ