Πώς είπατε; Επτά συμβουλές για να ακούτε καλύτερα

Ανεβάζετε συνέχεια την ένταση της τηλεόρασης για να ακούτε καλύτερα; Σχεδόν όλοι με τους οποίους μιλάτε μουρμουρίζουν; Αυτά μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής και δεν είστε μόνοι.

1. Ελέγξτε την ακοή σας ακόμα κι αν δεν έχετε προβλήματα ακοής
Ακριβώς όπως αξιολογείτε τακτικά τα μάτια σας και τη χοληστερόλη σας, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε την ακοή σας, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε μια βασική μέτρηση. Η απώλεια ακοής τείνει να είναι σταδιακή με την πάροδο του χρόνου. Στα ακουστικά Στάμου μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο δωρεάν.

2. Δώστε προσοχή στα έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια

Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια απώλειας ακοής είναι:

  • Χρειάζεστε να αυξήσετε την ένταση των καθημερινών ηλεκτρονικών ειδών γύρω σας, όπως η τηλεόραση και το κινητό σας.
  • Δυσκολεύεστε να ακούτε τους μικρούς ήχους όπως  ο φούρνος μικροκυμάτων σας.
  • Έχετε την αίσθηση ότι μουρμουρίζουν όλοι ή δεν μιλούν καθαρά.
  • Δυσκολεύεστε να διακρίνετε λέξεις που περιέχουν φ, θ, και σ.

3. Επισκεφτείτε έναν ΩΡΛ
Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ακοή σας από ΩΡΛ, ο οποίος ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών απώλειας ακοής και ισορροπίας. Η εξέταση πραγματοποιείται σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο. Μόλις μπείτε σε αυτό, ο ειδικός θα σας ζητήσει να ακούσετε ήχους μέσω ακουστικών για να εντοπίσετε τον πιο αμυδρό τόνο που μπορείτε να ακούσετε σε διαφορετικά στάδια. Στη συνέχεια,  θα πραγματοποιήσει ένα τεστ λήψης ομιλίας, το οποίο βοηθά στον προσδιορισμό του ασθενέστερου επιπέδου στο οποίο μπορείτε να κατανοήσετε τις προφορικές λέξεις.

4. Εντοπίστε με τον ειδικό τι προκαλεί την απώλεια ακοής σας

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή σταδιακά. Μερικές φορές υπάρχει ένας υποκείμενος ιατρικός λόγος, αλλά ως επί το πλείστον είναι το αποτέλεσμα της παροδικής έκθεσης σε δυνατούς θορύβους. Μερικές φορές μια λοίμωξη του αυτιού μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, καθιστώντας δύσκολη την ακοή. Όταν συμβεί αυτό, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την εξάλειψη της λοίμωξης, τα οποία θα πρέπει να αποκαταστήσουν την ακοή σας. Επίσης η άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ακοής, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σιδήρου, το χρόνιο στρες, το κάπνισμα και η COVID 19. Αυτοί είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να κινδυνεύσει η ακοή σας. Πιο κοινές παθήσεις που συνδέονται με την απώλεια περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

5. Προσαρμοστείτε

Ακόμα κι αν έχετε ήπια απώλεια ακοής, ο ΩΡΛ σας μπορεί να σας προσφέρει στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε. Επομένως, αν δεν ακούτε καλά την τηλεόραση, δοκιμάστε να προσθέσετε υπότιτλους. Υπάρχουν επίσης βοηθητικές συσκευές χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακουστικά Bluetooth που μπορούν να βοηθήσουν. Αν δυσκολεύεστε να ακούτε τους ανθρώπους όταν υπάρχει θόρυβος κοιτάξτε τους ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε αυτά που λένε καλύτερα. Ωστόσο, εάν η αδυναμία σας να ακούτε επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και τις σχέσεις σας, τότε ίσως είναι καιρός να πάρετε ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας είναι «μικροί, προσαρμοσμένοι μικροϋπολογιστές στο αυτί που βοηθούν στην ακοή», λέει ο Δρ Τζόνσον.

6. Εάν χρειάζεστε ακουστικό βαρηκοΐας, προμηθευτείτε το από έναν ειδικό

Ένα ακουστικό βαρηκοΐας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κομμάτι τεχνολογίας για να κάνει τους ήχους πιο δυνατούς. Είναι μια περίπλοκη ιατρική συσκευή και είναι σημαντικό να έχετε έναν εκπαιδευμένο πωλητή να σας βοηθήσει στην τοποθέτηση του σωστά και με ασφάλεια και να καλύπτει τις μοναδικές σας ανάγκες ακοής. Μερικές φορές η απώλεια ακοής είναι τόσο σοβαρή που ένα ακουστικό βαρηκοΐας δεν είναι αρκετά δυνατό ή η αδυναμία κατανόησης της ομιλίας είναι τόσο βαθιά που χρειάζεστε ένα κοχλιακό εμφύτευμα, μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που διεγείρει ηλεκτρικά το κοχλιακό νεύρο. Εμφυτεύεται στο αυτί από έναν χειρουργό ΩΡΛ που ειδικεύεται σε διαταραχές του αυτιού και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση ή βελτίωση της ικανότητάς σας να ακούτε και να κατανοείτε την ομιλία.

7. Λάβετε μέτρα για την προστασία της ακοής σας

Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε απώλεια ακοής, υπάρχουν βήματα που πρέπει να λάβετε για να την προστατέψετε. Αν ακούτε συνεχώς μουσική από ακουστικά, πηγαίνετε σε πολλές συναυλίες ή αν η δουλειά ή τα χόμπι σας περιλαμβάνουν δυνατό θόρυβο, εκθέτετε τα αυτιά σας σε πιθανή ζημιά. Όταν βρίσκεστε σε περιβάλλον με δυνατό θόρυβο, χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες που περιορίζουν την έκθεσή σας σε δυνατούς ήχους. Επίσης, να ξέρετε ότι η άσκηση και η υγιεινή διατροφή ωφελούν πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών σας.

Το μυστικό

Να θυμάστε ό,τι είναι καλό για την κυκλοφορία του αίματός σας, είναι καλό και για τα αυτιά σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ