Menopause

Πώς να μειώσετε τα συμπτώματα της εμμηνοπαύσης αποτελεσματικά

Η υγεία του σώματος, η υγεία του εγκεφάλου, η υγεία των οστών και της καρδιάς, αλλάζουν κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.

Και όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουν αυτό οι γυναίκες αλλά και οι θεράποντες ιατροί τους, τόσο περισσότερο θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή τους τα επόμενα χρόνια. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (όπως έχει οριστεί η 18η Οκτωβρίου) ας δούμε τι είναι η εμμηνόπαυση, ποια είναι τα βασικά της συμπτώματα και πώς μπορούμε να τα μειώσουμε.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;
Η Παρασκευή Μεντζελοπούλου, MD, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, Health Coach, Διπλωματούχος American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism Instructor in Medicine Harvard Medical School μας εξηγεί ότι η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική ορμονική αλλαγή, αντίστοιχη της εφηβείας, που δεν σημαίνει μόνο το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας αλλά επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του σώματος της. Φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης θεωρούνται τα 50 χρόνια, κατά μέσο όρο, αλλά αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και η εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει χρόνια πριν. Η εμμηνόπαυση δεν συμβαίνει ξαφνικά. Υπάρχει μια σταδιακή δυσλειτουργία των ωοθηκών και αλλαγή του ορμονικού περιβάλλοντος της γυναίκας αρκετά χρόνια πριν την οριστική διακοπή της περιόδου. Η κλιμακτήριος, το χρονικό διάστημα πριν την εμμηνόπαυση, μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και η έναρξη του ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα.

Ποια είναι τα συμπτώματά της

Τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα δεν είναι μόνο η διαταραχή της περιόδου και οι εξάψεις. Πολλές γυναίκες βιώνουν:

  • εναλλαγές στη διάθεση,
  • κυκλοθυμία,
  • διαταραχές στη μνήμη και τη συγκέντρωση,
  • διαταραχές στον ύπνο,
  • αίσθημα θλίψης και, κάποιες φορές, κατάθλιψη.
  • Το σώμα αλλάζει, υπάρχει τάση αύξησης του βάρους και συγκέντρωσης λίπους στην κοιλιακή χώρα.
  • Υπάρχει αλλαγή στο δέρμα και τα μαλλιά.
  • Στη φάση αυτή μπορεί να υπάρχει σεξουαλική δυσλειτουργία είτε λόγω ξηρότητας του κόλπου (από τα χαμηλά οιστρογόνα) είτε λόγω ελαττωμένης επιθυμίας.
  • Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν χρόνια πριν την διαταραχή της περιόδου.

Τι να κάνουμε για να μειώσουμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Στις μέρες μας υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για όλα τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση είναι μια αναμενόμενη ορμονική αλλαγή που θα συμβεί σε κάθε γυναίκα. Η μετάβαση στη νέα αυτή ορμονική πραγματικότητα θέλει προετοιμασία. Φροντίζοντας το σώμα μας πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ορμονική αλλαγή, μπορούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας, να προλάβουμε τις επιπλοκές της εμμηνόπαυσης όπως είναι η οστεοπόρωση, η αύξηση βάρους, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και να συνεχίσουμε να έχουμε μια παραγωγική καθημερινότητα. Κυρίως:

Διαχειριστείτε έξυπνα τις εξάψεις
Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις στο 85% περίπου των γυναικών. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουν ακόμη και ρούχα ή σεντόνια, εάν οι εξάψεις συνοδεύονται από έντονη εφίδρωση. Προσπαθήστε να δημιουργήστε το ιδανικό περιβάλλον για να κοιμηθείτε, κρατήστε τα φώτα κλειστά και δοκιμάστε μια τεχνική χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός. Οι τεχνικές χαλάρωσης κάνουν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, μια ουσία που μπορεί να μειώσει την ένταση των εξάψεων έως και 30% με 40% σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Γυμναστείτε
Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση και τη ζωτικότητα. Η μελέτη περιελάμβανε 23 άτομα που δεν γυμνάζονταν, κυρίως γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω με αϋπνία. Η μισή ομάδα άρχισε να κάνει μέτρια αερόβια άσκηση τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στο τέλος της μελέτης, όσοι γυμνάζονταν ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στον ύπνο. Ωστόσο, η ώρα της άσκησης είναι σημαντική. Μην ασκείστε δύο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του.

Περιορίστε την καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τις εξάψεις. Είναι καλύτερα να την αποφύγετε εντελώς εάν θέλετε να κοιμηθείτε. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ. Αρχικά μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι σας χαλαρώνει αλλά τελικά μπορεί να είναι ο λόγος που δε μπορείτε να κοιμηθείτε.

Διαχειριστείτε το στρες
Κάθε μέθοδος που καταπολεμά το στρες (π.χ. γιόγκα, διαλογισμός, βελονισμός, μασάζ) μπορεί να σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε τη σωματική θερμοκρασία σας. Δοκιμάστε επίσης να διαβάσετε ένα βιβλίο, παρέα με μία χαλαρωτική μουσική. Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι έξι λεπτά ανάγνωσης μειώνουν το άγχος κατά 68% (είναι πιο χαλαρωτικό για τον οργανισμό απ’ ότι η μουσική ή ένα φλιτζάνι τσάι).

Μη φοβάστε το σεξ!
«Οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση είναι πιο ευάλωτες στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και μπορεί να βιώνουν αυτή την περίοδο διαφορετικά» επισημαίνει ο Δρ Αναστάσιος Παπακωνσταντίνου, Ψυχίατρος – Σεξολόγος. «Οι ενδοκρινολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στη σεξουαλική διάθεση και υγεία, δεν προκαλούνται συνήθως μονάχα από την εμμηνόπαυση, αλλά είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης του αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και του στρες και των απαιτήσεων της μέσης ηλικίας. Σύμφωνα με μελέτες, 17% – 45% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών θεωρούν τη σεξουαλική επαφή επώδυνη, ενώ προβλήματα στον οργασμό είναι πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 45 ετών. Πολλές γυναίκες πιστεύουν, εσφαλμένα, πως η σεξουαλική λειτουργία σταματά με την εμμηνόπαυση. Όμως αυτή είναι μια καλή περίοδος για να ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης της σεξουαλικότητας και μπορεί να αποτελέσει μια καινούργια αρχή για την κάθε γυναίκα. Παρά το γεγονός ότι τα θέματα περί σεξουαλικότητας συζητούνται με δυσκολία, η γυναίκα, που από τη φύση της έχει προδιάθεση στο να ανοίγεται πιο εύκολα, είναι σημαντικό να μην διστάζει να μιλήσει στον ειδικό, ανοιχτά, για θέματα σεξουαλικής υγείας που μπορεί να την απασχολούν», καταλήγει ο δρ. Παπακωνσταντίνου.

Καλύτερη διατροφή χωρίς ορμονική υποκατάσταση
Υπάρχουν συμπληρώματα μη ορμονικά που προτείνονται από κορυφαίους γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους σε όλο τον κόσμο και καλύπτουν τις ανάγκες της γυναίκας σε κάθε δεκαετία της ζωής της, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Αυτά τα καινοτόμα συμπληρώματα περιέχουν ένα αποκλειστικό παράγωγο σόγιας DT56a με δράση φυτικού SERM (εκλεκτικός τροποποιητής των οιστρογονικών υποδοχέων). To DT56a από εκχύλισμα μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, παράγεται με τη χρήση μιας μοναδικής διαδικασίας παραγωγής, χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε βλαπτικής χημικής ουσίας. Αυτή η μέθοδος αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Δεν περιέχουν οιστρογόνα ούτε ισοφλαβόνες ή γλουτένη. Η επιλεκτικότητα του στον υποδοχέα οιστρογόνων παρέχει ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και βοηθάει στη διαχείριση των εξάψεων, χωρίς όμως να επηρεάζει τους ευαίσθητους ιστούς στο μαστό και στη μήτρα. Πλήθος γυναικών που λαμβάνουν συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση αναφέρουν πως μπορούν να κοιμούνται καλύτερα, να έχουν καλύτερη διάθεση, ακόμα και μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ