3 μυστικά για υγιή δόντια

Διατηρήστε το στόμα και τα δόντια σας απαλλαγμένα από στοματικές παθήσεις, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, εγκεκριμένες από οδοντιάτρους.

Η ουλίτιδα δεν καταστρέφει μόνο το ωραίο σας χαμόγελο. Αυτή η χρόνια βακτηριακή μόλυνση, που ξεκινά ως ουλίτιδα και μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες ή ακόμα και πρόωρο τοκετό. Η πρόληψη και η θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντικές για τις γυναίκες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην πάθηση αυτή.

«Οι αυξομειώσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, καθιστώντας τους ιστούς πιο ευάλωτους στις τοξίνες και τη συσσώρευση βακτηρίων», λέει ο Emanuel Layliev, DDS, οδοντίατρος στη Νέα Υόρκη. Εκτός του ότι πρέπει να πηγαίνετε στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο, καθώς και να βουρτσίσετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τακτικά, υπάρχουν τρία μυστικά για να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση τα ούλα σας.

1 Παραμείνετε ενυδατωμένοι
Καθώς το σάλιο καθαρίζει με φυσικό τρόπο το στόμα σας, αποτρέποντας τη συσσώρευση τροφής και βακτηρίων, τα ούλα είναι πιο πιθανό να μολυνθούν όταν είναι ξηρά. Για να τα διατηρήσετε ενυδατωμένα, αποφύγετε τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ. Αντιθέτως, χρησιμοποιήστε κάποιο που διατηρεί το επίπεδο υγρασίας του στόματος. Εν ανάγκη, μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

2 Ισιώστε τα
Τα «στριμωγμένα» δόντια δυσχεραίνουν τον καθαρισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες ουλίτιδας. Ίσως πρέπει να διορθώσετε την ευθυγράμμισή τους, με νάρθηκες. Στο μεταξύ, αφαιρέστε τη δυσπρόσιτη πλάκα και πέτρα με μεσοδόντια βουρτσάκια.

3 Ώρα να ιδρώσετε
Κι όμως, υπάρχει ακόμα ένας λόγος να γυμναστείτε: δύο ή περισσότερες ώρες αεροβική την εβδομάδα διεγείρει τη ροή αίματος στα ούλα και μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που συσχετίζεται με τη φλεγμονή.

Το μυστικό

Προσοχή στο δυνατό βούρτσισμα! Προκαλεί μικροτραυματισμούς στην παρυφή των ούλων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται υφιζήσεις. Οι υφιζήσεις προκαλούν έντονη ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα με πολλά επακόλουθα προβλήματα στα δόντια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ