PostPch35

Πώς να αποφύγετε την απόλυση

Η κρίση χτύπησε και τη δική σας πόρτα στη δουλειά; Δείτε πώς θα προφυλαχθείτε από τα πυρά της απόλυσης.

Είναι πια γεγονός: εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν μειώσεις, οπότε το πιθανότερο είναι να κάνει και η δική σας. Είναι πολύ σημαντικό να αποδίδετε εργασιακά αλλά και να έχετε  επιμονή, ενθουσιασμό για τη δουλειά σας, να συνεργάζεστε με τους άλλους, να σέβεστε την ιεραρχία, να ολοκληρώνετε τα καθήκοντά σας εντός των προθεσμιών, να συμμορφώνεστε με τους στόχους και τις αξίες της επιχείρησης και να δηλώνετε πρόθυμοι να προσφέρετε εθελοντικά σε κάποιες επιπλέον δραστηριότητες. Καιρός είναι να αλλάξετε νοοτροπία στη δουλειά σας και να κάνετε αλλαγές όπου χρειάζεται.

Τι να κάνετε

Γίνετε χρήσιμοι. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τη δουλειά σας, τόσο πιο πολύτιμοι γίνεστε. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας και εξειδικευτείτε επαγγελματικά με συμμετοχή σε σεμινάρια ή επιπλέον σπουδές. Ακόμη και το να ρωτάτε τους πιο έμπειρους είναι και αυτό κάτι.

Μην αργοπορείτε εφευρίσκοντας δικαιολογίες και μην κοιτάτε την ώρα να φύγετε. Το να είστε οι πρώτοι που φεύγετε δείχνει ότι ανυπομονείτε να φύγετε από το χώρο εργασίας σας ενώ το να έρχεστε τελευταίοι αποδεικνύετε ότι δεν σας ενδιαφέρει η δουλειά σας.

Δουλέψτε μέχρι αργά για να τελειώσετε τη δουλειά σας, αν χρειαστεί. Αν χάσετε μια προθεσμία, υπάρχει συνήθως ένα αποτέλεσμα «ντόμινο» στους συναδέλφους – και τον εργοδότη σας.

Μην γκρινιάζετε για τις περικοπές των μισθων. Σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Το να δίνετε μεγαλύτερη σημασία στο μισθό σας παρά στην απόδοσή σας δείχνει ότι δεν αγαπάτε τελικά τη δουλειά αλλά τα χρήματα.

Πάρτε επιπλέον δουλειά. Αλλά κάντε το με προσοχή: μη λέτε ναι σε όλα.

Διατηρήστε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Αποφεύγοντας τις συγκρούσεις διατηρείτε μία καλή επαγγελματική εικόνα.

Δώστε νέες ιδέες. Κάντε προτάσεις, γίνετε καινοτόμοι, προσπαθήστε να δείξετε ότι το μυαλό σας είναι στα project που «τρέχουν» ή φροντίστε να «τρέξουν» καινούρια βασισμένα στις δικές σας ιδέες.

Αντιμετωπίστε την επιχείρησή σα να είναι δική σας. Και δουλέψτε σα να είναι δική σας.

Το μυστικό

Ακόμα κι αν τα θέσετε όλα αυτά σε εφαρμογή, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Η αλήθεια είναι ότι αν υπάρξουν περικοπές, κάποιες θέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση και τη λειτουργία της και κάποιες άλλες δεν είναι. Αν και χωρίς τη δουλειά σας μπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία, μήπως πρέπει να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα για το πώς να προετοιμαστείτε σε περίπτωση που θεωρηθείτε υπεράριθμος/η;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • Jason

  Τα παρακάτω δεν τα δέχομαι:
  Δουλέψτε μέχρι αργά για να τελειώσετε τη δουλειά σας, αν χρειαστεί. Αν χάσετε μια προθεσμία, υπάρχει συνήθως ένα αποτέλεσμα «ντόμινο» στους συναδέλφους – και τον εργοδότη σας.

  Μην γκρινιάζετε για τις περικοπές των μισθων. Σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Το να δίνετε μεγαλύτερη σημασία στο μισθό σας παρά στην απόδοσή σας δείχνει ότι δεν αγαπάτε τελικά τη δουλειά αλλά τα χρήματα.

  Δηλαδή μετά από αυτά ποιά θα είναι η ψυχική μου διάθεση εμένα. Αν δουλεύω για 10 ώρες, δεν θα έχω προσωπική ζωή και θα παίρνω και λιγότερα? Απαράδεκτο. Προτιμώ να πεινάσω ειλικρινα.

 • elena

  Πολύ σωστά, μόνο που πιστεύω πως αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να επιδεικνύεται γενικώς και όχι μόνο όταν απειλείται η θέση μας.

 • Μιρέλλα

  Παιδιά φοβάμαι πως τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα..

 • Ελενα

  Ναι τι ωραιες συμβουλες…με προσχημα την κριση ο εργοδοτης απαιτει να δουλευουμε 10 ωρες τη μερα και φυσικα να ειμαστε και ευτυχισμενοι με αυτο! Να παψω να εχω προσωπικη ζωη γιατι θα δουλευω ως το βραδυ αλλα ταυτοχρονα τα λεφτα που παιρνω να μου φτανουν ισα ισα για να ζησω, και να μην μπορω πχ να παρω καθαριστρια για ν αμε ξεκουρασει ή να φαω εξω…Να βλεπω τη δουλεια σαν δικη μου…γιατι, μηπως θα με φωναξουν και μενα οταν μοιραζουν τα κερδη??

 • Maria

  όλοι μας ανησυχούμε για το μέλλον μας, το εργασιακό αλλά και το προσωπικό.. αλλά θεωρώ πως σχόλια σαν και τα πιο πάνω μειώνουν την Βίκυ που διαθέτει τόσο χρόνο και ενέργεια για να βοηθήσει με τις γνώσεις της όλους μας. Είναι φυσιολογικό πιστεύω να εκνευριζόμαστε με ότι συμβαίνει, με τις απολύσεις, με τις μειώσεις μισθών, με όλη την αβεβαιότητα η οποία μας έχουν πείσει ότι υπάρχει αλλά και την βιώνουμε δυστυχώς καθημερινά. Εύχομαι και ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα για το καλό όλων μας αλλά και των παιδιών μας..