Χειρουργική μάσκα μιας χρήσης: αποφύγετε αυτά τα λάθη!

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε η χειρουργική μάσκα ήταν στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ξέσπασε μία γρίπη και αφάνισε περισσότερο από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε λίγες ημέρες, η μάσκα προστασίας θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς όλοι οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κομμωτήρια κλπ.

Από τις 4 Μαϊου αποτελεί η υποχρεωτική χρήση χειρουργικής προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος «στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόσο από τους εργαζομένους, όσο και από το επιβατικό κοινό» επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι εξίσου υποχρεωτική είναι η μάσκα «για για το προσωπικό και τους πελάτες, τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό:
· στα σούπερ μάρκετ,
· στα καταστήματα τροφίμων,
· στα ταξί,
· στα κομμωτήρια,
· στα κέντρα αισθητικής,
· στα νοσοκομεία,
· στα ιατρεία, καθώς και
· στα διαγνωστικά εργαστήρια.

Οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας

Επιλέξτε το σωστό μέγεθος χειρουργικής μάσκας.

Φροντίστε να μη βραχεί η χειρουργική μάσκα κατά την εφαρμογή.

Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν φορέσετε τη χειρουργική μάσκα.

Η μάσκα πρέπει να είναι πολύ κοντά στο δέρμα σας. Προκειμένου η μάσκα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα, το πάνω τμήμα της μάσκας θα έχει μια εύκαμπτη αλλά σκληρή άκρη που εφαρμόζει καλά γύρω από τη μύτη. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η εύκαμπτη πλευρά είναι στραμμένη προς τα πάνω πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας.

Η έγχρωμη πλευρά της μάσκας φοριέται προς τα έξω. Άρα το εσωτερικό κομμάτι που ακουμπάει στο δέρμα σας, πρέπει να είναι λευκού χρώματος. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος.Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας, το έγχρωμο, απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Πιέστε ελαφρώς την ιατρική μάσκα στο πρόσωπο, μόλις εφαρμόσετε σωστά, χρησιμοποιώντας τον δείκτη και αντίχειρα και δημιουργώντας μία γέφυρα γύρω από τη μύτη σας.

Όταν την αφαιρείτε από το πρόσωπο:

  • Ρίξτε τη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα.
  • Πλύνετε τα χέρια σας
  • Μην την επαναχρησιμοποιήσετε αν πρόκειται για μάσκας μιας χρήσης.
  • Αφαιρέστε τη και αλλάξτε τη στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη.

Ποια μάσκα δεν πρέπει να φορέσετε!

Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα απαγορεύεται, γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτόν που τη φορά. Οι μάσκες με βαλβίδες προορίζονται μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό.

Το μυστικό

Η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης θεωρείται η πιο ορθή επιλογή, ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικές. Για παράδειγμα, η πάνινη μάσκα -που σε γενικές γραμμές προστατεύει- μπορεί να πλυθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Επιπλέον, όποιος τη φοράει θεωρείται νόμιμος και δεν κινδυνεύει με πρόστιμο. Δείτε εδώ Πώς να φτιάξετε μάσκα με μία μπαντάνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ