flu1

Τι είναι ο νέος κορονοϊός; Πώς μεταδίδεται και πώς να προφυλαχθείτε

Τι είναι ο νέος κορονοϊός; Πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως για τον νέο κορονοϊό, από τον οποίο έχουν νοσήσει περισσότεροι από 400 άνθρωποι, ενώ ήδη 9 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματά και ποια μέτρα πρόληψης να πάρετε.

Τι είναι ο νέος κορονοϊός;

Πρόκειται για έναν καινούριο ιό που ανήκει στην κατηγορία των κορονοϊών, οι οποίοι μαζί με τους ρινοϊούς είναι αυτοί που προκαλούν συνηθέστερα τα κοινά κρυολογήματα. Ο καινούριος κορονοϊός που προκαλεί την επιδημία, έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και θεωρείται πολύ πιο σοβαρός από τους προυπάρχοντες. Ο νέος αυτός κορονοϊός, γνωστός στην επιστημονική κοινότητα από το 2013, προήλθε από μία μετάλλαξη, η οποία τον έκανε πιο δυνατό και ανθεκτικό. Διεθνώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό, πρώτον, για να καταγράφονται τα καινούρια περιστατικά, και δεύτερον, για να δημιουργηθούν φραγμοί για την επέκταση του ιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού και ποιες οι επιπλοκές;

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Το χαρακτηριστικό του νέου κορονοϊού είναι ότι, εκτός από τα τυπικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος που προκαλεί, δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές:

 • Πνευμονία.
 • Γαστρεντερικά προβλήματα με ακατάπαυστους εμετούς και διάρροιες.
 • Νεφρική ανεπάρκεια.

Πώς μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός;

Ο κορονοϊός μεταδίδεται όπως ακριβώς τα κοινά κρυολογήματα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει το άτομο που νοσεί, είτε με την ομιλία, τον βήχα, ή το φτέρνισμα. Ο ιός έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει στο περιβάλλον για κάποιο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε για τυχόν μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα, διότι, μέσω της επαφής με αυτά, ο ιός μεταφέρεται στον οργανισμό μας και προκαλεί τη λοίμωξη.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση. Για κάθε ίωση/κρυολόγημα, εάν ο υψηλός πυρετός επιμένει για περισσότερες από 4 ημέρες, εάν ο βήχας γίνεται πολύ εντονότερος, εάν προστεθούν και άλλα συμπτώματα όπως επίμονη κεφαλαλγία, παρατεταμένες διάρροιες, έντονη αδυναμία και μεγάλη καταβολή, θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού μας.

Τί μέτρα προφύλαξης να χρησιμοποιήσουμε;

Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, του προσώπου. Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

Χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες/μαντηλάκια μίας χρήσεως. Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση

μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.

Αερίζετε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της

κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.

Καλύπτετε βήχα/φτέρνισμα με μαντηλάκι ή στον αγκώνα σας. Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

flu2

Επίσης:

 • Απολυμαίνετε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε (γραφείο, πληκτρολόγιο, τηλεφωνική συσκευή).
 • Απομονώνετε το άτομο που νοσεί (αποφεύγουμε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός).
 • Αποφεύγετε χειραψίες και οποιαδήποτε στενή επαφή με άτομα που φέρουν τα συμπτώματα του ιού.
 • Αποφεύγεται τη στενή επαφή με άτομα που έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Εάν ταξιδεύετε

 • Να παρακολουθείτε την υγεία σας στον προορισμό σας.
 • Να τηρείτε σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής όπως: προσεκτικό και συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή καθαρισμό με αλκοολούχο διάλυμα, κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτάρνισμα. Το χαρτομάντηλο χρειάζεται να πετιέται αμέσως στα σκουπίδια. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
 • Να αποφεύγετε την επαφή με ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
 • Να αποφεύγετε κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες. Είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό, εάν βρεθούν στον ίδιο χώρο με άτομο που έχει νοσήσει. Επιπλέον, πολύ πιο ευάλωτα στον ιό είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για τον ιό. Η διάρκεια της επώασης είναι συνήθως 1-3 ημέρες από τη στιγμή που θα έρθει κανείς σε επαφή με τον ιό, ενώ τα συμπτώματα διαρκούν από 3 έως και 7 ημέρες.

Σε περίπτωση πού ο γενικός ιατρός που σας παρακολουθεί, συστήσει έλεγχο μπορείτε να απευθυνθείτε στο τμήμα Αναλύσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (τηλ.210 6478804-806).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ