Τι σας προκαλεί ταχυπαλμίες;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε άγχος και στρες μερικές φορές, ειδικά όταν οι καθημερινοί σας ρυθμοί το δικαιολογούν. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν υπερβαίνει τα όρια και σας προκαλεί συνεχώς έντονες ταχυπαλμίες;

Η ταχυπαλμία ή αλλιώς ταχυκαρδία είναι η αυξημένη συχνότητα της καρδιακής λειτουργίας, συγκεκριμένα πάνω από 100 παλμοί ανά λεπτό, που γίνεται αντιληπτή σαν να χτυπά γρήγορα η καρδιά και συνήθως περιγράφεται σαν «φτερούγισμα». Η ταχυπαλμία μπορεί να είναι περιστασιακή ή να εμφανίζεται συχνότερα και να συνοδεύεται ή όχι και από άλλα συμπτώματα –όπως η ζάλη, η λιποθυμία, η δύσπνοια, η δυσφορία και ο πόνος στο στήθος. Η ταχυπαλμία, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, μπορεί να είναι αθώα ή ακόμα και φυσιολογική ή να οφείλετε σε σοβαρές παθήσεις. Όπως και να έχει η κατάσταση όμως, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο και να σιγουρευτείτε.

Ίσως έχετε διαταραχή άγχους
Στη διαταραχή άγχους συμπεριλαμβάνονται η φοβία, η κρίση πανικού, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η γενικευμένη αγχώδης σύγχυση. Αν το άγχος σας δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω τότε είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και αντιμετωπίζεται. Αυτό που μας προκαλεί όλα αυτά τα συναισθήματα ταραχής και άγχους είναι όταν δεν έχουμε προετοιμάσει από πριν κάτι σημαντικό και το αφήνουμε για τελευταία στιγμή –όπως το να διαβάσουμε μια μέρα πριν την εξέταση ή ακόμα το να μην έχουμε διαχειριστεί σωστά τον χρόνο μας και να μην έχουμε προλάβει να ετοιμαστούμε για το ραντεβού μας. Όλα αυτά μας οδηγούν σε ταχυκαρδίες, γι αυτό την επόμενη φορά καλό είναι να επενδύσετε σε ένα planner, έτσι ώστε να είστε οργανωμένοι.

Πίνετε πολλή καφεΐνη
Η καφεΐνη μας έρχεται συχνά στο μυαλό όταν νιώθουμε ταχυπαλμία, ειδικά όταν κάποιος πίνει πάρα πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, κάθε άτομο έχει διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας. Ένα άτομο μπορεί να πίνει δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ως μέρος της καθημερινότητάς του και μπορεί να μην τον επηρεάζει καθόλου, αλλά για κάποιους άλλους ακόμα και ένα φλιτζάνι μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς του. Για εκείνους η κατανάλωση περισσότερου από ενός φλιτζανιού καφέ μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες –όπως ναυτία, πονοκεφάλους, αισθήματα άγχους και έντονων παλμών της καρδιάς. Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί επίσης να κάνει ένα άτομο να κοιμάται λιγότερο, κάτι το οποίο προκαλεί αρκετές διαταραχές όχι μόνο στον ύπνο, αλλά και στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Με αποτέλεσμα η ελάχιστη ξεκούραση τη νύχτα να τον οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Γι’ αυτό καλό είναι να μην αποφεύγετε τον ύπνο, γιατί όπως καταλάβατε μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, τα οποία μπορούν αργότερα να προξενήσουν καρδιακές προσβολές και να αυξήσουν τον κίνδυνο του διαβήτη και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το παρακάνετε με το αλκοόλ
Σύμφωνα με μια μελέτη από το European Heart Journal, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αίσθημα γρήγορων παλμών της καρδιάς, ακόμη και καρδιακές αρρυθμίες. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί πραγματοποίησαν μια μελέτη με 3.028 εθελοντές κατά την διάρκεια του Oktoberfest του Μονάχου το 2015, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να καταναλώσουν μπύρα. Για τα άτομα που πίνουν σπάνια αλκοόλ, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας προκάλεσε κάψιμο στο στήθος. Τα αναψυκτικά με καφεΐνη –όπως τσάι, ενεργειακά ποτά και ορισμένοι τύποι σόδας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ταχυπαλμίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είστε φαν της σοκολάτας
Οι σοκολάτες μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά η κατανάλωση με μέτρο είναι ευεργετική για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην υγεία της καρδιάς μας. Πέρα απ’ αυτό το θετικό στοιχείο, η γλυκιά αυτή τροφή περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την διάθεση ενός ατόμου. Ωστόσο, όπως και ο καφές, η υψηλή κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας μας στην ταχυκαρδία. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε καφεΐνη της σοκολάτας, όσο υψηλότερα είναι τα στερεά κακάου στην σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η καφεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα με 60-69% στερεά κακάου έχει 24 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, ενώ οι καραμέλες από σοκολάτα με 45-59% στερεά κακάου έχουν περίπου 13. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως οι σκούρες σοκολάτες κάνουν κακό στην υγεία μας, αντιθέτως κάνουν πολύ καλό. Στην πραγματικότητα, είναι γεμάτες από αντιοξειδωτικά και είναι γνωστό ότι έχουν διάφορα οφέλη για το σώμα –όπως η βελτίωση της διάθεσης μας και η κυκλοφορίας του αίματος μας, καθώς και η μείωση της χοληστερόλης.

Καπνίζετε
Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου της καρδιοαγγειακής νόσου. Μεταξύ άλλων, επηρεάζει και την καρδιακή συχνότητα, δηλαδή τον αριθμός των καρδιακών παλμών ανά λεπτό. Αναλυτικότερα, το κάπνισμα βλάπτει τις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά σας, με σκοπό να προκαλέσει στένωση της αρτηρίας. Βέβαια, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο του θρόμβου του αίματος ή να προκαλέσει απόφραξη, με αποτέλεσμα όλα αυτά να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή. Πέρα απ’ αυτό, το κάπνισμα βλάπτει και τους γύρω σας. Η εισπνοή καπνού από άλλα άτομα μπορεί να αυξήσει το κίνδυνό τους να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ