Έχετε Hashimoto; Ποιες τροφές σας κάνουν καλό;

Η ασθένεια του Hashimoto ή αλλιώς θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το θυρεοειδή αδένα.

Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα έτσι και στο Hashimoto το ανοσοποιητικό σύστημα, που αποτελεί την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις και στις μολύνσεις, λανθασμένα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του σώματος.

Στη νόσο Hashimoto, το αμυντικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ικανότητά των θυρεοειδικών κυττάρων να παράγουν ορμόνες. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας.

Ποιες τροφές να προτιμάτε

Ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζει όλες τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα σας με τις ορμόνες που παράγει. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό ενώ η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών σε υποθυρεοειδισμό. Τι χρειάζεται ο θυρεοειδής σας για να λειτουργήσει σωστά:

Ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών
Το ιώδιο σαν στοιχείο το συναντούμε πολύ συχνά στο δυτικό κόσμο καθώς το μαγειρικό αλάτι όπως και πολλά ψωμιά είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο. Για αυτό τον λόγο στις αναπτυγμένες χώρες είναι πολύ σπάνια η έλλειψη ιωδίου. Ωστόσο καλό θα ήταν να γνωρίζετε έστω και κατά προσέγγιση την ποσότητα ιωδίου που καταναλώνετε. Εάν καταναλώνετε μακροπρόθεσμα πολύ λίγο ιώδιο κινδυνεύετε να εμφανίσετε βρογχοκήλες. Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ιωδίου ενδέχεται να επιδεινώσετε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Το ιώδιο παίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Προτιμήστε το ανεπεξέργαστο όπως το αλάτι Ιμαλαίων. Επίσης, τα ψάρια, οι γαρίδες, τα θαλασσινά αλλά και τα αυγά είναι επίσης καλές πηγές ιωδίου.

Μαγνήσιο για ενέργεια
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, η ρόκα, το μαρούλι και άλλα περιέχουν μαγνήσιο, ένα μέταλλο που συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις διαδικασίες του σώματος. Η κόπωση, οι μυϊκές κράμπες και οι αλλαγές στον καρδιακό παλμό είναι σημάδια ότι υπάρχει πτώση στα επίπεδα του μαγνησίου. Επιπλέον τα κάσιους, τα αμύγδαλα και οι σπόροι κολοκύθας είναι και αυτοί εξαιρετική πηγή μαγνησίου.

Σελήνιο, απαραίτητο για το θυρεοειδή αδένα
Άλλο ένα άλλο μέταλλο που υποστηρίζει το θυρεοειδή. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον τίτλο των αντιθυροειδικών αντισωμάτων στο Hashimoto και βρίσκεται στους ξηρούς καροπούς, στον τόνο, το μαύρο ψωμί και τις φακές.

Ψευδάργυρο για την παραγωγή ορμονών
Είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την υγεία του ανοσοποιητικού. Χωρίς αυτόν ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να μετατρέψει την ανενεργό ορμόνη Τ4 στην ενεργό ορμόνη Τ3. Προτιμήστε τα ωμά στρείδια. Περιέχουν επιπλέον και βιταμίνη D, που παίζει ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Τα φύκια, κυρίως τη σπιρουλίνα, αν έχετε υπερθυρεοειδισμό.

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών: Αν έχετε χαμηλά επίπεδα ιωδίου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο θυρεοειδή σας.

Σόγια: Μερικές από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν σε προϊόντα όπως το γάλα σόγιας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά του θυρεοειδούς σας να παράγει ορμόνες, αλλά μόνο σε περίπτωση που δεν παίρνετε αρκετό ιώδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ