Πώς να καταπολεμήσετε τις κολπίτιδες

Τα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές. Αρκετοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν από απλούς ερεθισμούς έως σοβαρές μολύνσεις. Η μειωμένη άμυνα του οργανισμού, κάποιες καθημερινές συνήθειες, ορισμένα φάρμακα αλλά ακόμα και έντονες συναισθηματικές καταστάσεις είναι μερικές από τις αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση κολπίτιδας. Μάθετε πώς μπορείτε να τις καταπολεμήσετε.

 Τι είναι κολπίτιδα;

Οποιαδήποτε φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου που συνήθως οφείλεται σε διάφορα μικρόβια ονομάζεται κολπίτιδα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο συχνό σύμπτωμα της κολπίτιδας είναι ο κνησμός. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους. Συνήθως υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου και πολλές φορές πόνος κατά την επαφή και κατά την ούρηση (αίσθημα καύσου).

 

Τι πρέπει να κάνετε για να την αποφύγετε;

  • Πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής. Χρησιμοποιείτε προϊόντα τα οποία να διατηρούν σε ισορροπία την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.
  • Να πλένεστε πάντα με φορά από τον κόλπο προς τον πρωκτό και όχι αντίθετα για να μην μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο. Ο καθαρισμός της περιοχής συνεχίζεται και στις μέρες περιόδου. Δεν συνίσταται η χρήση ταμπόν. Επίσης χρησιμποιείτε υγρό σαπούνι και όχι στερεό και όχι αντισηπτικά.
  • Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει καλυτέρα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια.
  • Κατά τη σεξουαλική επαφή χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό.
  • Μην κάνετε χρήση ξένων εσωρούχων και πετσέτες.
  • Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας μέσω της σωστής διατροφής. Μην καταναλώνουμε συχνά ζάχαρη και γλυκά και προτιμήστε γιαούρτια και προβιοτικά προϊόντα.

 

Τι να κάνετε εάν έχετε κολπίτιδα;

Ο γυναικολόγος είναι ο καταλληλότερος για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Μια επίσκεψη στο ιατρείο κρίνεται απαραίτητη καθώς η κολπίτιδα δεν είναι πάντα αθώα και χρειάζεται την κατάλληλη αγωγή για να θεραπευτεί. Πολύ συχνά χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον εντοπισμό του μικροβίου. Επίσης μπορεί να χρειαστεί και ο σύντροφος σας να ακολουθήσει κάποια αγωγή, ανάλογα από το είδος του μικροβίου.

 

Το μυστικό

Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα χωρίς την οδηγία του γυναικολόγου διότι η χρήση λάθος φαρμάκου μπορεί να επιδεινώσει την φλεγμονή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ