Γιατί δεν πρέπει να ασχολείστε με μικροπράγματα

Μην ασχολείστε με μικροπράγματα! Τα μικροπροβλήματα μπορεί να μεταμορφωθούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, αν τα αφήσετε. Μια νέα μελέτη λέει ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ευτυχία και τη μακροζωία σας.

Πώς αντιδράτε στα μικροπράγματα;

Λοιπόν, βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας καθισμένοι προς τη δουλειά. Μόλις διασχίσατε τη διασταύρωση όταν κάποιος από την αριστερή λωρίδα σας έκοψε. Νευριάσατε. Βρίσατε. Κάνατε κάποια χειρονομία. Όταν τελικά φτάσετε στη δουλειά και ο συνάδελφός σας σας χαιρετά, γκρινιάζετε ή χαμογελάτε χαρούμενα;

Τι δείχνει η έρευνα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε σε μικροπράγματα με αρνητικά συναισθήματα μπορεί να επηρεάσει δραστικά την ευτυχία σας και τη μακροζωία σας.

“Ένας τρόπος να το σκεφτείτε είναι ότι όσο περισσότερο παραμένει ο εγκέφαλός σας σε ένα αρνητικό συμβάν ή ερέθισμα, τόσο πιο δυστυσχισμένοι θα είστε”, δήλωσε η Nikki Puccetti, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience. “Βασικά, διαπιστώσαμε ότι η επιμονή του εγκεφάλου να διατηρεί ένα αρνητικό ερέθισμα είναι αυτό που προβλέπει πιο αρνητικές και λιγότερο θετικές καθημερινές συναισθηματικές εμπειρίες. Αυτό, με τη σειρά του, προβλέπει πόσο χαρούμενοι είναι οι άνθρωποι στη ζωή τους.”

Ευτυχία = μακροζωία

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο εμφανίστηκε σε ψυχολογικές μελέτες και μπορεί να μας επηρεάσει και φυσικά. Το 2014, έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που ζούσαν σε καθημερινές ενοχλήσεις τείνουν στην πραγματικότητα να ζουν λιγότερο.

“Δεν είναι ο αριθμός των ενοχλήσεων, είναι η αντίληψη ότι είναι τα μικροπράγματα προκαλούν συνεχώς προβλήματα”, δήλωσε η Carolyn Aldwin, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για την Υγεία Γήρανσης στο OSU. Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας κόψει τον δρόμο, ή θα ρίξετε καφέ σε όλο το άσπρο πουκάμισό σας, αναγνωρίστε το πρόβλημα, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και απλώς αφήστε το να φύγει. Μπορεί να ζήσετε περισσότερο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ