Φτιάξτε τη μέρα σας

Διαβάστε αυτά τα απλά μυστικά που σας προτείνει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να δώσετε νόημα στην καθημερινότητά σας. Εάν θέλετε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας η θετική σκέψη και η ενασχόληση με τον εαυτό σας και τα χόμπι σας μπορούν να απογειώσουν την ενέργειά σας!

Αποκτήστε γνώθι σαυτόν
Κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι φτιάξτε μία πυξίδα για την ημέρα σας απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις:

1. Τι άνθρωπος θέλω να είμαι σήμερα;

2. Ποια είναι τα δύο τρία πράγματα που θέλω να ολοκληρώσω σήμερα; (Προσοχή η λέξη κλειδί είναι θέλω και όχι πρέπει).

3. Πως μπορώ να κάνω διαφορετική τη ζωή κάποιου; Εάν αρχίζετε κάθε μέρα έχοντας εν συντομία στο μυαλό σας αυτό που είναι σημαντικό για εσάς οι προσωπικές σας αξίες θα διαμορφώσουν έτσι τις επιλογές σας ώστε να σας βοηθήσουν να παραμείνετε προσγειωμένοι όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα απειλούν να σας αποσυντονίσουν. Θα αισθάνεστε πως έχετε περισσότερο τον έλεγχο στη ζωή σας και επομένως θα είναι λιγότερο πιθανόν να τρέχετε και να μην φτάνετε από τα απροσδόκητα εμπόδια. Επίσης, το να ξεκινάτε τη μέρα σας με θετική σκέψη (π.χ. Θέλω να είμαι χαρούμενος/η) είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για σας!

Βάλτε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας, όχι τα «πρέπει»
Το να σκέφτεστε και να προγραμματίζετε όλα όσα έχετε να κάνετε δεν είναι το ίδιο με το να αφήνετε περιθώριο στον εαυτό σας για να κάνετε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για σας.

Κάντε ένα πράγμα τη φορά
Συχνά ο λόγος που δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά και να εκτιμήσουμε σωστά τις καταστάσεις είναι ότι έχουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας. Αποφάσεις που αναβάλλονται και ενέργειες που καθυστερούν δεν μας βοηθούν να προχωρήσουμε. Η λύση είναι να ολοκληρώνετε κάθε πράγμα συστηματικά πριν αρχίσετε να ασχολείστε με κάτι νέο. «Αποφασίζω, ενεργώ, ολοκληρώνω» πρέπει να είναι το μότο της ζωής σας.

Επιλέξτε και πραγματοποιήστε έναν – έναν τους στόχους σας
Προχωρήστε στην υλοποίηση ή αναθεωρήστε το πρόγραμμα της εβδομάδας, της ημέρας ή της ώρας. Τώρα επιλέξτε έναν στόχο που μπορείτε να τον ολοκληρώσετε ή μία απόφαση που μπορείτε να την λάβετε σε πέντε λεπτά ή και λιγότερο. Για παράδειγμα να κάνετε ένα τηλεφώνημα, να στείλετε ένα mail, να αποφασίσετε τι θα μαγειρέψετε το μεσημέρι, να ζητήσετε μια συνάντηση με το διευθυντή σας. Ωραία, τώρα διαγράψτε αυτόν τον στόχο από τη λίστα σας. Έγινε! Ανεξάρτητα από το πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ένας στόχος αυτό που έχει σημασία είναι η ολοκλήρωσή του γιατί αποκτάτε την αίσθηση του ελέγχου. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε κάτι και ο αριθμός των πραγμάτων που έχετε να κάνετε μειώνεται ο ελεύθερος σας χρόνος θα αυξάνεται και η διάθεση και η αυτοπεποίθησή σας βελτιώνεται.

Διαθέστε χρόνο για ό,τι σας ευχαριστεί
Όταν συμμετέχετε σε μία δραστηριότητα ή κάνετε κάτι που το απολαμβάνετε πραγματικά ο χρόνος περνάει γρήγορα. Η στιγμή είναι σημαντική και αισθάνεστε απολύτως ζωντανοί. Βρίσκοντας χρόνο να κάνετε αυτό στο οποίο είστε πραγματικά καλοί ή αυτό που σας ευχαριστεί δίνετε νόημα στη ζωή σας.

 

Το μυστικό

Ποια τρικ μπορούν να σας «ανεβάσουν»; Αγοράστε ένα βιβλίο σχετικό με κάποιο από τα χόμπι σας. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να ζωγραφίσετε, να ταξιδέψετε ή να μαγειρέψετε μπορείτε να τροφοδοτήσετε το πάθος σας με τις εικόνες και τις κατάλληλες πληροφορίες. Εάν δεν έχετε χρόνο ή χρήματα να ακούσετε ζωντανά τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη ακούστε τον στο mp3 player. Θα σας φτιάξει το κέφι!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ