Έχετε HPV; Μην πανικοβάλεστε!

Η μόλυνση από τη λοίμωξη HPV είναι πολύ συνηθισμένη, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Ονομάζεται και σιωπηλή επιδημία, αφού είναι πολύ διαδεδομένη και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.

“Τι είναι;”

Πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία ιών (Ηuman Papilloma Viruses), γνωστοί με τα αρχικά HPV. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Διακρίνονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου.

“Πότε κόλλησα και από ποιον;”

Η ανεύρεση μόλυνσης σε κάποιον από τους δύο στο ζευγάρι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πρόσφατη. Μπορεί να είναι και αναζωπύρωση παλιάς μόλυνσης σε κάποιον από τους δύο συντρόφους. Είναι σύνηθες να έχει μολυνθεί κάποιος στο παρελθόν και να μη το γνωρίζει. Αυτό γιατί ο HPV μπορεί να μείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στα επιθήλια του κατώτερου γεννητικού συστήματος επί πολλά χρόνια. Εάν σε κάποια φάση το ανοσοποιητικό σύστημα κατασταλεί, δίνεται ευκαιρία στον ιό να προκαλέσει αλλοιώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι εμφανείς, συνήθως όμως ανακαλύπτονται σε κάποιο τεστ Παπανικολάου ή σε κολποσκόπηση.

“Θα έχω πάντα HPV;”


Θεωρείται βέβαιο, ότι ο οργανισμός μας μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή, αλλά δεν «ξεφορτώνεται» τον ιό τόσο γρήγορα…

 

“Πώς να προφυλαχτώ;”

Αν είστε ανήλικες και δεν έχετε κάνει σεξ η πρόληψη γίνεται με εμβόλια, που προφυλάσσουν μόνο από συγκεκριμένους HPV.
Για να προφυλαχτείτε από τον καρκίνο αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη εντόπιση προκαρκινικών αλλοιώσεων (τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, HPV-τεστ κ.ά.). Γι αυτό μην αμελείτε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.

Το μυστικό

Στις νεαρές γυναίκες η μόλυνση, ακόμη και από τους HPV υψηλού κινδύνου, καταστέλλεται μέχρι και σε ποσοστό 90%, μέσα σε 2-3 χρόνια. Όσον αφορά στον τράχηλο της μήτρας, συνήθως μεσολαβούν 10-30 χρόνια από τη μόλυνση μέχρι τον καρκίνο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ