PostPch34

Πώς να μιλήσετε πιο… έξυπνα

Η ενασχόλησή μου με την τηλεόραση μου έχει διδάξει ένα υπέροχο μάθημα: να μιλώ όταν πρέπει, όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Χωρίς περιττά «εεεεε» ή δίχως να διακόπτω το συνομιλήτή μου. Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, να κόψετε τις κακές συνήθειες στην ομιλία σας. Πιστέψτε με, θα ακούγεστε τόσο έξυπνοι όσο πραγματικά είστε!

 

Διακόπτετε το συνομιλητή σας;
Το να διακόπτουμε τον άνθρωπο που μιλάει μπορεί να είναι ενθουσιασμός από μέρους μας αλλά επειδή δεν γίνεται πάντα αντιληπτό ως τέτοιο είναι συνεπώς ενοχλητικό ή αγενές. Τι κάνω γι’ αυτό; Προτού μιλήσω κοιτάζω τον συνομιλητή μου στα μάτια και παρατηρώ πως θα αντιδράσει την ώρα που εγώ εισπνέω αέρα και ανοίγω ελαφρώς το στόμα μου για να μιλήσω. Το καταλαβαίνω από το βλέμμα του. Αν αντιληφθώ πως του είναι δυσάρεστο, ξανακλείνω το στόμα μου και κάνω υπομονή. Μόλις ολοκληρώσει λέω αυτό που θέλω.

 

Χρησιμοποιείτε φθόγγους και λέξεις;

Όπως για παράδειγμα «εεεεε», «μμμμμ», «ξέρω γω», «ας πούμε»… Αν συνδέετε τις προτάσεις σας με τέτοιου είδους αμήχανες λέξεις και φθόγγους, προσπαθήστε να μειώσετε λίγο την ταχύτητά σας και να μιλάτε πιο αργά. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε το χώρο που χρειάζεστε για να συγκροτήσετε τη σκέψη σας και να την εκφράσετε με λέξεις.

 

Κάνετε συχνά σαρδάμ ή χάνετε τα λόγια σας;

Αυτό συμβαίνει λόγω υπερβολικής ταχύτητας στο λόγο μας ή αμηχανίας και άγχους καθώς και ένδειξη τελειομανίας. Επειδή δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό μας αναζητάμε μια καλύτερη με αποτέλεσμα να χάνουμε και τις δύο. Αντί λοιπόν να αναζητάτε τις τέλειες λέξεις χρησιμοποιήστε την πρώτη που σας έρχεται στο νου. Εάν κάνετε σαρδάμ χαλαρώστε και πάρτε την πρόταση από την τελευταία λέξη που θυμάστε πως είπατε.

 

Συμπληρώνετε διαρκώς τις προτάσεις των άλλων;

Το να ολοκληρώνουμε την σκέψη του άλλου είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι πιάνουμε το νόημα και υποστηρίζουμε τον συνομιλητή μας, βοηθώντας τον να πάει παρακάτω. Αλλά αυτό μπορεί να το εκλάβει κάποιος ως αγένεια ή ότι βιάζεστε να πάει παρακάτω. Γι’ αυτό μετρήστε ως το 10 πριν μιλήσετε και αν δεν αντιληφτείτε καμία παύση -που σημαίνει ότι δεν σας αφήνει χώρο για παρέμβαση- μην πεταχτείτε. Αντίθετα, βοηθήστε την κουβέντα με νεύματα και χειρονομίες.

Το μυστικό

 

Να θυμάστε πως οι καλοί ομιλητές αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο σεβασμό από τους άλλους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • Μιρέλλα

  Εύχομαι στ αλήθεια, να διαβάσουν αυτές σου τις συμβουλές τα δελτία ειδήσεων, που συχνά καλούν πολιτικούς, και μιλάνε όλοι ταυτόχρονα, πολιτικοί, σχολιαστές, παρουσιαστής.. Έχουν εφεύρει και τη νέα μέθοδο “Θέλω να μιλήσω τώρα??? Υψώνω τη φωνή μου!!!”.
  Κάθε μέρα ντρέπομαι. Και κάθε μέρα αλλάζω κανάλι.

  Ευχαριστούμε Βίκυ.

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   :)

 • eirhnh…!!!!

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΒΙΚΥ ΜΟΥ…….ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΛΥ Κ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ:))))))))

 • Pingback: Μιλήστε πιο… έξυπνα | ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ()

 • ada

  Super!!!

 • ELSA

  ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ!!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!

 • Άννα

  Πάρα μα πάρα πολύ ωραίο άρθρο!!!Μπράβο!!θα ξεκινήσω από αύριο !