Γιατί ψωνίζετε στις εκπτώσεις πράγματα που δεν χρειάζεστε;

Στις εκπτώσεις κάποιες φορές αγοράζουμε σε καλή τιμή κάτι που θέλουμε, άλλες φορές το δέλεαρ της προσφοράς μας κάνει να ξοδεύουμε σε πράγματα που δε χρειαζόμαστε. Μάλιστα έως και το 30% της αγοραστικής συμπεριφοράς σας επηρεάζεται από το ίδιο το κατάστημα, από τις διατάσεις του μέχρι τις προσεκτικά δομημένες δυναμικές στο εσωτερικό του. Μάθετε τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τα καταστήματα για να ξοδεύουμε περισσότερο!

 

Συγκεκριμένη χωροταξία

Τα καταστήματα ακολουθούν μια χωροταξία για να καθοδηγήσουν πώς θα κινηθείτε και τι θα αγοράσετε. Κάποια καταστήματα ρούχων, για παράδειγμα, τακτοποιούν το εμπόρευμα με τον ίδιο τρόπο που ψωνίζουν οι άνθρωποι – σε δακτυλίους παρά σε ζιγκ-ζαγκ. Επίσης συνήθως βάζουν τα γυναικεία αντικείμενα (ιδίως αυτά που προορίζονται για τις λεγόμενες «αυθόρμητες αγορές») στα αριστερά, σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες συνήθως επικεντρώνονται στα αριστερά όταν μπαίνουν σε ένα κατάστημα.

 

Καταχώνιασμα των ευκαιριών

Τα καταστήματα λιανικής συχνά τοποθετούν τα εκπτωτικά προϊόντα στο πίσω μέρος του καταστήματος. Μ’ αυτό τον τρόπο οι πελάτες καλούνται ν’ αντισταθούν στον πειρασμό των πιο ακριβών εμπορευμάτων καθώς περνάνε δίπλα τους.

 

Χαριτωμένα χρώματα

Όπως τα φαστφουντάδικα ξέρουν ότι το κόκκινο και το πορτοκαλί ενεργοποιούν την όρεξη, πολλά καταστήματα λιανικής γνωρίζουν καλά ότι τα χαλαρωτικά χρώματα (από το μπλε μέχρι τα ουδέτερα, όπως το κρεμ και το λευκό) είναι πιο πιθανό να δελεάσουν τους πελάτες τους ν’ αγοράσουν ρούχα.

 

Πώς να ψωνίσετε έξυπνα

Πριν βγείτε για τις αγορές σας σκεφτείτε τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνικές ανάγκες.

Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.

Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, επιστρέψτε τα αμέσως. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

Όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.

Ζητήστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμο είναι μεγάλο.

 

Το μυστικό

 

Μην αγοράζετε με τη λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε. Είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ