Γυναικολογικοί καρκίνοι: Οι γυναίκες αποφεύγουν την εξέταση λόγω φόβου

Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2018, ενώ οι 468.000 πέθαναν από τους καρκίνους αυτούς. Οι 311.000 από αυτούς τους θανάτους, δηλαδή το 67% οφείλονταν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Από τα 1,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα, περίπου το 44% αφορούσε καρκίνο τραχήλου της μήτρας, 23% νέα κρούσματα καρκίνου των ωοθηκών, 29% καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, όπως του αιδοίου και του κόλπου.
Το 21% αυτών των νέων περιστατικών, ήταν στην Ευρώπη.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι όμως μπορούν να αποφευχθούν ή να διαγνωστούν έγκαιρα.
Οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις, καθώς και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμη και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων, τότε η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και είναι δυνατή η αποθεραπεία.

Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν να εξεταστούν με ανησυχία για το ενδεχόμενο να έχουν τον ιό HPV.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλων γυναικολογικών καρκίνων συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους καρκίνους αυτούς εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλή.

Εκστρατεία κατά του φόβου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών- Εθελοντών- Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα και ο φόβος που υπάρχει όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο, πόσο μάλλον για το γυναικολογικό καρκίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος ΚΕΦΙ σε συνεργασία με την Ομάδα Γυναικολογικού καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικού Καρκίνου (ESGO/ENGAGe), που φέτος πραγματοποιεί το ιατρικό του Συνέδριο στην Αθήνα, διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 από τις 10 π.μ έως τις 5 μ.μ. με τίτλο: «Καρκίνος, τι έχασα από αυτόν αλλά και τι κέρδισα από αυτόν».

Το μήνυμα των διοργανωτών είναι: «Να δείξουμε ότι παρά τη νόσο είμαστε ακόμα εδώ και είμαστε ενεργοί πολίτες. Όταν αποδεχτείς το αρνητικό, το δεις, το ομολογήσεις, τότε μπορείς να ανοιχτείς στο φως, να συνειδητοποιήσεις ότι αυτή η εμπειρία κρύβει μέσα της και κέρδος, και πώς αυτή η περιπέτεια ανοίγει νέους δρόμους στη ζωή σου».

Στο χώρο της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, την εμπειρία τους, τις ελπίδες τους γραπτά, προφορικά ή δημιουργώντας τη δική τους ζωγραφιά ή κατασκευή.
Επίσης, θα μπορούν να φωτογραφηθούν σε photo-op και να αναρτήσουν τη φωτογραφία τους στα social media (με σχετικό hashtag)δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξη τους στο έργο του ΚΕΦΙ.
Παράλληλα στον χώρο θα υπάρχουν face – painters για τα παιδιά και όχι μόνο, καθώς και διάφορες εκπλήξεις.

Η εκδήλωση πλαισιώνει τις παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 21ου Ευρωπαϊκού Γυναικολογικού – Ογκολογικού Συνεδρίου (Μέγαρο Μουσικής 1 έως 5 Νοεμβρίου 2019).

Την ίδια μέρα, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, η Τέτη Νικολοπούλου και η Μαρία Φουντούλη δημιουργούν ένα νέο ντουέτο, με τίτλο Magnetic resonance imaging ή MaRIa’s dance, βασισμένο στην παράστασή τους, το «Δώρο».

Με έμφαση στη σωματοποίηση, η συγκεκριμένη παράσταση προτείνει την κίνηση, την επαφή και την επικοινωνία μέσω του σώματος ως στάση ζωής. Η ομάδα ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Μαρίας Παπαγεωργίου, υπεύθυνης της ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, να χορέψει στους ήχους του μαγνητικού τομογράφου και να προσφέρει την εμπειρία της πράξης του χορού ως «Δώρο» στους συνανθρώπους μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ