Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της χαλάρωσης του κόλπου

Η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, η εμμηνόπαυση, οι ορμονικές διαταραχές και η γήρανση είναι παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κολπική χαλάρωση με αντίκτυπο τόσο στην σεξουαλική δραστηριότητα και υγεία μιας γυναίκας όσο και στις καθημερινές δραστηριότητές της.

Vagina

Η χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου ή η ατροφία του επιθηλίου του είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες που έχουν βιώσει την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Κατά την διάρκεια του τοκετού οι ιστοί του κόλπου διατείνονται και προκαλούνται βλάβες στα τοιχώματα και τους υποστηρικτικούς μυς με αποτέλεσμα η περιοχή να χαλαρώνει και η αίσθηση κατά την ερωτική διείσδυση να περιορίζεται.
Ακόμα όμως και όσες γυναίκες δεν βίωσαν τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού έχουν τις ίδιες πιθανότητες να βιώσουν κολπική χαλάρωση εξαιτίας της εισόδου τους στην εμμηνόπαυση. Αυτή είναι ίσως και η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας καθώς η μειωμένη παραγωγή ορμονών προκαλεί ατροφία στην περιοχή του κόλπου, δυσχεραίνει την επίτευξη οργασμού και πολλές φορές προκαλεί άλλες διαταραχές όπως ακράτεια ούρων.

Η αναζωογόνηση της θηλυκότητας, με τις σύγχρονες μη επεμβατικές μεθόδους laser καθίσταται τώρα πιο εύκολη από ποτέ, ειδικά για προβλήματα τόσο λειτουργικά όπως κολπική ατροφία και ξηρότητα, χαλάρωση του κόλπου, ακράτεια ούρων, όσο και αισθητικά όπως η ανάπλαση αιδοίου και περινέου. Η θεραπεία αναζωογόνησης δημιουργεί ανάπλαση και ανανέωση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα η γυναίκα να απαλλάσσεται από τα δυσάρεστα συμπτώματα και να βελτιώνει έτσι τη σεξουαλική της ζωή.

Η θεραπεία με το σύστημα Juliet Feminine Laser του Οίκου Asclepion Laser που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η PAPAPOSTOLOU HEALTHCARE TECHNOLOGIES, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ από τον ιατρό Αλέξανδρο Δέρπαπα, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Ουρογυναικολόγο και Χειρουργό Πυελικού Εδάφους. Πρόκειται για μια ταχεία, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία, που διενεργείται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, χωρίς ανάγκη για αναισθησία.

Το σύνδρομο της χαλάρωσης του κόλπου (Vaginal relaxation syndrome-VRS) είναι η απώλεια ιδανικής δομής στους ιστούς του κόλπου εξαιτίας της εξασθένησης των ινών του κολλαγόνου.

Τα τοιχώματα του κολπικού σωλήνα χάνουν την ελαστικότητά τους, μειώνοντας σημαντικά την αίσθηση τριβής κατά τη σεξουαλική επαφή, περιορίζοντας έτσι τη σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού.

Παράλληλα, σημαντική είναι η επίπτωση στην αυτοπεποίθηση των γυναικών του συνδρόμου Stress Urinary Incontinence (SUI), μία μορφή ακράτειας ούρων, στην οποία η θεραπεία με laser ενισχύει αποτελεσματικά τη δομή του υπάρχοντος κολλαγόνου και διεγείρει τη σύνθεση νέου, προκαλώντας άμεση σύσφιξη της ουρήθρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ