Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού «Μακροζωία για όλους!» 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού σηματοδοτείται σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για την υγεία και ευημερία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πληθυσμού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο  Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), σηματοδοτεί τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού με το μήνυμα «Long Life for All», ως μια γιορτή του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισαν τα εμβόλια στην προστασία της ζωής, ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Για περισσότερα από 200 χρόνια τα εμβόλια έχουν αποτρέψει ασθένειες και έχουν σώσει αμέτρητες ανθρώπινες ζωές. Η ιστορία του εμβολιασμού είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες παρεμβάσεων δημόσιας υγείας, με μακροχρόνιο ιστορικό αποτελεσματικότητας. Ξεκινώντας με το εμβόλιο της ευλογιάς το 1796, η συνεχής έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη νέων εμβολίων και τώρα 25 θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως  η γρίπη, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος και η πολιομυελίτιδα. Κάθε χρόνο, ο εμβολιασμός εμποδίζει 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να νοσήσουν από ιλαρά, ένα εκατομμύριο από κοκκύτη και 2 εκατομμύρια μωρά από τέτανο. 

Τα ίδια τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι αποτέλεσμα αυτής της μακράς ιστορίας έρευνας και καινοτομίας και η ανάπτυξή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν αποτέλεσμα δεκαετιών προηγούμενης έρευνας και πρωτοφανών επιπέδων συνεργασίας σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η πανδημία του COVID-19 ήταν μια περίοδος πρόκλησης για τη διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιασμού ρουτίνας σε παιδιά και εφήβους, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση των συνηθισμένων προγραμμάτων εμβολιασμών, για την κάλυψη των κενών ανοσίας και την αποφυγή ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα  εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη

Ορισμένα εμβόλια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ανεπαρκώς. Αν και ο εμβολιασμός γίνεται όλο και πιο ασφαλής και αποτελεσματικός, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η αντίθεση του πληθυσμού κατά του εμβολιασμού. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει πολύ στα οφέλη του εμβολιασμού, καθώς ορισμένες ασθένειες είναι πλέον τόσο σπάνιες που δεν θυμόμαστε καν πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειές τους. Ωστόσο τα προγράμματα εμβολιασμού απειλούνται από ανεπαρκείς πληροφορίες, από αβάσιμες φήμες για ανεπιθύμητες ενέργειες ή από ομάδες που, για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, αντιτίθενται στον εμβολιασμό. Τρανταχτό παράδειγμα η επιδημία του COVID19 και οι αρνητές του εμβολιασμού στη χώρα μας, με τις γνωστές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Η κοινοποίηση των σωστών επιστημονικών δεδομένων είναι επομένως σημαντική και παρέχει τη δυνατότητα τόσο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και στο κοινό να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη, παρέχοντας δωρεάν όλα τα συνιστώμενα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε: 

ΕΟΔΥ 

Υπουργείου Υγείας 

 

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ