Αυτή είναι η ηλικία στην οποία νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Mια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ηλικία στην οποία αισθανόμαστε τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση είναι τα 60 χρόνια!

Το επιστημονικό περιοδικό Psychological Bulletin μελέτησε τα αποτελέσματα περισσότερων από 300 ερευνών σχετικά με το αίσθημα αυτοπεποίθησης σε άτομα με διαφορετικές ηλικίες, φύλο και εθνικότητα.

Πού κατέληξαν;

Το αίσθημα της αυτοπεποίθησης σημείωνε ανοδική πορεία ως την ηλικία των 60 που άγγιζε την κορυφή. Εκεί έμενε σταθερό και στη συνέχεια παρουσίαζε σταδιακή πτώση ως τις επόμενες δεκαετίες.

Κατ΄ επέκταση, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυτοπεποίθηση και το αίσθημα της σιγουριάς για τον εαυτό μας αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων, ως αποτέλεσμα της πιο ολοκληρωμένης εικόνας και κατανόησης του ποιοι είμαστε. Αντίθετα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση που παρατηρείται στις μικρότερες ηλικίες, μπορεί να συνδέεται με τα social media και τη διαδικασία διαρκούς σύγκρισης του εαυτού μας με ψηφιακές «αψεγάδιαστες» εικόνες.

Τι μας δίνει αυτοπεποίθηση;

Η αυτοεκτίμηση, δηλαδή ο αυτοσεβασμός, που βασίζεται: στην εμπιστοσύνη στα πιστεύω μας: το να πιστεύουμε στην ορθότητα των απόψεων και των πεποιθήσεων μας, στην αυτοαποδοχή:το να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε,τι μας αρέ­σει και τι δεν μας αρέσει, στην πίστη στον εαυτό μας: το να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας.

  • Το να νιώθουμε «αυθεντικοί» και να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας.
  • Το να νιώθουμε άνετα με το σώμα μας.
  • Το να έχουμε μια θετική στάση και προσέγγιση της ζωής.
  • Το να πιστεύουμε στην ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε δύ­σκολες, επικίνδυνες ή αβέβαιες καταστάσεις.
  • Η προθυμία να αποδεχόμαστε τόσο τον έπαινο όσο και την κριτική, χωρίς αυτό να αλλάζει ριζικά την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Μπορείτε βεβαίως να υποκριθείτε ότι διαθέτετε αυτοπεποίθηση προ­σποιούμενοι πως είστε κάτι που δεν είστε ή κάνοντας τον σπουδαίο. Έτσι όμως το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δείχνετε ακόμα περισσό­τερο πόσο ανασφαλείς είστε, εκτός κι αν παίζετε τον ρόλο σας τέλεια. Μη νομίζετε ότι το αίσθημα άγχους, αγωνίας ή ανησυχίας πρέπει να το εκλάβετε ως ένδειξη αδυναμίας, γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη χάνει ποτέ την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ