Απιστία: Τί πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί και δεύτερη φορά;

Η απιστία είναι ίσως το δημοφιλέστερο θέμα στο οποίο εστιάζουν οι έρευνες που αφορούν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Στο παρελθόν οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει πολλάκις να ανακαλύψουν παράγοντες που «προβλέπουν» ποιοι άντρες και ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να απατήσουν στη σχέση τους –για παράδειγμα, ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες απιστίας–, ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν είχε μελετηθεί η απιστία σε προηγούμενη σχέση ως παράγοντας πρόβλεψης της απιστίας σε μια επόμενη.

Για τον σκοπό αυτόν, επιστήμονες από τις ΗΠΑ ζήτησαν από 484 άτομα (68% γυναίκες) να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τις δύο τελευταίες σχέσεις τους. Από όλους τους συμμετέχοντες, ποσοστό 44% παραδέχτηκαν ότι είχαν κάνει κάποια στιγμή σεξ με τρίτο πρόσωπο στην τρέχουσα σχέση τους. Επίσης, ποσοστό 30% δήλωσαν ότι γνωρίζουν πως ο τρέχων σύντροφός τους έχει κάνει σεξ εκτός της σχέσης.
Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν απατήσει στην πρώτη τους σχέση φάνηκε πως ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να απατήσουν και στη δεύτερη σε σύγκριση με όσους είχαν παραμείνει πιστοί, ενώ όσοι είχαν απατηθεί στην πρώτη τους σχέση ήταν δύο φορές πιο πιθανό να πέσουν και πάλι «θύματα» απιστίας στη δεύτερη.
Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις πιθανότητες απιστίας ανάλογα με το φύλο ή ανάλογα με το αν οι συμμετέχοντες ήταν παντρεμένοι. Έτσι, η απιστία σε προηγούμενη σχέση μάλλον αποτελεί «παράγοντα κινδύνου» για την… κατά συρροή απιστία, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ