Πώς να προστατευτείτε από το κρυολόγημα

Ο καιρός έχει αλλάξει και κυκλοφορούν διάφορες ιώσεις που προσβάλλουν μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να προσατευτείτε αποτελεσματικά από το κρυολόγημα ή θα πρέπει να το αφήσετε να “κάνει τον κύκλο του;”

 

“Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο κρυολόγημα και στη γρίπη;”

Αν κολλήσετε έναν ιό κρυολογήματος, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, εξηγεί ο δρ. Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός: “Αν κάποιος εμφανίσει ένα κοινό κρυολόγημα, φτερνίζεται, έχει καταρροή, φαγούρα και γαργαλητό στο λαιμό και έναν κάπως ξηρό βήχα, τότε είναι σημαντικό να:

  • αναπαυτεί όσο το δυνατό περισσότερο,
  • καταναλώνει αρκετή ποσότητα τροφής,
  • πίνει μη αλκοολούχα υγρά
  • χρησιμοποιεί μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως  ιβουπροφαίνη μαζί με ένα αποσυμφορητικό ή αντιβηχικά, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων”.

 

Αν κάποιος έχει γρίπη, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι πιο σοβαρό. Είναι εξουθενωμένος και δε μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να μένει ξαπλωμένος στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Και πάλι, είναι σημαντικό να ξεκουραζόμαστε όσο το δυνατό περισσότερο, να πίνουμε άφθονα υγρά και να ανακουφίζουμε τον πόνο και την υψηλή θερμοκρασία. Τα αποσυμφορητικά είναι καλά για το μπούκωμα που νιώθουν μερικά άτομα. Η εισπνοή ατμών ωφελεί επίσης πολλούς”.

“Να ζητήσω αντιβίωση από το γιατρό μου;”

Όπως τονίζει ο Dr. Σκληρός και πολλοί άλλοι, το πρόβλημα δε λύνεται πηγαίνοντας στο γιατρό σας για κάποια “μαγική” αντιβίωση. “Το κρυολόγημα και η γρίπη και οι περισσότεροι τύποι βήχα προκαλούνται από ιούς, άρα, τα αντιβιοτικά δε θα έχουν κανένα όφελος”, επισημαίνει. “Αλλά παρά τις τεράστιες εκστρατείες στα ΜΜΕ, το μήνυμα δεν περνά και οι ασθενείς εξακολουθούν να ζητούν λανθασμένα αντιβιοτικά όταν έχουν συνάχι. Οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα αντιβιοτικά επισημάνθηκαν πρόσφατα σε μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαπιστώθηκε ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό 47% των Ευρωπαίων πίστευαν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά ενάντια στο κρυολόγημα και στη γρίπη.  Αλλά όσον αφορά στην ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών, η Ισπανία και η Ρουμανία είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι: 32% των Ισπανών δήλωσαν ότι θα έπαιρναν και πάλι αντιβιοτικά για τη γρίπη, ενώ 40% των Ρουμάνων θα τα έπαιρναν για ένα κρυολόγημα. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη που πραγματικά πονοκεφαλιάζει τους ιθύνοντες του τομέα της υγείας, καθώς η υπέρμετρη και η κακή χρήση αντιβιοτικών τροφοδοτεί την ανάπτυξη νοσοκομειακών σούπερ-μικροβίων.

“Τι μπορούμε να κάνουμε”;
“Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν ένα κρυολόγημα ή γρίπη μπορούν να θεραπευτούν ασφαλώς κατ’ οίκον, φροντίζοντας οι ίδιοι τους εαυτούς τους ή, σε περίπτωση γρίπης, έχοντας δίπλα τους κάποιο άλλο άτομο για να τους φροντίζει”, συμπεραίνει ο γιατρός. “Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μέναμε σπίτι και θα ξεκουραζόμασταν, όμως, δυστυχώς, δε ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο. Επομένως, είναι σημαντικό εάν είμαστε αναγκασμένοι να πάμε στην εργασία μας να προφυλάσσουμε τους άλλους γύρω μας, όπως και εμάς τους ίδιους”. Άρα, εάν θέλετε να αποφύγετε τα μικρόβια στις συγκοινωνίες, να είστε προνοητικοί. Μην φοβηθείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο για να κυκλοφορήσει καθαρός αέρας, μην πλησιάζετε άτομα που βήχουν και φτερνίζονται – αν εσείς είστε άρρωστοι, να βήχετε ή φτερνίζεστε σε χαρτομάντιλο ή καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα με το χέρι σας – και όποτε αγγίζετε κουπαστές σε σκάλες ή χερούλια πόρτας να κρατάτε καθαρά τα χέρια σας.

Το μυστικό

Στην ουσία δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα. Ωστόσο, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακουφίζουν και περιορίζουν τα συμπτώματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ