Απoκτήστε τον έλεγχο των οικονομικών σας, ξανά!

Το να χειρίζεστε έξυπνα τα χρήματα δεν έχει να κάνει μόνο με την αποταμίευση. Δείτε τις αναπάντεχες προσαρμογές συμπεριφοράς που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε… οικονομική γαλήνη.

Οργανωθείτε
Κάντε ένα λογιστικό φύλλο και καταγράφετε κάθε μέρα τι ξοδεύετε. Μάθετε να προσθέτετε (εισόδημα) και να αφαιρείτε (έξοδα). Ανοίγετε τους λογαριασμούς που φοβάστε και τους αφήνετε απλήρωτους και αδιάβαστους στο τραπέζι. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής σταματώντας να πληρώνετε τα παλιά χρέη με καινούρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa, κάθε χρόνο χάνετε περίπου 2.208 ευρώ, κατά μέσο όρο, σε πράγματα που δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε να κάνετε. Κρατάτε όλες τις αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις αναλήψεις σε ΑΤΜ, για 30 μέρες. Στο τέλος του μήνα, υπολογίστε τη ζημιά και κόψτε μία ή δύο ακριβές και περιττές συνήθειές σας.

Αντικαταστήστε τις πιστωτικές με μετρητά
Το άγχος για το μέλλον συνήθως σας κρατά σε καλή οικονομική κατάσταση ενώ η χαλάρωση αυτής της εγρήγορσης μπορεί να οδηγήσει στη φτώχεια. Ξεφορτωθείτε τις πιστωτικές και αγοράζετε τοις μετρητοίς. Αν δεν σας φτάνουν μην ψωνίσετε! Σκεφτείτε δύο φορές όταν αγοράζετε κάτι: πόσο αναγκαίο είναι για σας και πόσο θα ωφελήσει τη ζωή σας. Το να κρατάτε δέκα χαρτονομίσματα είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατάτε απλώς ένα κομμάτι πλαστικό που συμβολίζει τα χρήματα που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Στηριχτείτε στον εαυτό σας
Μην περιμένετε κάποιον άλλον να σας σώσει από τους λογαριασμούς (πατέρα, φίλη ή φίλο, σύντροφο). Οι μόνοι υπεύθυνοι για το χρέος είστε εσείς και πρέπει να κάνετε κάτι για αυτό. Αν δεν σας φτάνουν ψάξτε για μια δεύτερη δουλειά, part time, για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να αποπληρώσετε κάποιο χρέος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό απλώς μπείτε σε περίοδο λιτότητας.

Το μυστικό

Μάθετε να εκτιμάτε την αξία του. Αν σκεφτείτε πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς καθόλου χρήματα ίσως θα μπορούσατε να συγκρατηθείτε, να φροντίζετε για το μέλλον σας απολαμβάνοντας βέβαια και το παρόν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ