Δείπνο στο Σκοτάδι από άτομα με προβλήματα όρασης

Dark Dining

Όταν δειπνείς στο απόλυτο παχύ, πυκνό και υποβλητικό σκοτάδι καταλαβαίνεις ότι αυτή η ξαφνική προσομοίωση τυφλότητας αλλάζει τα δεδομένα σου.

Προσπαθείς να ανακαλύψεις την υφή, τα σχήματα, τις γεύσεις μέσω της αφής και της όσφρησης, να καταλάβεις ποιοι είναι οι συνδαιτημόνες σου μέσω της ακοής. Είναι απίθανα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν δεν σε βλέπουν και όταν η όρασή σου απουσιάζει. Και αυτό δεν ήταν ένα γαστρονομικό παιχνίδι, ήταν η απόλυτη εμπειρία ενσυναίσθησης, για το πως θα ήταν η ζωή σου εάν ήσουν τυφλός. Για το πόσο δύσκολη θα ήταν η ζωή σου σε μια καθημερινότητα με δεδομένα.

 

Η εμπειρία είναι καταπληκτική αλλά και ταυτόχρονα τρομακτική. Το «Δείπνο στο Σκοτάδι» που συνδιοργάνωσε η Novartis Hellas μαζί με την Αστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Με Άλλα Μάτια ήταν μια αποκάλυψη: αντιληφθήκαμε όλες τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες που περιλαμβάνει η καθημερινότητα των τυφλών. Πως να βρεις τη θέση σου στο τραπέζι, πώς να φας το φαγητό σου ψηλαφίζοντας το πιάτο ή ψάχνοντας να βρεις τα μαχαιροπίρουνα, πώς να βάλεις λίγο νερό στο ποτήρι σου χωρίς να γίνεις μούσκεμα. Τίποτα δεν ήταν όπως τα “βλέπαμε”. Η μνήμη είναι καλό δεκανίκι στην αναγνώριση. Το θέμα είναι όταν γεννιέσαι τυφλός, έχεις άραγε τη μνήμη των πραγμάτων;

“Σκεφτείτε ότι οι τυφλοί δεν μπορούν να δουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αγοράζουν, δεν ξέρουν αν αυτό που έχουν στο ψυγείο τους είναι ληγμένο ή όχι, δεν μπορούν να διαβάσουν τα συστατικά μιας ετίκετας…” αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βαγγέλης, δικηγόρος, τυφλός, πρόεδρος της ΑΜΚΕ.

Σκεφτείτε πως θα ήταν η δική σας ζωή χωρίς όραση.

Tο «Δείπνο στο Σκοτάδι» αποτελεί μία μοναδική βιωματική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους καλεσμένους, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών προτύπων «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι, καλούνται να δειπνήσουν στο απόλυτο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, όπως η αφή και η όσφρηση, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.800 άτομα ανά την Ελλάδα!

Μάθετε περισσότερα στο κανάλι του meallamatia.gr.

Σχετικά με την ΑΜΚΕ «Με άλλα Μάτια»

Η ΑΜΚΕ «Με άλλα Μάτια» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018 με σκοπό μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στις οικογένειες αυτών, την προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, την υλοποίηση εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και διαπολιτισμικών προγραμμάτων, τις συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης κοινωνικής ενημέρωσης www.meallamatia.gr, την ανάπτυξη του εθελοντισμού, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την παρέμβαση στην κοινότητα για την εξοικείωση με την αναπηρία, τη διοργάνωση της πρωτοποριακής βιωματικής δράσης «Δείπνο στο Σκοτάδι» σε όλη την Ελλάδα, τη διεξαγωγή ημερίδων και άλλα.

Περισσότερα για τις θεσμικές συνεργασίες της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί, μπορείτε να δείτε στο
http://meallamatia.services/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ