Έχει θετικά η χαμηλή αυτοεκτίμηση; Κι όμως ναι!

Πώς μπορείτε να δείτε την χαμηλή αυτοεκτίμηση μέσα από ένα θετικό πρίσμα; Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου μας εξηγεί:

1 Βελτιώνεστε από την κριτική των άλλων

Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνει να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κριτική των άλλων ανθρώπων. Θα αναρωτηθείτε “μα γιατί αυτό να είναι απαραίτητα καλό;”. Γιατί μέσω την κριτική των άλλων σημαίνει πως πολλές φορές είστε ανοιχτοί στο να ακούτε άλλες απόψεις, ακόμα και διαφορετικές από τις δικές σας. Δεν είστε απόλυτοι, είσαι διαλλακτικοί. Θυμηθείτε περιστατικά στη ζωή σας που η αρνητική κριτική των άλλων, σας οδήγησε ένα βήμα πιο μπροστά στο να βελτιώσετε κομμάτια σας ή ακόμα και να σταματήσετε μία λανθασμένη συμπεριφορά.

2 Βελτιώνεται η αυτοκριτική σας

Εκτός από την κριτική των άλλων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση σας εξασκεί στο να γίνεστε καλύτεροι και στην αυτοκριτική. Η έννοια της αυτοκριτικής δεν περιλαμβάνει το αυτομαστίγωμα και το αυτοσαμποτάζ, αλλά περιέχει την ικανότητα να ελέγχεις τις πράξεις σας, να δείτε τι πήγε και τι όχι καλά και πως την επόμενη φορά θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη συμπεριφορά σας.

3 Δεν επαναπαύεστε

Το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση, λόγω της έλλειψης ικανοποίησης του εαυτού του, δουλεύει σκληρότερα, προσπαθεί περισσότερο και προετοιμάζεται καλύτερα πριν από κάθε κατάσταση. Όλο αυτό μπορεί να παρακινείται από έναν φόβο αποτυχίας, που παρόλο αυτά τον βοηθάει στο να μη τα παρατήσει. Την στιγμή που κάποιος επαναπαύεται, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος σε κάτι και πως το κατέχει καλά, είναι ακριβώς η ίδια στιγμή που γίνονται τα περισσότερα λάθη.

5 Αποφεύγετε τον ναρκισσισμό

Η υψηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί συχνά σε υπεροψία και ναρκισσιστικά στοιχεία. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα στις διαπροσωπικές επαφές και στις σχέσεις με του άλλους ανθρώπους. Δύσκολα κάποιος θα εμπιστευτεί έναν άνθρωπο που πιστεύει στον εαυτό του και που θεωρεί πως είναι τέλειος σε όλα. Άλλωστε αυτό που κάνει μοναδικές τις σχέσεις είναι η γνωστοποίηση των ευάλωτων κομματιών μας, και αυτό μπορεί πιο εύκολα να το δείξει ένας άνθρωπος που θα κλάψει λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης ή που θα παραδεχτεί πως κάποια κομμάτια του δεν κατάφερε να τα αγαπήσει ακόμα.

6 Δείξτε ευγνωμοσύνη 

Τέλος, μην ξεχνάτε πως η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι αυτή που σας οδήγησε στο να δείτε τι δε πάει καλά στη ζωή σας. Τι βήματα χρειάζεται να κάνετε για να  αγαπήσετε περισσότερο τον εαυτό σας. Σας οδήγησε στο γραφείο ενός ειδικού ή στο να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Επιλέξτε την επόμενη φορά που θα τα ‘’βάλετε’’ μαζί της να αναλογιστείτε πόσο άδικοι γίνεσαι. Μήπως πρέπει να την αγκαλιάσετε και εσείς για να σας αγκαλιάσει και αυτή και να ανέβετε ένα βήμα πιο ψηλά; Τι θα λέγατε ο επόμενος στόχος σας να είναι μία μέτρια αυτοεκτίμηση που κάθε μέρα θα μεγαλώνει με επιμονή και προσπάθεια;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ