Υπάρχει χρόνος για όλα!

Είναι γεγονός ότι δουλεύουμε σκληρά αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν σε τόσο λίγο χρόνο.

Δείτε πως μπορείτε να οργανώσετε το χρόνο σας και να τον διαχειριστείτε καλύτερα ώστε να είστε πιο αποδοτικοί, πιο χαρούμενοι και λιγότερο στρεσαρισμένοι στο τέλος της εβδομάδας.

Τι λέει ο ειδικός:

«Η εξισορρόπηση του χρόνου των δραστηριοτήτων μας στην καθημερινότητά μας δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα αφιερώνουμε ίσο αριθμό ωρών στους διαφόρους τομείς της ζωής μας» λέει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του omorfamistika.gr. «Αυτό είναι ανέφικτο και μη ρεαλιστικό. Η καλύτερη διαχείριση και εξισορρόπηση του χρόνου των καθημερινών δραστηριοτήτων μας είναι ο ρυθμός που ο καθένας μας μπορεί να βρει προκειμένου να συνδυάσουμε τις διαφορετικές υποχρεώσεις, δραστηριότητες και επιθυμίες μας».

Τι μπορείτε να κάνετε:

Βρείτε τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε:
Εξετάστε τον τρόπο που εργάζεστε διερευνώντας τις δυνατότητες και τις ανάγκες σας. Βοηθητικές ερωτήσεις προς τον εαυτό σας για να το πετύχετε: (απαντήστε με ναι ή όχι)
Είμαι προνοητικός/η;
Θέτω προτεραιότητες;
Μπορώ να συγκεντρωθώ σε αυτό που επιθυμώ;
Είμαι σχολαστικός/η;
Αναβάλλω συχνά πράγματα που έχω να κάνω;
Φτιάχνω καταλόγους;
Μπορώ να πω όχι;
Είναι ακατάστατος ο χώρος που εργάζομαι;
Συμμορφώνομαι ή καινοτομώ;
Αναθέτω σε άλλους δουλειές;
Προτιμώ να δουλεύω μόνος/η ή σε ομάδα
Με βάση τα παραπάνω ποια είναι τα θετικά μου στοιχεία και οι ανάγκες μου;

Καταγράψτε τις συνήθειές σας:
Η τήρηση και καταγραφή των συνηθειών σας σε ένα ημερολόγιο δραστηριοτήτων θα σας προσφέρει ενδείξεις για το πότε και που χρησιμοποιείτε παραγωγικά τον χρόνο σας και σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους:
Αφού εξετάσετε προσεκτικά και ρεαλιστικά τις προτεραιότητές σας μπορείτε να θέσετε τους στόχους σας, διαχωρίζοντάς τους σε άμεσους και σε μακροπρόθεσμους. Η διατύπωση των στόχων σας πρέπει να είναι σαφής, σύντομη και συγκεκριμένη. Όσο πιο ακριβείς είσαστε τόσο πιο εύκολα μπορείτε να αξιολογείτε αν ένας στόχος επιτεύχθη.

Προγραμματίστε το χρόνο σας:
Ξεκινήστε τον προγραμματισμό του χρόνου σας έχοντας στο μυαλό σας:
* Να προγραμματίζετε την κάθε μέρα ξεχωριστά και να προσδιορίζετε το χρόνο γι’ αυτό.
* Να μαθαίνετε από τα λάθη σας.
* Να είσαστε ευέλικτοι στον προγραμματισμό σας.
Αφού κατατάξατε τους στόχους σας σε άμεσους και μακροπρόθεσμους θα σας φανεί χρήσιμο να θέσετε προθεσμίες ολοκλήρωσης κάθε έργου με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Από τη στιγμή που θα έχετε οργανώσει ένα σύστημα διαχείρισης του χρόνου σας με την παραπάνω μορφή, τότε θα διαπιστώσετε πως δεν απαιτείται πολύς χρόνος για να το εφαρμόσετε. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφιερώνετε λίγο από το χρόνο σας καθημερινά.

Διαχειριστείτε σωστά την καθημερινότητά σας:
Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων σας. Με τον καιρό αυτό θα γίνει μία συνήθεια που δεν θα απαιτεί πολύ χρόνο. Μία κατηγοριοποίηση που θα σας βοηθήσει είναι η ταξινόμηση των δραστηριοτήτων σας σε τέσσερις κατηγορίες:
1.Τι πρέπει να κάνετε σήμερα
2.Τι θα κερδίζατε αν το κάνετε σήμερα.
3.Τι μπορείτε να αναβάλετε.
4.Τι μπορείτε να αναθέσετε σε άλλους.

Το μυστικό

Θέστε προτεραιότητες στη ζωή σας. Δεν μπορείτε να προλάβετε τα πάντα. Είναι απαραίτητο να επαναξιολογείτε τους στόχους σας τακτικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ