Ανησυχείτε για τα χρήματά σας; Υπάρχουν λύσεις!

Με την κατάσταση της οικονομίας, είναι λογικό να ανησυχείτε για τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Συγκέντρωσα τις πιο βασικές απορίες σας και σας αποκαλύπτω μερικά μυστικά.

 

Ε: “Το ενοίκιό μου θα αυξηθεί αυτό το μήνα. Θα μπορούσα να σταματήσω το γυμναστήριο, όμως η άσκηση με βοηθά να διώξω το στρες. Τι άλλο θα μπορούσα να μειώσω;”
Δεν έχει σημασία αν οι άλλοι θα έκαναν διαφορετικές επιλογές («Δεν αξίζει να πληρώνεις γυμναστήριο!»). Πρέπει να εναρμονίζετε τις οικονομικές αποφάσεις σας με αυτά που είναι σημαντικά για σας. Δείτε την ύφεση ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας. Γνωρίζοντας ότι το γυμναστήριο είναι απαραίτητο, είναι ένα βήμα προς την κατανόηση των αξιών της ζωής σας.

Ε: “Μέχρι τώρα μεγάλωνα τα παιδιά στο σπίτι, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι ημιαπασχολούμενη. Ο σύζυγός μου λέει ότι έχω αφήσει πίσω το νοικοκυριό. Πώς θα τον πείσω ότι αυτή η δουλειά είναι σημαντική για μένα;”
Το κόλπο είναι να τον βοηθήσετε να καταλάβει ότι η κατάστασή σας μπορεί να αυξήσει και τη δική του ευτυχία. Το πώς θα το κάνετε έχει σχέση με το πώς θα του μιλήσετε. Εμπνευστείτε από το παρακάτω σενάριο για να βοηθήσετε τη συζήτηση να κυλήσει πιο ομαλά (και προσαρμόστε το όπου χρειάζεται). «Ξέρω πως το γεγονός ότι επέστρεψα στη δουλειά άλλαξε την καθημερινότητά σου. Ανέλαβες περισσότερες ευθύνες στο σπίτι και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολα. Είσαι ευέλικτος και το εκτιμώ αυτό, αλλά ας βρούμε ένα καλύτερο τρόπο να οργανώσουμε τα πράγματα. Αυτή η δουλειά είναι σημαντική για μένα, πέρα από το οικονομικό ζήτημα. Ξαναβρήκα τον επαγγελματικό εαυτό μου. Νιώθω επίσης αναζωογονημένη και πιο χαρούμενη όταν είμαι με σένα και τα παιδιά, όταν το πρόγραμμά μου έχει ποικιλία – πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να περνάμε καλύτερα μαζί. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο εξάλλου;».

Ε: “Ο σύντροφός μου είναι άνεργος εδώ και μήνες και δυσκολεύομαι να διατηρώ θετική στάση απέναντί του – και απέναντι σε μένα!”
Εκτός από το να μειώσετε τα έξοδα (για παράδειγμα χρειάζεστε όντως δύο αυτοκίνητα;), είναι σημαντικό να μοιράζεστε τους φόβους σας και με κάποιον άλλο εκτός από το ταίρι σας, ώστε να μην πνίγετε ο ένας τον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητάτε με φίλους και συγγενείς που σας υποστηρίζουν. Ζητώντας υποστήριξη από έξω και ενθαρρύνοντας το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο, θα σας είναι πιο εύκολο να είστε αισιόδοξοι όταν είστε μαζί.
Ε: “Όταν επισκέπτομαι μια φίλη με πιο ωραίο σπίτι, νιώθω ζήλια, ενώ νιώθω επίσης πως είμαι ανάξια”.
Φυσικά και θέλετε αυτό που έχουν οι άλλοι· οι άνθρωποι είμαστε ένα έμφυτα ανταγωνιστικό είδος. Το πρόβλημα είναι ότι όταν κάνουμε οικονομικές συγκρίσεις μπορεί να νιώσουμε κατώτεροι. Για να μειώσετε το αίσθημα του φθόνου, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:
Δείξτε αυτογνωσία: Αναγνωρίστε τη ζήλια σας χωρίς να προσπαθήσετε να την αλλάξετε.
Κάντε απολογισμό των όσων έχετε: Θα είστε λιγότερο επιρρεπείς στην επιθυμία του καινούριου.
Γνωρίστε νέους φίλους: Αν συναναστρέφεστε μόνο άλλους που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, δεν είναι περίεργο που ζηλεύετε.
Προσφερθείτε να βοηθήσετε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Δείξτε ευγνωμοσύνη: Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί κάνατε τις επιλογές σας. Μπορεί να μη βγάζετε €60.000 το χρόνο, αλλά ίσως να κάνετε μια δημιουργική δουλειά. Επαναπροσδιορίστε το τι σημαίνουν τα χρήματα για σας και θα νιώθετε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

Ε: “Ξεπλήρωσα την πιστωτική μου κάρτα, αλλά φοβάμαι να χρησιμοποιήσω μετρητά- θέλω να τα κρατήσω στην τράπεζα. Και τώρα, χρησιμοποιώ ξανά το πλαστικό χρήμα!”
Η πιστωτική κάρτα σας δίνει την ψευδαίσθηση ότι ξοδεύετε λιγότερα, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: δεν αναβάλετε μόνο το αναπόφευκτο (θα πρέπει να πληρώσετε κάποια στιγμή!), αλλά ξοδεύετε και περισσότερα. Η καλύτερη λύση είναι να μην αγοράζετε αν δεν έχετε τα χρήματα, με όποιο τρόπο κι αν πληρώνετε.

 

Το μυστικό

Στα οικονομικά πάντα να ενημερώνεστε και να διαπραγματεύεστε! Συζητήστε με την εταιρία της πιστωτικής σας κάρτας και της κινητής τηλεφωνίας για επιπλέον προσφορές, όπως και με την ασφαλιστική σας εταιρία για κάποιο bonus. Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ