Red-wines

Ποιο κρασί κάνει καλό στην καρδιά και στην αντιγήρανση;

Το κόκκινο κρασί έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μερικά είδη καρκίνου, πρόληψη της άνοιας, την καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης και τον έλεγχο της υπέρτασης, ενώ τις καλλυντικές του ιδιότητες τις έχουν εκμεταλλευτεί μεγάλοι καλλυντικοί οίκοι. Μια ημερήσια δόση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για το σώμα μας.

Το κρασί μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη λόγω της ρεσβερατρόλης. Κάποια φυτά την παράγουν για να καταπολεμήσουν βακτήρια και μύκητες,να αντέξουν την ξηρασία και την έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, cranberries, blueberries, μούρα και όλα τα φυστίκια είναι οι βασικές πηγές. Η ρεσβερατρόλη είναι επομένως το συστατικό –θαύμα που ευθύνεται για πολλά από τα οφέλη του κρασιού. Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στα οφέλη του κόκκινου κρασιού επειδή τα λευκά σταφύλια δεν την περιέχουν-να μην ξεχνάμε όμως ότι μαζί με άλλα συστατικά η ρεσβερατρόλη γίνεται μια ασπίδα προστασίας.

Μάθετε τα οφέλη του κρασιού που πάνε πολύ πέρα από την προστασία της καρδιάς σας!

Τι κάνει το κρασί για σας:

1. Συμβάλλει στη μακροζωία
Είναι αλήθεια. Στο νησί Ικαρία, μια Μπλε Ζώνη μακροζωίας, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στον πλανήτη. Η καθημερινή κατανάλωση κρασιού είναι μέρος ενός μοτίβου διατροφής που καταναλώνει λιγότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και περισσότερα φυτικής με βάση τα δημητριακά. Στην Κρήτη και στην Σαρδηνία είναι τρόπος αντιγήρανσης και μακροζωίας.
Μία μελέτη του 2007 έδειξε πως οι προκυανιδίνες ενώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, συμβάλουν στην προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας. Κρασιά που παράγονται σε περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας και Σαρδηνίας όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζούν περισσότερο, έχουν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις της ένωσης.
Οι ερευνητές στο Harvard Medical School uncoveredevidence ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί άμεσα μια πρωτεΐνη που προάγει την υγεία και τη μακροζωία σε ζωικά μοντέλα . Η ρεσβερατρόλη αυξάνει τη δραστηριότητα των sirtuins (οδοί μακροζωίας), μια ομάδα γονιδίων που προστατεύει τον οργανισμό από τις ασθένειες της γήρανσης του πληθυσμού.

2. Ενισχύει τη μνήμη σας
Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Μετά από μόλις 30 λεπτά από τις δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν ρεσβερατρόλη είχαν σημαντική αύξηση στην μνημόνευση των λέξεων και έδειξαν ταχύτερη απόδοση στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το σχηματισμό των νέων αναμνήσεων, τη μάθηση και τα συναισθήματα.

3. Μειώνει τα συμπτώματα της ακμής
Η ρεσβερατρόλη μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν ακμή περισσότερο από το υπεροξείδιο του βενζολίου. Και λειτουργεί ακόμη καλύτερα όταν συνδυάζεται με υπεροξείδιο του βενζολίου. Μέχρι στιγμής, πίνοντας το αντιοξειδωτικό είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείς από τις ιδιότητές του. Η τοπική εφαρμογή με κρέμες δεν έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική – έτσι, λάβε τα αντιοξειδωτικά σου από το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά, αντί να αγοράζεις ακριβές κρέμες.

4. Κάνει καλό στην καρδιά
Θα προτιμούσες να πίνεις κρασί ή να τρέχεις στο γυμναστήριο ; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των οστών με τον ίδιο τρόπο που βελτιώνονται όταν πάς στο γυμναστήριο . Τώρα φαντασου τα οφέλη του να κάνεις και τα δύο!

5. Προστατεύει τα μάτια
Η ρεσβερατρόλη σταματά την υπεραιμάτωση των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, σύμφωνα με την Washington University School of Medicine στο Σεντ Λούις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας. Σημειώστε ότι οι μελέτες αυτές έγιναν σε ποντίκια, επομένως η δόση για τους ανθρώπους δεν είναι ακόμη σαφής. Αλλά αυτή είναι σίγουρα μια καλή αρχή!

6. Προστατεύει την υγεία των δοντιών
Γνωρίζες ότι η κατανάλωση κρασιού είναι ένας ελάχιστα γνωστός τρόπος για να προστατεύσεις τα δόντια σου από τα βακτήρια; Πέντε από τα κοινά βακτηρίδια της στοματικής πλάκας που προκαλούν φθορές σημείωσαν σχεδόν πλήρη αποδόμηση μετά την εφαρμογή των βιοφίλμ με κόκκινο κρασί.

7. Ελαχιστοποιιεί τις πιθανότητες καρκίνου

  • Καρκίνος του μαστού: Τα κόκκινα σταφύλια είναι ο καλύτερος καρπός για να κατασταλεί η δραστηριότητα της αρωματάσης, το ένζυμο που χρησιμοποιείται από όγκους του μαστού για να παράγουν τα δικά τους οιστρογόνα Το κόκκινο κρασί μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας διατροφικός αναστολέας της αρωματάσης. Σημειώστε ότι μπορείτε επίσης να φάτε κόκκινα σταφύλια. Μαζί με τους σπόρους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Η ρεσβερατρόλη πιστεύεται επίσης ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, κόβοντας ένα μονοπάτι που τα τροφοδοτεί.
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%!!!
  • Καρκίνος του προστάτη: Το αντρικό τμήμα του Harvard Health Watch αναφέρει ότι οι άνδρες που πίνουν κατά μέσο όρο τέσσερα έως επτά ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα έχουν 52% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν κρασί.

8. Μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος
Η παλιά συνταγή της γιαγιάς δεν είναι και τόσο παράξενη τελικά. Μια μελέτη εξέτασε 4.000 μέλη σε πέντε πανεπιστήμια σε όλη την Ισπανία. Εκείνοι που έπιναν κρασί ήταν λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μπύρα ή οινοπνευματώδη ποτά . Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν να αποφύγεις την φλεγμονή και να μειώσεις τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

9. Μειώνει τη χοληστερίνη
Η ρεσβερατρόλη θεωρείται ότι μειώνει την LDL και αυξάνει την HDL, που σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι λιγότερο πιθανό να είναι επικαλυμμένα με πλάκα. Ακόμη και η American Heart Association παραδέχεται ότι η μέτρια κατανάλωση κάθε είδους αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την HDL σας, ή καλή χοληστερόλη, κατά περίπου 12 %.

10. Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Το κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις αναλύσεις προσαρμόστηκε η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα, η πρόσληψη του κρασιού σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση και σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με την απουσία πρόσληψης κρασιού. Τα οφέλη δεν παρατηρήθηκαν σε μπύρα ή κατανάλωση σκληρού αλκοόλ.

11. Συμβάλλει στη ρύθμιση επιπέδων του σακχάρου
Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες στο κρασί αλληλεπιδρούν με κύτταρα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την αποθήκευση του λίπους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η ποσότητα των πολυφαινολών σε ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί φαίνεται να ανταγωνίζονται ορισμένα φάρμακα στη ρύθμιση της δραστηριότητας του σακχάρου στο αίμα.

12. Βελιτώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
Οι άνδρες και οι γυναίκες που πίνουν μετρίως έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Αυτό μπορεί να οφείλεται και πάλι στη ρεσβερατρόλη, η οποία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στον διαβήτη Tύπου 2.

wine

13 Έχει καλλυντικές ιδιότητες
Το κόκκινο κρασί έχει επουλωτικές ιδιότητες καθώς η ρεσβερατρόλη αναπλάθει τους ιστούς αποκαθιστώντας ρυτίδες και ουλές. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού-με μέτρο φυσικά- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, ακόμα και να βελτιώσει τη συνολική εμφάνιση του δέρματος. Πίνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που πίνουν κόκκινο κρασί σε τακτική βάση έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλοιώσεις του δέρματος.

14 Μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης
Οι γυναίκες που καταναλώνουν κόκκινο κρασί σε μέτριες ποσότητες έχουν υψηλότερη οστική μάζα από όσες το αποφεύγουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων, μειώνοντας έτσι την καταστροφή των οστών.

15 Καταπολεμά την κόπωση
Σύμφωνα με μια μελέτη της εφημερίδας της Ομοσπονδίας των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας (FASEB) αυτό οφείλεται στη ρεσβερατρόλη που περιέχεται στα σταφύλια η οποία βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας εκείνες τις ημέρες που αισθάνεστε σχετικά απαθείς ή περισσότερο κουρασμένοι από το κανονικό. Αξίζει να το θυμάστε.

16 Καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Οι αντιοξειδωτικές και στυπτικές του ιδιότητες εμποδίζουν επίσης τα βακτήρια να προσκολληθούν στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά σας ενώ παράλληλα βελτιώνουν το φιλτράρισμα και την αποτοξίνωση αυτών των οργάνων. Έτσι με βάση όσα έχουμε πει μέχρι τώρα, πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα για να επωφεληθείτε από όλα αυτά τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει! Δεν πρόκειται να χάσετε αυτή την ευκαιρία, έτσι δεν είναι;

17 Καθαρίζει τον ουρανίσκο
Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο αλλά είναι αλήθεια. Χάρη στις στυπτικές του ιδιότητες, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας ενισχύει την ένταση των γεύσεων. Μπορεί να μειώσει τη γεύση των λιπαρών όταν τρώτε φαγητά που περιλαμβάνουν κρέας και σας βοηθά να αισθάνεστε το στόμα σας πιο καθαρό. Το γεγονός αυτό σίγουρα θα σας κάνει να το σκεφτείτε καλύτερα και να προσθέσετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο μεσημεριανό ή στο βραδινό σας γεύμα με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό.

18 Προστατεύει τις ωοθήκες στις γυναίκες
Ερευνητές απο την Αυστραλία μετά απο έρευνα σε γυναίκες οι οποίες είχαν καρκίνο των ωοθηκών και σε γυναίκες οι οποίες δεν είχαν, διαπίστωσαν ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο της νόσου κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό. Μερικά χρόνια αργότερα, έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης έδειξε παρόμοια ευρήματα. Οι ειδικοί υποψιάζονται οτι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αντιοξειδωτικά ή φυτοοιστρογόνα που περιέχονται στο κρασί, τα οποία έχουν υψηλές αντικαρκινικές ιδιότητες.

19 Προστατευει από την άνοια
Το κόκκινο κρασί προστατεύει από τον εκφυλισμό και τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Έρευνες απέδειξαν ότι η κατανάλωση κρασιού σε τακτική βάση και πάντοτε με μέτρο προστατεύει από σοβαρές παθήσεις του εγκεφάλου, αλλά και αν αποτρέψει σοβαρές παθήσεις όπως την άνοια. Επιπλέον, ενδυναμώνει τον εγκέφαλο και τις διανοητικές λειτουργίες.

20 Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους
Το κόκκινο κρασί αυξάνει την ποικιλομορφία των καλών βακτηρίων του εντέρου, κάτι που οδηγεί σε μείωση της κακής χοληστερόλης και συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους.

red

Το μυστικό

Το παλιό κρασί είναι πάντοτε καλύτερο; Τα κρασιά που έχουν την ικανότητα να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή να παλαιώνουν, είναι πολύ λιγότερα από όσα φαντάζεστε. Τα λευκά (πλην μερικών εξαιρέσεων) δεν παλαιώνουν, αντιθέτως, πρέπει να καταναλώνονται όσο είναι φρέσκα, έναν το πολύ χρόνο μετά τον τρύγο. Το ροζέ το ίδιο, φρέσκα και αυτά. Τα φθηνά κόκκινα, το ίδιο. Μόνο τα κόκκινα κρασιά που παράγονται από τα καλύτερα αμπέλια και τις καλύτερες ποικιλίες μπορούν να παλαιώσουν στη φιάλη, αφού προηγουμένως ωριμάσουν για μερικούς μήνες (12-24) σε δρύινο βαρέλι. Τα περισσότερα γλυκά κρασιά μπορούν, επίσης να παλαιώσουν για πολλά χρόνια, κάποτε για αρκετές δεκαετίες. Οι χρονολογημένες (vintage) σαμπάνιες, επίσης είναι δεκτικές σε πολυετή παλαίωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ