4 τρόποι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση

Αν ταλαιπωρήστε και εσείς από έντονο πόνο στη μέση, παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Είναι πραγματικά μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με πόνο στη μέση ή πιο «επιστημονικά» με την οσφυαλγία, έστω μία φορά στη ζωή τους. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς στην πορεία θα απαλλαγούν, σε άλλους μετατρέπεται σε ένα χρόνιο πρόβλημα που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Το πόσο οξύς θα είναι ένας πόνος στη μέση είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως, πόσο καιρό έχει αμελήσει ο ασθενής να ελέγξει το σύμπτωμα, η σωματική άσκηση και δραστηριότητα του ατόμου, ο τρόπος ζωής γενικότερα και φυσικά η στάση του σώματος. Στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της οσφυαλγίας είναι η πρόληψη.

Ωστόσο, μην ξεχνάμε πως όταν ένα σύμπτωμα επιμένει, το καλύτερο είναι να έρθουμε σε επικοινωνία με έναν ειδικευμένο γιατρό που θα μας κατευθύνει καλύτερα.

1 Πάρτε ένα αναλγητικό

Σαφώς και η πρώτη κίνηση μόλις προκύπτει ένας πόνος οπουδήποτε είναι να λάβουμε το απαραίτητο αναλγητικό. Η παρακεταμόλη είναι μία ουσία που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να ελαττώσει δραστικά το πόνο της οσφυαλγίας αρκεί να λάβουμε το χάπι έγκαιρα, μόλις δηλαδή προκύψει ο πόνος.

2 Αναπαυτείτε

Δώστε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Η ανάπαυση σε συνδυασμό με τη λήψη κάποιου αναλγητικού, αρκούν σε κάποιες περιπτώσεις. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ζεστά ή κρύα επιθέματα (εξαρτάται από τον ασθενή) στην περιοχή που σας ταλαιπωρεί για ακόμη πιο άμεση ανακούφιση.

3 Αλλάξτε διατροφή

Μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει με τους πόνους που προκαλούνται στη μέση. Συγκεκριμένα το κάλιο είναι σε θέση να μειώσει το οίδημα και είναι ένας ηλεκτρολύτης απαραίτητος για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων που διαπερνάνε το συγκεκριμένο σημείο.

4 Ασκηθείτε

Μπορεί ένας πόνος στη μέση να είναι πραγματικά «καθηλωτικός», όμως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σας κινητοποιήσει παραπάνω. Η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» στη συγκεκριμένη περίπτωση λένε οι ειδικοί και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν σχετικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας όπως η «90-90». Ξαπλώνετε στο πάτωμα με τις γάμπες σας να εφάπτονται σε μία οριζόντια επιφάνεια ψηλότερη (πχ. μία καρέκλα), έτσι οι μηροί με τον κορμό σας δημιουργούν ορθή γωνία. Μην «σφίγγετε» τα γόνατά σας. Σκοπός αυτής της άσκησης είναι να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν οι μύες της πλάτης. Δοκιμάστε το για 15’ και αν νιώσετε την επιθυμητή ανακούφιση, μπορείτε να το επαναλάβετε άλλες δύο φορές μέσα στην ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ