suppl

5 συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας

Εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητες των συμπληρωμάτων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας! Αυτά τα συστατικά θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τις άμυνες σας απέναντι στον κοροναϊό.

Βιταμίνη D

Βελτιώνει την υγεία των οστών και παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου. Ενισχύει την παραγωγή αντιμικροβιακών παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος (κατελιχιδίνη, έμφυτη ανοσία). Ενεργοποιεί μία ομάδα κυττάρων και μηχανισμών στο ανοσοποιητικό (T- βοηθητικά λεμφοκύτταρα, προσαρμοσμένη ανοσία). «Καταπραΰνει» τις φλεγμονές στο σώμα μειώνοντας την έκκριση ουσιών που τις προκαλούν (κυτοκίνες). Τη βιταμίνη D τη βρίσκουμε σε 2 μορφές: την D2 που τη συναντάμε σε λίγα τρόφιμα όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών και την D3 η οποία εξασφαλίζεται από την έκθεση στον ήλιο & την πρόσληψη τροφών. Η μορφή της D3 είναι η καλύτερα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό και τη βρίσκουμε και στα συμπληρώματα διατροφής.

Γλουταμίνη

Το ανοσοποιητικό σύστημα απαρτίζεται από ένα σύνολο κυττάρων, που «φρουρούν» το σώμα. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα Τ λεμφοκύτταρα, τα μακροφάγα, τα ουδετερόφυλα και άλλα, τα οποία έχουν μάθει να λειτουργούν κάτω από συνθήκες έντονου στρες και έλλειψης πολλών θρεπτικών συστατικών. Εάν όμως υπάρχει ένα διατροφικό στοιχείο χωρίς το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, αυτό είναι η γλουταμίνη. Μάλιστα, υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες τα ανοσοκύτταρα χρησιμοποιούν περισσότερη γλουταμίνη, απ΄ότι γλυκόζη. Θυμηθείτε πως η τελευταία είναι το σημαντικότερο μόριο ενέργειας για ολόκληρο τον οργανισμό. Συνοπτικά, η παρουσία της γλουταμίνης είναι άκρως απαραίτητη για να μπορέσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιβιώσουν, ωα πολλαπλασιαστούν και να επιτελέσουν όλες τις λειτουργίες τους. Παρότι οι μύες, το συκώτι, οι πνεύμονες, ακόμη και ο εγκέφαλος, είναι ικανά να συνθέσουν από μόνα το πολύτιμο αμινοξύ, υπάρχουν «έντονες» καταστάσεις κατά τις οποίες οι ανάγκες του οργανισμού εκτοξεύονται. Μερικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η ύπαρξη κάποιας συστημικής φλεγμονής στο σώμα (π.χ. Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου), εγκαύματα ή άλλοι τραυματισμοί, καρκίνος ή η αποκατάσταση μετά από κάποιο χειρουργείο..

Βιταμίνη C

Η πιο δημοφιλής βιταμίνη για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συνολικά. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς στις ιώσεις και τα κρυολογήματα ενώ τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι και όλα τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το λάχανο κέιλ και το μπρόκολο.
Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για την καλή υγεία του οργανισμού, μιας και το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύσει μόνο του τη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Αν δεν μπορείτε μέσω της διατροφής να λάβετε την απαραίτητη βιταμίνη C, μπορείτε να καταναλώσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε βιταμίνη C, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Προσοχή: Για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C, πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει και την απορρόφηση σιδήρου.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα του οργανισμού. Μετά το σίδηρο, αποτελεί το δεύτερο πιο κοινό συστατικό του σώματος, καθώς συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες και βοηθάει στη λειτουργία πολλών ενζύμων. Οι δράσεις του στον οργανισμό είναι πολλές αλλά και πολύ σημαντικές. Ο ψευδάργυρος είναι το κλειδί στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της δραστηριότητας των ανοσοκυττάρων. Η λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου μειώνει τη διάρκεια ζωής των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

Echinacea

Οι αντι-ιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες της εχινάκειας έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με ισχυρά προσαρμοστικά αποτελέσματα, τα οποία μειώνουν το στρες και ενισχύουν έμμεσα τον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και τις εκκρίσεις τους σε παράγοντα νέκρωσης όγκων (ΤΝF), που προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων και των μικροβίων. Τα πολυσακχαριδικά και πολυακετυλενιακά κλάσματα του βοτάνου διεγείρουν την παραγωγή Β λεμφοκυττάρων. Παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθούν οι ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες της Εχινάκεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ