Χοληστερίνη: Αυτά είναι τα 10 βασικά στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζετε

Η μάχη κατά της χοληστερίνης δεν είναι άνιση. Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά, σε συνδυασμό με την άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος, μπορεί να κατεβάσει τις «τσιμπημένες» τιμές της χοληστερίνης.

1 Τι είναι η χοληστερίνη;
Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που βρίσκεται στην μεμβράνη των κυττάρων και των ιστών και είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Η χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμαστε, μπορεί να εναποτεθεί σε διάφορα σημεία του τοιχώματος των αρτηριών προκαλώντας προοδευτικά στένωση και αρτηριοσκλήρυνση με τις επιπτώσεις της: έμφραγμα, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής κ.λπ.

2 Υπάρχει καλή και κακή χοληστερίνη;
Ναι. Η LDL χοληστερίνη(κακή) η οποία όσο μεγαλύτερη τιμή έχει τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο νόσημα και HDL η οποία όσο μεγαλύτερη τιμή έχει τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο νόσημα.

3 Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της κακής χοληστερίνης;
Δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές αλλά ανεκτές. Οι τιμές μεταβάλλονται αναλόγως με την ύπαρξη επιβαρυντικών παραγόντων(κληρονομικότητα, αυξημένο βάρος, προδιάθεση για στεφανιαίο νόσημα κλπ) και με την τιμή της HDL (καλής χοληστερίνης). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε:

  • Άτομα χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες <200
  • Άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες <130
  • Άτομα με στεφανιαίο νόσημα <110

4 Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμή της καλής χοληστερίνης;
Και εδώ δεν υπάρχει φυσιολογική τιμή αλλά είναι σε συνάρτηση με την τιμή της LDL (κακής) χοληστερίνης. Εάν η τιμή της είναι κάτω από 35 mg/dl θεωρείται παράγοντας κινδύνου.

5 Είναι η χοληστερίνη ασθένεια;
Όχι αλλά τα αυξημένα επίπεδα της αυξάνουν τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης.

6 Μπορεί η τιμή της LDL χοληστερίνης (κακής) να μειωθεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα;
Ναι, έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους, η αερόβια άσκηση και η καλή ψυχολογία μειώνουν της τιμές της LDL χοληστερίνης.

7 Ποιες τροφές αυξάνουν την κακή χοληστερίνη;
Οι ζωικές τροφές, τα λίπη, οι σάλτσες, η μαγιονέζα, τα κρουασάν, η κρέμα γάλακτος, τα τηγανητά με βούτυρο, τα γλυκά (ιδιαίτερα σοκολάτες, τούρτες και πάστες), το λίπος από το κρέας, οι πέτσες από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί και κατσίκι, τα αυγά και όλα τα γαλακτοκομικά χωρίς μειωμένα λιπαρά.

8 Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερίνη;
Οι φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, τα όσπρια (κυρίως τα ρεβίθια), τα λαχανικά, τα φρούτα πριν καθαριστούν, τα καρότα και οι ξηροί καρποί.

9 Οι χορτοφάγοι ανεβάζουν χοληστερίνη;
Ναι, πολλές φορές η αυξημένη τιμή της χοληστερίνης δεν είναι θέμα διατροφής αλλά προδιάθεσης του οργανισμού.

10 Είναι η χοληστερίνη κληρονομική;
Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις κληρονομικότητας. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό με μια ισορροπημένη διατροφή διορθώνεται.

Το μυστικό

Μια υψηλή LDL δεν είναι απαραίτητα κακή και αυτό φαίνεται από πολλές μελέτες. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 19 μελετών, όπου οι συγγραφείς παρακολούθησαν σχεδόν 70.000 άτομα, κάτω από αρκετές περιόδους, μετά τη μέτρηση της LDL-χοληστερόλης τους, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν τις υψηλότερες τιμές LDL έζησαν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και περισσότερο, από εκείνους που ακολούθησαν μια θεραπεία με στατίνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ