Πώς το τεχνητό φως των οθονών συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας

Φανταζόσασταν ποτέ ότι η αγαπημένη σας σειρά στην TV ή στο Netflix θα μπορούσε να συνδέεται με αύξηση του βάρους σας;

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του τεχνητού φωτός το οποίο εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές όπως η τηλεόραση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Η μελέτη αναλυτικότερα
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα από 43.722 γυναίκες, με τις συμμετέχουσες να είναι ηλικίας 35 – 74 χρόνων. Ενδεικτικά, οι ερωτήσεις εξέταζαν αν οι γυναίκες κοιμόντουσαν με ή χωρίς φωτισμό, τι έντασης/ είδους και αν λειτουργούσε η τηλεόραση.

Εκτός από τις ερωτήσεις είχαν στη διάθεσή τους και ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος, περιφέρειες μηρών/ γλουτών, Δείκτη Μάζας Σώματος) με την επανεξέταση να γίνεται μετά από 6 σχεδόν χρόνια. Φάνηκε λοιπόν, ότι ποικίλουν τα επίπεδα που επηρεάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με το φως της τηλεόρασης αυξάνει τις πιθανότητες κατά 17%, δηλαδή 5 κιλά, μετά από 6 χρόνια.

Πώς εξηγείται;
Η άμεση συσχέτισή τους ακόμα δεν έχει ακόμα αποδειχθεί. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος έχει μάθει από τις αρχές της ύπαρξης του να αναγνωρίζει το φως ως σημάδι μέρας και το σκοτάδι της νύχτας, αντίστοιχα. Έτσι, λοιπόν η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται να διαταράσσει τον φυσιολογικό τρόπο λειτουργίας ορμονών όπως η μελατονίνη, των ορμονών της όρεξης, αλλά και βιολογικών μονοπατιών που συνδέονται με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι η σχέση αυτή δεν άλλαξε όταν στην ανάλυση μπήκαν και άλλοι παράγοντες (π.χ. ηλικία, φυλή, κοινωνικο-οικονομικό στάτους).

Ίσως, τώρα να έχετε έναν παραπάνω λόγο την επόμενη φορά που θα λιώσετε στην ΤV θυμηθείς να την κλείσετε μετά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ