Πώς να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις

Το πρώτο βήμα προς τις καλύτερες επιλογές είναι το να κατανοούμε τι κάνουμε λάθος όταν παίρνουμε αποφάσεις.

Οι εφτά απλοί κανόνες που σας προτείνει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης, συνεργάτης του omorfamistika.gr θα σας βοηθήσουν να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις και να κάνετε πιο έξυπνες επιλογές.

1 Αποφύγετε το χάσιμο χρόνου με ένα ασφαλές πλαίσιο

Θέστε ένα «ευρετικό πλαίσιο» ως μια σειρά κυρίαρχων κανόνων, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να παίρνετε καθημερινές αποφάσεις, όπως το να αγοράζετε πάντα το δεύτερο πιο ακριβό εξάρτημα ή να προτιμάτε το τρίτο πιο φθηνό κρασί στο μενού. Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε ένα πλαίσιο για να κάνετε τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Π.χ. να σερβίρετε πάντα το φαγητό σε μικρό πιάτο και να μην αποθηκεύετε ποτέ τα παχυντικά σνακ στο ύψος του ματιού σας.

2 Πάρτε τη γνώμη ενός τρίτου για τις αποφάσεις ζωής

Ο εγκέφαλος μας έχει δύο διανοητικά μοντέλα στη διάθεσή του για να επεξεργάζεται τις αποφάσεις. Το Σύστημα Ένα ή εσωτερική σκέψη χρησιμοποιείται πιο συχνά και είναι διαισθητικό, γρήγορο, αβίαστο και ανεξέλεγκτο. Η εσωτερική σκέψη επηρεάζεται από το συναίσθημα, γι’ αυτό για τις σημαντικές αποφάσεις είναι καλύτερα να προτιμάτε το Σύστημα Δύο, όπου επεξεργάζεστε αργά και λογικά τα επιχειρήματα χωρίς να γίνεστε συναισθηματικοί, βιαστικοί ή διαισθητικοί. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να υιοθετήσετε έναν «εξωτερικό φακό». Έτσι, απομακρύνεστε από την κατάσταση, φαντάζεστε πιθανά ότι είστε ένας απαθής συνάδελφος που παίρνετε την απόφαση εκ μέρους σας. Εναλλακτικά, κάντε μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά. Βαθμολογήστε τα όλα από το 1 έως το 10 ανάλογα με τη σπουδαιότητα και προσθέστε τα για να δείτε ποια είναι η προτεραιότητά σας. Ξαναδείτε τις σημειώσεις σας μια βδομάδα αργότερα και ελέγξτε αν η γνώμη σας παραμένει η ίδια.

3 Αφιερώστε χρόνο και χρήματα σε ασυνήθιστα πράγματα

Το πώς αποφασίζετε να ξοδέψετε τα χρήματά σας επηρεάζει την ευτυχία σας περισσότερο από το πόσα έχετε. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι παίρνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από πράγματα με τα οποία δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι, γι αυτό προσπαθήστε να ξοδεύετε το χρόνο και τα χρήματά σας αγοράζοντας και κάνοντας πράγματα που δεν έχετε συνηθίσει ή που δε σας έχουν κουράσει. Οι εμπειρίες είναι καλύτερες από τα αντικείμενα, γι’ αυτό προτιμήστε μια βραδιά στο θέατρο ή μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο από ένα ζευγάρι παπούτσια που σύντομα θα συνηθίσετε και θα βαρεθείτε.

4 Μην αφήνετε μια κακή εμπειρία να επηρεάζει την κρίση σας

Η λήψη αποφάσεων διαβρώνεται από τα πρόσφατα, καλά ή άσχημα, γεγονότα που έχουν συμβεί σ’ εσάς ή σε κάποιον που γνωρίζετε – η τελευταία πτήση σας ήταν ταραχώδης, οπότε αποκλείετε το αεροπλάνο για τις επόμενες διακοπές σας. Πρέπει, όμως, να λάβετε υπόψη σας το νόμο της οπισθοχώρησης. Ο νόμος αυτός λέει ότι ένα ασυνήθιστο γεγονός ακολουθείται από ένα πολύ συνηθισμένο. Είναι απίθανο να συναντήσετε αναταραχές στην επόμενη πτήση σας, γι’ αυτό μην το αφήνετε να επηρεάζει την κρίση σας.

5 Επιλέξτε γρήγορα τα καταναλωτικά αγαθά

Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι παίρνουν μια γρήγορη, διαισθητική απόφαση είναι πιο χαρούμενοι απ’ ό,τι όταν το σκέφτονται πολύ. Γι’ αυτό όταν πρόκειται απλώς για μια απόφαση σχετικά με το αν κάτι θα σας αρέσει ή όχι στο μέλλον –αυτό το χρώμα, αυτά τα παπούτσια, αυτός ο καναπές- ο ψυχολόγος συστήνει να χρησιμοποιούμε το ένστικτό μας καθώς «είναι πιο ακριβές σε αυτές τις περιστάσεις». Το να σκέφτεστε πολύ τις εναλλακτικές σας κάνει να κολλάτε σε όλες τις άλλες επιλογές που μπορεί να παραλείπετε. Θα είστε πιο χαρούμενοι με το νέο σας καναπέ αν τον διαλέξετε μέσα σε λίγα λεπτά ανάμεσα σε περιορισμένες επιλογές αντί να ψάχνετε εκατοντάδες.

6 Συνειδητοποιήστε πόσα λίγα ξέρετε και χαλαρώστε

«Έχουμε απίστευτη αυτοπεποίθηση όταν παίρνουμε αποφάσεις και ξεγελάμε τον εαυτό μας νομίζοντας ότι ξέρουμε περισσότερα απ’ όσα όντως γνωρίζουμε», λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να μάθετε για τη λήψη αποφάσεων είναι το πόσα λίγα μπορείτε ποτέ να γνωρίζετε για τις περιστάσεις που περιβάλλουν την απόφασή σας. Αν θέλετε να αποφασίσετε για το αν θα παντρευτείτε ή όχι, δεν το κάνετε για να μάθετε από την εμπειρία, γι’ αυτό αφιερώστε χρόνο για να συλλέξετε πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει το ίδιο. Ακούστε τις εμπειρίες τους και χρησιμοποιήστε τις για να ενημερώσετε την κρίση σας, καθώς η ικανότητά σας να μαντέψετε πώς θα νιώθετε σε μια διαφορετική κατάσταση είναι ελλειπής.

7 Μπορείτε να μάθετε να αγαπάτε αυτό που αρχικά μοιάζει με λάθος απόφαση

Όταν πρόκειται για μικρής και μεσαίας σπουδαιότητας αποφάσεις, μην αφιερώνετε πολύ χρόνο μετανιώνοντας επειδή κάνατε μια φαινομενικά λανθασμένη επιλογή. Σύντομα θα προσαρμοστείτε και μπορεί να μάθετε ακόμα και ν’ αγαπάτε αυτό που επιλέξατε. Μπορεί να φοβάστε ότι δεχθήκατε τη λάθος δουλειά, αλλά θα προσαρμοστείτε πολύ γρήγορα. Μπορεί μάλιστα να σας αρέσει τόσο, που να αποδειχθεί ότι ήταν η καλύτερή σας επιλογή τελικά.

Το μυστικό

Εμπιστευτείτε την κρίση σας και μη διστάζετε να παίρνετε αποφάσεις ακόμη κι αν αυτές αποδειχθούν λανθασμένες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ